Yhteisöllinen rantasauna Otalammella: Kiulu on nyt valmis!

Kalle Mehtola, Raine Kärkkäinen ja Johanna Ristiharju kertovat, että saunan portaat valmistuivat viime viikolla. - Kiulu on uusi ja käytännöt elävät sitä mukaa, kun saamme kokemusta toiminnasta, Raine Kärkkäinen (kuvassa keskellä) toteaa. Kärkkäisen vieressä Kalle Mehtola ja Johanna Ristiharju. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Otalampi välkehtii auringonpaisteessa Johanna Ristiharjun, Raine Kärkkäisen ja Kalle Mehtolan takana. Kolmikon edessä puolestaan komeilee uunituore rantasauna Kiulu. Ensimmäiset löylyt heitettiin kokeilumielessä jo pääsiäisenä.

Yhteisölliseksi kyläsaunaksi rakennettu Kiulu on vienyt tuhansia talkootyötunteja ja samalla hitsannut tekijöitään yhteen.

– Voi sanoa, että tämä on onnistunut projekti. Aina on löytynyt kylältä joku, joka osaa, kirvesmiehenä projektissa toiminut Kalle Mehtola sanoo.

Otalammella vuodesta 2009 asunut Mehtola on lisäksi ollut mukana rakentamassa saunaan sähkö- ja vesijärjestelmiä.

Pitkäkestoinen saunahanke aloitettiin vuonna 2017, jolloin Otalammen alueen kyläyhdistys lähti toteuttamaan kauan muhinutta ideaa rantaan rakennettavasta saunasta. Ykkösakseli myönsi hankkeelle tukea 50 000 euroa.

– Ihailtavaa on, että projekti ei keskeytynyt missään vaiheessa, vaikka haastetta hommassa on riittänyt, yhdistyksen rahastonhoitaja Kärkkäinen kehuu.

– Pankkilainan neuvottelu rakennusprojektille vei kaksi vuotta. Kyläyhdistyksellä oli vain pari tonnia.

Kiulun rakentamiseen on osallistunut 30–40 aktiivista kyläläistä.

– Kiulun jätevedet menevät Vihdin Veden puhdistettavaksi, jotta emme kuormita Otalammen vesistöä, Otalammen kyläyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Ristiharju kertoo.

Kiulun lopputarkastus on kesäkuun alussa, minkä jälkeen saunavuoroja voi varata. Löylyhuone on 13 neliötä. Saunaan otetaan voimassa olevien suositusten mukaan kerrallaan maksimissaan 20 henkilöä.

– Ajatuksena on ollut, että yhteisvuoroja pidettäisiin kolme kertaa viikossa: tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin, Ristiharju ja Kärkkäinen kertovat.

Yksityisvuoron, jonka sauna-aika on vähintään kaksi tuntia, on kaavailtu maksavan 30 euroa. Yhteissaunaan pääsee vitosella.

– Vuoroja voi varata kesäkuun alkupuolella. Vuorot maksetaan Kiulun verkkokauppaan. Kaikki varaukset, sekä yksittäis- että yhteisvuorot maksetaan verkkokaupassa, Ristiharju kertoo.

Alle 15-vuotiaat lapset saunovat aikuisen seurassa maksutta.

Saunan yhteydessä on yksi pukuhuone ja tontille on rakennettu myös vesivessat. Vessat ovat auki kesäisin kello 9–19.

– WC on uimarannan käyttäjien vapaassa käytössä joka päivä ja silloin, kun saunasta on varattu vuoroja, Ristiharju selvittää.

Kiulun kunnossapitotöitä tekemään on palkattu kesätyöntekijäksi otalampelainen nuori. Kiulu on puulämmitteinen sauna, jonka lämmitys kestää noin kaksi tuntia.

– Alkuvaiheessa lämmitys tapahtuu talkoilla, mutta jatkossa toivomme, että voisimme palkata Otalammelle kyläavustajan, Ristiharju ja Kärkkäinen pohtivat.

Talveksi saunavuoroja on tarkoitus vuokrata avantouintiseuroille.

Saunavuorot tulevat kesäkuun aikana varattaviksi osoitteessa www.otalampi.fi.

Kommentoi