Vihdissä 27 uutta koronatartuntaa – Koronarokotukset: ”Täyden suojan saaneita alkaa olla koko ajan enemmän”

Ylilääkäri Mia Jernfors neuvoo odottamaan karanteenipäätöksiä kärsivällisesti. Arkisto/Tarja Omenainen

Maija-Liisa Nyman

– Tilanne ei ole niin hyvä kuin voisi olla, kuvailee Perusturvakuntayhtymä Karviaisen ylilääkäri Mia Jernfors alueen koronatilannetta.

Karkkilan osalta näyttää kyllä hyvältä: koronatartuntoja on viimeisen kahden viikon aikana todettu vain yksi ja ilmaantuvuusluku 100 000 henkeä kohden on viimeisen kahden viikon ajalta 11.

Vihdissä tartuntoja sen sijaan on viimeisen kahden viikon aikana todettu 27. Ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta 100 000 henkeä kohden on 92.

– Ilmaantuvuusluku on pitkään ollut koko Karviaisessa 80 molemmin puolin, eikä se vain lähde laskuun.

Jernfors sanoo, että ilmaantuvuusluvun paikoilleen pysähtymistä on havaittavissa koko Hus-alueella ja jopa valtakunnallisestikin.

– Toivoisin, että ihmiset kävisivät pienestäkin poikkeavasta oireesta koronatestissä, Mia Jernfors sanoo ja harmittelee: – Osa katselee viikon, puolitoista ennen kuin menee testiin.

Toukokuun alusta testissä on käynyt keskimäärin 100 ihmistä päivässä. Joukkoaltistuksiin liittyen on ohjattu isompia määriä testattavaksi ja tällöin on voinut testissä käydä yli kaksisataakin ihmistä päivässä.

Jernforsin mukaan liikkeellä on herkästi leviäviä variantteja, mikä näkyy siten, että jos yksi perheessä sairastuu, muutkin perheenjäsenet virustartunnan saavat.

Karviaisen alueen viimeisimmistä tautitapauksista 16 on todettu alle 20-vuotiailla. Yli 40-vuotiaissa tartuntoja on hyvin vähän, ikäihmisissä ei juuri lainkaan.

– Rokotussuoja näkyy, Jernfors toteaa.

Vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen sanookin rokotusten edenneen hyvin.

– Lähiviikkoina tehosteiden määrä kasvaa. Täyden suojan saaneita alkaa olla koko ajan enemmän.

60-69-vuotiaista on rokotettu jo 83 prosenttia, 50-59-vuotiaista 74 prosenttia. Sen sijaan Immonen sanoo olevansa huolissaan seuraavasta ikäryhmästä, 40-49-vuotiaista, joiden ajanvaraus avattiin viime viikolla.

– Ajanvaraus on hiipunut, Immonen toteaa. – Toivomme, että väestö motivoituisi myös tässä ikäryhmässä aikoja varaamaan.

Hän sanoo, että alkuun aikoja oli 40-49-vuotiaille tarjolla vain vähän.

– Tipoittain tuleva tieto rokotemääristä aiheutti sen, ettei voitu avata valtavasti aikoja. Aikojen niukkuus kesti kuitenkin vain muutaman päivän.

– Olisi tärkeää, että rokotetta otettaisiin. Se antaa suojaa myös läheisille, Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka muistuttaa.Hän toivookin, että kuntalaiset suunnittelisivat lomansa ”rokotus edellä”.

– Oman rokotusajan tietää hyvissä ajoin ja sen pystyy varmasti ottamaan huomioon lomasuunnitelmissa. Nautitaan turvalisesti kesästä!

Rokotteen vaihtaminen toiseen

THL on ilmoittanut, että poikkeustapauksissa 65 vuotta täyttäneet voivat saada tehosterokotteena mRNA-rokotetta eli Karviaisen alueella Modernan valmistetta, vaikka ensimmäinen annos olisi ollut AstraZenecan rokotetta.

Joanna Immonen sanoo, että Karviainen suosittelee kuitenkin jatkamaan samalla rokotteella: – Kahdella eri rokotteella lievät haittavaikutukset saattavat olla hieman suurempia.

Karviainen soittaa kaikille ikäryhmään kuuluville, jotka ovat varanneet viikoille 21-23 rokotusajan AstraZenecan rokotteella. Myös viikolle 24 ajan varanneiden tulee vielä odotella rauhallisesti ohjeita.

Valmistetta ei voi enää vaihtaa rokotuspisteellä, Immonen painottaa.

Kommentoi