Pörröistä, pehmeää ja mukavaa – Vihdin museossa valokuvanäyttely ihmisen parhaista ystävistä

Museoamanuenssi Matti Mäki kertoo, että uudessa näyttelyssä on esillä viitisenkymmentä kuvasuurennosta sekä kuvaesitys, jossa näkee nykyvihtiläisiäkin lemmikkejä. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Tellu, Jyrki, Taru ja Jeri.

Muun muassa nämä neljä tähdittävät Vihdin museon uutta näyttelyä. Näyttelyn nimi on Vihtiläisen paras ystävä ja se koostuu mustavalkoisista valokuvista, joissa esiintyy kissoja ja koiria.

Näyttelyn piti alkujaan avautua joulukuun alussa.

– Kuukausi kuukaudelta näyttely on lykkäytynyt eteenpäin, museoamanuenssi Matti Mäki toteaa. Nyt vapun jälkeen näyttely vihdoin saadaan avattua yleisölle – niinpä siitä tuli lopulta museon tämän vuoden kesänäyttely.

Näyttelyn valokuvista vanhimmat ovat 1900-luvun alusta, tuoreimmat ovat 1960-luvulta. Lisäksi katsottavissa on kuvaesitys nykyvihtiläisistä kissoista ja koirista. Museo pyysi valokuvia lemmikeistä ja yli 30 vihtiläistä innostui niitä lähettämään.

Matti Mäki kertoo, että kissat ja koirat eivät aikanaan olleet pelkästään lemmikkejä. Kissat ovat suojelleet satoa jyrsijöiltä. Koiria on käytetty vahtikoirina, metsästyksessä ja vartioimassa, etteivät pedot käy hyötyeläinten kimppuun.

– Jos puhutaan 1800-luvusta, maataloissa oli ulkokissoja, jotka olivat navetassa, ja sisällä kissa, jota hellittiin, Mäki kertoo ja jatkaa: – 1800-luvulla alkoi herrasväellä esiintyä seurakoiria.

– Sittemmin lemmikkirepertuaari on laajentunut, Mäki hymähtää.

Museon väki kiinnitti huomiota siihen, kuinka paljon kissoja ja koiria vanhoissa valokuvissa näkyy. Tästä ajatus näyttelyyn lähti. Toisena ajatuksena on ollut tuoda lempeyttä ja lämpöä keskelle korona-aikaa.

– Kun on kaikenlaista kurjaa, tuodaan me tänne pörröistä, pehmeää ja mukavaa, Mäki hymyilee.

Koronan takia museon perusnäyttely on ollut kiinni jo pitkään. Edelleenkään perusnäyttely ei avaudu, sillä sitä aletaan purkaa ja siten valmistautua Vihdin museon tulevaan muuttoon Kuntalaan.

Museokauppa kuitenkin avautuu ensi viikolla. Jos valokuvanäyttelyn ovet eivät ole auki, oppaan voikin hakea mukaansa kaupasta. Vihtiläisen paras ystävä -näyttelyyn otetaan kerrallaan sisään kuusi ihmistä, jotta näyttelyssä voidaan pitää riittävät turvavälit. Maskien käyttöä toivotaan.

Vihtiläisen paras ystävä -näyttely avautuu 5. toukokuuta Niuhalan vanhalla kansakoululla (Kirkkoniementie 4, kirkonkylä). Avoinna toukokuussa ke-pe klo 12-16, kesäkuusta elokuuhun ti-pe klo 12-16.

Kommentoi