Ilmianna kaunein piha! – Nummelan Killan perinteinen kilpa käynnistyy: tänä vuonna etsitään toimivinta ja viihtyisintä omakotitalon pihaa

Tauno Maksniemi, Ritva Keinonen ja Tea Karjalainen etsivät Nummelan kauniita pihoja. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Nummelan Kilta etsii taas paikkakunnan kauneinta pihaa. Perinteikkäässä kilpailussa palkitaan vuorovuosin kerrostalojen, rivitalojen, omakotitalojen sekä liike- ja julkisten rakennusten pihoja. Tänä vuonna vuorossa on omakotitalojen sarja.

– Tuntuu, että korona-aikana ihmiset ovat satsanneet pihoihinsa ja on kiva siitä heitä palkitakin. Kilpailu tuo esiin työtä, jota perheet ovat tehneet pihojensa eteen, miettii Nummelan Killan varakiltakomentaja Tauno Maksniemi.

Hän kertoo, että kilpailun tarkoituksena onkin edistää nummelalaisten kiinnostusta viihtyisän asuinympäristön luomiseen. Nummelan Kaunein piha -kilpailu on järjestetty vuodesta 1967 lähtien lähes keskeytyksettä. Viime vuosi jäi kuitenkin koronan vuoksi välistä.

Nummelan Kilta tekee pihakilpailussa yhteistyötä Nummelan Marttojen kanssa sekä tänä vuonna myös Vihdin kunnan kanssa. Tauno Maksniemen ja Nummelan Marttoja edustavan puutarhamartta Ritva Keinosen lisäksi tuomaristoon kuuluu siten Vihdin kunnan uusi johtava puutarhuri Tea Karjalainen.

Karjalainen on aloittanut työnsä Vihdin kunnassa toukokuun alusta, ja hän on koulutukseltaan puutarhuri ja maisemasuunnittelun hortonomi. Hän kertoo olevansa pihakisasta innoissaan; se on myös yksi tapa päästä tutustumaan Nummelaan.

– Odotan jo innolla kohteita!

Tauno Maksniemi kertoo, että muutama kaunis omakotitalon piha raatilaisilla on nyt jo mielessä, mutta lisää etsiskellään kesän kuluessa.

– Laitetaan agentteja matkaan, Maksniemi hymyilee.

Nummelan Kilta ottaa kauniista pihoista myös vinkkejä vastaan. Niitä voi jättää killan verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella 15. elokuuta saakka. Oman ehdotuksensa jättäneet osallistuvat 100 euron lahjakortin arvontaan.

Voittajapiha julkistetaan syyskuun alussa.

Millaista pihaa sitten etsitään?

– Hyvännäköistä pihaa, joka kutsuu kulkemaan, haistelemaan ja maistelemaan, Keinonen tiivistää.

Keinonen ja Karjalainen sanovat, että pihassa saavat näkyä aika ja persoona. Eduksi on myös se, että pihassa tuntuu omistajien kädenjälki ja että piha sopii yhteen rakennusten kanssa. Karjalainen sanoo katsovansa myös sitä, miten luonto on otettu mukaan pihaan.

Mikään kiiltokuva ei ole etsinnässä, vaan pihan pitää vastata asukkaiden tarpeita ja sopia heidän elämäntilanteeseensa.

– Kaunis piha voi olla vaikka kaunis porkkanapenkki!

Ehdotuslomake: www.nummelankilta.fi

Nummelan Kaunein piha

Nummelan Killan pihakilpailua on järjestetty vuodesta 1967 saakka. Ensimmäisen tittelin voitti Maija ja Paavo Tajasen omakotitalon piha.

Vuonna 1974 palkittiin ensimmäisen kerran muun kuin omakotitalon piha: kauneimmaksi liikelaitoksen pihaksi arvioitiin tuolloin Vihdin Sähkö Oy:n etupiha.

As Oy Nelitaso oli ensimmäinen rivitalojen sarjan voittaja vuonna 1978.

Ensimmäinen voittoisa kerrostalo palkittiin vuonna 1985 ja se oli kerrostalo As Oy Hannanhovi.

Tuorein voittaja, vuodelta 2019, on liike- tai julkisten kiinteistöjen sarjasta pesulan kiinteistön eli Kansanaho-nimisen talon piha.

Kommentoi