Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Kielen kehitys tapahtuu valtavan nopeasti” – Enkkumuskarissa lapsi oppii leikin ja laulun kautta

”Äiti, minä haluan oppia englantia”. Näin totesi Vihdissä asuvan Jasna Sairasen tytär kolmen vanhana.

Perhe oli yhteisellä lomamatkalla muutama vuosi sitten lapsen serkkujen perheen kanssa. Serkut puhuvat äidinkielenään englantia.

– Veljeni asuu perheineen Lontoossa. Lapsella syntyi luontainen halu löytää yhteinen kieli serkkujensa kanssa. Tämä oli alkusykäys englanninkieliselle muskarille, musiikkiopistossa klassista laulua ja musiikinteoriaa opiskellut Sairanen kertoo.

– Idea muskarin perustamiseen syntyi omasta tarpeestamme ja kun tutustuin Kaseyeen, joka oli muuttanut New Yorkista Suomeen vuonna 2016, idea sai kunnolla tuulta alleen.

Perheenäidit ja yrittäjinä työskentelevät Sairanen ja Kasey Snyder ryhtyivät tuumasta toimeen. Nyt Enkkumuskari on pyörinyt Nummelassa vuoden 2019 syksystä lähtien.

– Saimme Kaseyn kanssa idean Enkkumuskarista huomattuamme, ettei asuinalueellamme ole juuri mitään englanninkielistä harrastustoimintaa tarjolla lapsille, Sairanen kertoo.

Englantia äidinkielenään puhuva Snyder on asunut Yhdysvalloissa ikänsä. Rakastuttuaan suomalaiseen mieheen, hän teki ison päätöksen; edessä oli muutto New Yorkista Lohjalle Muijalaan. Nyt Snyder on asunut Suomessa jo viisi vuotta.

– Halusimme omille lapsillemme englannin kielen oppimiseen ja kielen ylläpitämisen tueksi harrastuksen, joka olisi sekä kivaa että hyödyllistä, Sairanen ja Snyder kertovat.

Muskarin suosio yllätti heidät.

– Tulijoita on ollut mukavasti. Meillä on kaksi ryhmää, joissa molemmissa on kymmenkunta lasta.

– Vieraan kielen opettelu on hyödyllistä aloittaa jo ennen kouluikää, koska tuolloin lapsi oppii kieltä helpommin, Sairanen ja Snyder toteavat.

Muskarin rakenne on tullut lapsille tutuksi.

– Aloitamme aina tutuilla lauluilla. Lapset oppivat lauluja helposti, sillä melodia, rytmi ja leikki on sama molemmilla kielillä. Sen jälkeen tulee uusi opeteltava teema, kuten vaikkapa eläimet tai värit.

– Enkkumuskariin osallistuvalla lapsella ei tarvitse olla mitään aiempaa osaamista.

Muskari on suunnattu 3–6-vuotiaille lapsille. Ryhmät kokoontuvat Nummelanharjun koululla keskiviikkoiltaisin. Muskari kestää 45 minuuttia kerrallaan.

– Koronatilanteesta johtuen olemme pitäneet etämuskaria livestreamina toteutettuna kevätlukukauden ajan. Syksyllä palaamme normaaleihin lähimuskareihin, jos vain tilanne sen sallii.