Markus Tuonenjoki ja Ashareth Worthington rakastuivat Yhdysvalloissa – nyt pari hankkii yhteisen kodin Vihdistä

Markus Tuonenjoki ja Ashareth Worthington aloittelevat yhteiselämää Vihdissä. Yhdysvalloissa tavannut pari juhlii kesällä häitään. Worthington saapui Suomeen Michiganista maanantaina. Ashareth Worthington

Annukka Tallberg

Vihtiläinen muusikko, seppä ja it-yrityksessä maajohtajana työskentelevä Markus Tuonenjoki on myös tämän kesän sulhanen.

Metalliyhtyeissä vokalistina vaikuttava Tuonenjoki tapasi tulevan puolisonsa Ashareth Worthingtonin esiintyessään kiertueella Yhdysvalloissa Chigagossa vuonna 2019.

Worthington oli saapunut klubille kuuntelemaan rakastamaansa musiikkia muun tuhatpäisen yleisön tavoin.

– Tavattuamme huomasimme, että meillä oli paljon puhuttavaa, Tuonenjoki sanoo. Hänen tapaansa myös Worthington on seppä.

– Tunsin Asharethin tuotantoa etukäteen. Minua kiinnosti erityisesti Ashin työ siitä näkökulmasta, kuinka hän on saanut tuota elämän mystistä, varjoisaa puolta kanavoitua sepän työhönsä, kun taas itselläni tämä on tapahtunut pääasiassa musiikin kautta, Tuonenjoki kertoo.

– Markus herätti kiinnostukseni, sillä hän lähestyi minua hyvin kunnioittaen ja ystävällisellä tavalla. Markus kiitti työtäni, ja hänen vilpittömät sanansa tekivät minuun suuren vaikutuksen, Suomeen muuttamassa oleva Worthington kommentoi.

Tutustuttuaan paremmin pari kertoo löytäneensä runsaasti yhdistäviä tekijöitä.

– Elämän eri osa-alueilla meitä yhdistää hyvin moni asia, mitä tulee meidän jaettuun intohimoomme taiteessa, arvoissa ja muissa elämänkatsomuksellisissa asioissa, Tuonenjoki hehkuttaa.

– Olen äärettömän onnellinen päästessämme aloittamaan yhteistä elämää täällä Suomessa.

Worthington sanoo Suomeen muuttamisen olevan suuri harppaus.

Metalliseppänä ja hitsaajana työskentelevä Worthington on kotoisin Michiganista, jossa hän on asunut perheineen maaseudulla. Worthingtonin vanhemmat asuvat Michiganissa Greak -nimisen järven lahdella. Vesi ja metsä ovat hänelle tuttuja ja rakkaita elementtejä.

– Vierailin Suomessa viime lokakuussa. Maa kiehtoo minua, Suomessa on paljon metsää kuten Michiganissakin. Koen tietynlaista tuttuuden tunnetta.

Viimeiset kuusi vuotta Worthington on asunut Ashlandin kaupungin laitamilla sijaitsevalla pienellä maatilalla, josta hän hankki oman kodin.

– En voisi koskaan kuvitella asuvani keskellä kaupunkia. Hiljaisuudessa metsän keskellä saan inspiraatiota työhöni ja voin myös tehdä sitä parhaiten, muun muassa koruja, käyttö- ja taide-esineitä sekä huonekaluja metallista työstävä seppä kertoo.

Worthington on hitsannut muun muassa kuorma-autojen osia, korkealaatuisia ulkokalusteita ja jopa Yhdysvaltain armeijan hävittäjämoottoriosia.

– Olen jälleen palannut huonekalujen pariin. Erityisesti työstän taiteellisia huonekaluja. Aloitin taonnan noin kuusi vuotta sitten, seppä kertoo.

Muuttoprosessi on vaatinut hääparilta paljon ponnistuksia.

– Meillä on ollut haasteita byrokratian kanssa. Ja sen selvittäminen miten 92 paunan takomot siirretään ympäri maailmaa, ei ole ollut ihan helppoa, Worthington kertoo.

– Suuri kiitos kuuluu Markukselle, jolta olen saanut kaiken tarvitsemani tuen ja avun.

Tuonenjoki totea muuton järjestämisen olleen pitkä ja raskas.

– En olisi pystynyt edes kuvittelemaan, kuinka paljon haasteita meillä oli edessä. Toisaalta tämä on vahvistanut meitä entisestään, niin yksilöinä kuin puolisoina.

– Olemme joutuneet pysähtymään, tai saaneet pysähtyä, muutoksen edessä. Muutokseen voi asennoitua joko käsittelemällä sitä uhkana tai mahdollisuutena. Meidänkin tapauksessamme muutos on nostanut pintaan reilusti huolia, kysymyksiä, jopa pelkoja.

Tuonenjoki ja Worthginton sanovat muutoksen tarjoavan kuitenkin huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

– Muutos antaa mahdollisuuden jättää taakseen jotain sellaista, mikä on vahingollista, ja vastaavasti ottaa vastaan kaikkea sitä uutta, joka vie sinua eteenpäin matkallasi.

Worthingtonia odottavat hitsaajan työt Nummelassa, minkä lisäksi hänen on tarkoitus työskennellä Otalammella sepän pajassa TuonenIlveksessä Tuonenjoen ja Arttu Ilveksen kanssa.

– Odotan innolla yhteistyötä Markuksen ja Artun kanssa. Työmme täydentävät toisiaan erinomaisesti, Ashareth Worthington iloitsee.

Kommentoi