"On vain minä ja pensselit" – Arvid Hedin maalaa liikkuvassa ateljeessa, luonnon rauhassa

- Tässä on jo vähän lunta maassa, mutta joki ei ole vielä jäässä, Arvid Hedin kertoo maalauksesta, joka kuvaa Härkälänjokea. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Joella. Siellä Arvid Hedin viihtyy maalaamassa ja se on myös hänen tuoreen näyttelynsä nimi.

Näyttely avautui maanantaina Minkart-ikkunagalleriassa; esillä on otalampelaisen Hedinin vuosien 2015 ja 2020 välillä tekemiä maalauksia. Hedin on palkkatyössä graafisena suunnittelijana, mitä hän pitää mielenkiintoisena ja mukavana pestinä. Samalla työ on kuitenkin tarkoittanut, että viime aikoina maalaaminen on jäänyt vähiin.

Rauha on yksi tärkeimmistä syistä, miksi Arvid Hedin rakastaa olla ulkona ja maalata.

– Minulla ei koskaan ole puhelinta mukana. On vain minä ja pensselit, Hedin kertoo. Hän keskittyy maisemaan ja hän keskittyy työhön.

– Olen niin hiljaa, ettei edes hirvi huomaa.

Jokimaisemissa häntä kiehtoo veden peilaavuus ja valon leikki. Joenvarsi on myös käytännöllinen maalauspaikka, Hedin lisää. Metsässä on aina edessä puu tai oksa – joella ei.

Hedin maalaa kotimaisemissaan Otalammella.

– Paikoissa minne pääsee mönkijällä, taiteilija virnistää. Hän kertoo kulkeneensa aikaisemmin repun kanssa maisemia maalaamassa.

– Sitten ostimme mönkijän lumitöitä varten ja sille perävaunun, Hedin selvittää. Peräkärrystä tuli Hedinin liikkuva ateljee. Hän kertoo "fiksanneensa" kärryä pikkuhiljaa ja nyt siinä on niin katos kuin hyllytkin. Nykyään maalaamista ei tarvitsekaan keskeyttää, vaikka sää muuttuisi sateiseksi.

– Eikä ole kiire saada maalausta valmiiksi.

Hedin kertookin, että näyttelytöistä uusinta hän teki pitkään. Kärryateljee oli Härkälänjoen rannassa monta viikkoa ja maalaus odotti taiteilijaa kärryn kyydissä.

– Pystyin tekemään hitaampia päätöksiä kuin ennen.

Hedin kertoo maalanneensa aikanaan maisemia ulkona pienessä koossa ja perinteisellä luonnon väripaletilla: vihreällä, ruskealla ja harmaalla. Tämän jälkeen hän vei työn työhuoneelleen ja teki siitä suuremman version – ja vaihtoi värit toisiin.

– Se oli opettavaista, Hedin sanoo. – Siinä huomasin, että maalaus voi olla enemmän maalaus ja silti luonto on siinä.

Nykyään Hedinin maisemat ovat abstrakteja ja väreiltään omintakeisia. Taiteilijan itsensä mielestä töissä on "kalligrafiamaista tyyliä". Hedin on tehnyt maalaustensa pohjavärejä musteella ja käyttää muuten öljyvärejä. Hän pitää hyvänä yllätyksellisyyttä ja kaihtaa tylsää.

– Tykkään vähän riskimeiningistä, että kokeillaan ja menee niin kuin menee.

Hedinistä on hienoa katsoa sellaisia maalauksia, jotka herättävät tunteen – olipa teos sitten nykytaidetta tai vaikka renessanssin. Omasta taiteestaan Hedin sanoo: – Se on yritys puhua värien avulla.

Joella-näyttely on esillä 29.5. saakka Minkart-ikkunagalleriassa, Aurinko Kustannuksen toimiston ikkunoissa (Niuhalanraitti 23, kirkonkylä).

Arvid Hedin

Arvid Hedin on opiskellut viidessä eri taidekoulussa, viimeisimpänä Helsingissä Kuvataideakatemiassa, josta hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi.

Hedin on syntyjään göteborgilainen. Suomeen hän tuli vuonna 2002 opiskellakseen Kokkolassa Pohjoismaisessa taidekoulussa.

Nykyään Hedin asuu Otalammella puolisonsa Lotta Ingmanin kanssa. Parilla on kaksi lasta.

Hedin on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, muun muassa Galleria Pictorissa vuonna 2015. Hän on myös osallistunut moniin ryhmänäyttelyihin, esimerkiksi Taidemaalariliiton kutsumana Tukholmassa Supermarket Art Fair -näyttelyyn vuonna 2019.

Kommentoi