Poliisi pysäytti 90 mopoilijaa ja moottoripyöräilijää, 54:lle sakkoja, ajokieltoja tai huomautuksia, yhdelle sakot kunnianloukkauksesta

Hämeen poliisin mukaan autoja on vahingoitettu torstaina kello 8–9. Kuvituskuva. Arkisto/Pia Lyy

Nuorten käytössä olevien kaksipyöräisten kunto huolestuttaa poliisia. Poliisi tiedottaa, että Länsi-Uudellamaalla toteutettiin perjantaina 7.5. kattava mopo-, kevytmoottoripyörä- ja moottoripyörävalvonta, johon osallistui yli kaksikymmentä poliisia Länsi-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan sekä Helsingin poliisilaitoksilta. Poliisin mukaan kaksipyöräisten kunto on valitettavan huono, ja osalla nuorista välinpitämättömyys näkyy eri tavoin.

Teemavalvonta järjestettiin Espoossa, Kirkkonummella, Vihdissä ja Lohjalla kellon ympäri alkaen perjantaina iltapäivällä kello kaksi. Poliisi seurasi nuorten motoristien käyttäytymistä liikenteessä ja puuttui häiritsevään ajoon.

− Partiot pysäyttivät 90 mopoa, kevytmoottoripyörää ja moottoripyörää. Jokainen niistä tarkastettiin ja osan moottoripyöräpoliisit koeajoivat. Lisäksi tarkastettiin muutama traktorimönkijä ja sähköpotkulauta, kertoo komisario Hannu Kontola.

Teemavalvonnan tuloksena poliisi jakoi seitsemän ajokieltoa, 17 sakot, 12 liikennevirhemaksua, 12 valvontailmoitusta ja kuusi kirjallista huomautusta.

Valvonnassa tavattiin Kontolan mukaan edelleen liikaa jarruttomia ja valottomia mopoja sekä kevytmoottoripyöriä. Kahdesta traktorimönkijästä oli poistettu rajoittimet, ja ne kulkivat poliisin koeajossa 112 ja 100 kilometriä tunnissa. Lisäksi yksi sähköpotkulauta luokiteltiin moottoripyöräksi yli 65 km/h kulkunopeudella.

− Ajoneuvon huono kunto yhdistettynä esimerkiksi rajoittimen poistamiseen on tuttu, mutta aina yhtä huolestuttava ilmiö. Olemme jo aiemminkin sanoneet, että emme halua mennä enää yhdellekään keikalle, jossa nuori motoristi on menehtynyt. Yksi tapa vaikuttaa tähän on, että nuoret yhdessä vanhempien kanssa huolehtivat ajoneuvon kunnosta, Kontola sanoo.

Monet valvonnan aikana kohdatuista nuorista käyttäytyivät poliisin mukaan asiallisesti. Viikonlopun valvonnan aikana tavatuissa kuljettajissa on kuitenkin myös nuoria, joiden asenne harmittaa poliisia. Nyt tehdyssä valvonnassa yhdelle nuorelle kirjoitettiin jopa sakko kunnialoukkauksesta, joka kohdistui virkatehtävää suorittavaan poliisiin.

– Usein, kun olemme suuren kokoontumisen kanssa tekemisissä, nuoriso häiritsee poliisin työskentelyä yrittäen siirtää poliisin huomion epäolennaisuuksiin tai jopa provosoimalla. Asenne on valitettava. Vanhempien henkilöiden suusta taas monesti kuulee kommentin 'pojat ovat poikia'. Kun puhutaan liikenneturvallisuudesta, tulee näiden ”poikien”, ottaa muutkin huomioon, toteaa moottoripyöräpoliisina toimiva ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne.

Kommentoi