Sata vuotta, sata kuvaa – Vihdin Kokoomuksen historia on nyt kovissa kansissa

Kari Huhtilainen, Anna-Leena Brännare, Paavo Hacklin, Paavo Säiläkivi ja Tapio Karjalainen esittelivät Vihdin Kokoomuksen historiakirjaa maanantaina. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin Kansallisseuran, sittemmin Vihdin Kokoomuksen satavuotinen historia on tiivistetty kirjaksi, joka on myös läpileikkaus Vihdin kehityksestä.

Parisen vuotta sitten käynnistyneestä urakasta vastasi vuodesta 2007 lähtien yhdistystä johtanut Anna-Leena Brännare.

– Yhdistyksellä on ollut samat arvot koko ajan ja niiden pohjalta Vihtiä rakennamme edelleen. Kirjassa on esillä runsaasti henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi Vihdin kehitykseen, kuvailee yhdistyksen hallituksen jäsen Tapio Karjalainen kiittäessään Anna-Leena Brännarea suururakasta.

Brännare kuvailee tiedonhankinnan suurta urakkaa, jossa lähteinä olivat kokoomuslaisten arkistojen ohella muun muassa museon, kunnan ja tasavallan presidentin kanslian arkistot sekä lukuisat historiateokset.

– Tämä on kivaa luettavaa, hieno historia Vihdistä ja tasapuolisesti kirjoitettu, Vihdin Kokoomuksen varapuheenjohtaja Paavo Säiläkivi luonnehti kirjan maanantaisessa esittelyssä.

– Kyllä tätä oli ilo tehdä. Vuoden ajan oli suuri pöytä täynnä tavaraa. Esteitäkin matkalla oli, mutta niiden yli on vain mentävä. Minkä toiselle antaa niin sen saa kaksinkertaisesti takaisin, Anna-Leena Brännare kuvaili tulokseen tyytyväisenä.

- Iso urakka, mutta nyt se on tehty, riemuitsee Vihdin Kokoomuksen puheenjohtaja Anna-Leena Brännare. Vesa Valtonen

Yhdistys järjestää satavuotisen toimintansa kunniaksi kansanjuhlan.

– Aikataulu on avoinna. Juhla järjestetään kun korona sen sallii. Juhlapaikkakin on jo valittu, puheenjohtaja kertoo.

Vihdin Kansallisseura perustettiin 13.3.1921. Perustamisasiakirja lähetettiin Kansallisen Kokoomuspuolueen valtuuskunnalle hyväksyttäväksi. Hyväksymispäätös tehtiin 28.5.2021 järjestysnumerolla 193.

Karprint Oy:n ulkoasultaan suunnittelemassa ja Bookcoverin painamassa vajaan sadan sivun teoksessa on satakunta kuvaa yhdistyksen toiminnan ajalta.

Sisältöä on ryhmitelty osiin, joiden keskiöissä ovat merkkihenkilöt, Vihdin maantieteellinen asema ja historia, yhdistyksen toiminnan käynnistäminen, sotavuodet, rakentamisen ja kaavoittamisen aika, kasvun vuodet sekä Vihdin kylät ja koulut.

Kirjassa avataan muun muassa Vihdin kaavoittamisen haasteita.

Artturi Hiidenheimo esitti kunnanvaltuuston kokouksessa kesäkuussa 1945, että valtuusto ottaisi kiireellisenä käsittelyyn Vihdin kirkonkylän ja Nummelan asemanseudun asemakaavasuunnitelman.

Kirkonkylän kaavoittaminen venyi kuitenkin valituksen takia. Kaava valmistui lopulta vuonna 1952, mutta sitä ei koskaan vahvistettu.

Kirjan mukaan kaavoitus ja kaavoittamisen eteneminen oli pitkään vaikein vihtiläisen päätöksenteon kohde. Jatkuvista äänestyksistä kiukustuneena Vihdin Kansallisseuran edustaja Saara Forsius lahjoitti kunnanvaltuustolle lasisen äänestysmaljan!

”Vihdin Kansallisseura Vihdin Kokoomus 100 vuotta” -kirjaprojektin merkittävä rahoittaja oli Elli ja Artturi Hiidenheimon Säätiö.

Kirjaa painettiin 150 kappaleen erä. Kirjaa jaetaan yhdistyksen jäsenille sekä Vihdin Kokoomuksen yhteistyökumppaneille.

Kommentoi