Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Keräys on iso juttu yhdistyksille” – Pieni ele -vaalikeräys auttaa vammaisia ja pitkäaikaissairaita myös paikallisesti

Pieni ele -keräys järjestetään perinteisesti kuntavaalien äänestyspaikoilla. Keräys alkaa keskiviikkona ennakkoäänestyksen alkaessa.

Vihdin keräyksestä vastaa Kirsi Ihalainen kertoo, että kaikki lahjoitetut varat jäävät Suomeen ja keräyksellä autetaan muun muassa sydänsairaita, epilepsiaa sairastavia, invalideja, sokeita, kuuroja ja aivosairaita.

Monen vammaisen ja pitkäaikaissairaan elämään on koronaepidemia vaikuttanut negatiivisesti. Eri tukimuodot ja yhteisöllinen toiminta on vähentynyt. Ihalainen sanoo, että keräyksessä saatavilla lahjoituksilla on mahdollista järjestää vertaistukea ja virkistystä arkeen, kun koronatilanne taas paranee.

– Keräys on iso juttu yhdistyksille.

Keräys järjestetään talkoovoimin ja keräyspaikoilla on huomioitu tarkasti terveysturvallisuus.

Vihdissä on keräyksessä poikkeusoloista johtuen tänä vuonna mukana vain neljä osallistuvaa yhdistystä: Länsi-Uudenmaan Näkövammaiset ry, Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys ry, Vihdin Invalidit ry ja Karkkilan Kuulo ry.

– Moni jäsen yhdistyksissä kuuluu johonkin riskiryhmään, joten yhdistyksissä on jouduttu osallistumista miettimään terveys edellä. Monille riskiryhmäläiselle korona ja muutkin tarttuvat taudit ovat erittäin vakavia, Ihalainen sanoo.

Korona-aikana moni on tietoisesti välttänyt käteisen käyttämistä. Ihalainen korostaa, että nyt juuri käteinen keräyslippaaseen on paras tapa tukea paikallisten keräykseen osallistuvien yhdistysten toimintaa:

– Lipastuotosta puolet jää Vihtiin.

Pieni ele -keräykseen voi lahjoittaa lipaskeräyksen lisäksi myös tekstiviestillä, MobilePaylla, verkossa tai tilisiirtona. Muiden lahjoitustapojen tuotto jaetaan kattojärjestöjen kautta kaikille Suomen vammaisten ja pitkäaikaissairaiden jäsenyhdistyksille.

Pieni ele -keräys (ent. Vaalikeräys) alkoi vuonna 1907, jolloin se järjestettiin ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä tavoitteena kerätä varoja tuberkuloosin vastustamiseen. Alkuun nimenä oli Vaalikeräys. Keräyksen järjestävät 15 vammais- ja terveystyön järjestöä, joihin kuuluu noin 300 000 jäsentä.

Lisätietoa: www.pieniele.fi