Lumoudu linnuista – vaikka kotisohvalla istuen: Birdlife Suomen live-kamera seuraa kevätmuuttoa

Birdliven Lintulivessa Lohjan Hyvelänjärvellä on nähty muun muassa tundrahanhien aamuhetki, laulujoutsenten ja tavien ruokailua,mäyrän pikavisiitti, telkkien parittelu, sinisorsia ja jopa revontulia. Parhaista paloista on tehty videotallenteet sivustolle. Birdlifen Lintulive

Hanna Henriksson

Lintujen kevätmuutto on käynnissä, vaikka viileä sää onkin hieman hidastanut kevään etenemistä.

Pitkäaikaiseen tilastointiin suhteutettuna muuttajien ensihavaintopäivissä ei suuria poikkeavuuksia kuitenkaan ole.

Esimerkiksi Lohjalla tehtiin perjantaina 23. huhtikuuta kevään ensimmäinen havainto heinätavista, päivää aiemmin haarapääskyistä.

– Näiden havaintojen perusteella ei kuitenkaan vielä voida puhua kesästä. Mikäli kolea kevätsää jatkuisi pitkään, sillä saattaa olla vaikutusta hyönteissyöjiin, jotka saapuvat huhtikuun lopulta alkaen, sanoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Tänä keväänä muuttoliikettä voi seurata Birdlifen live-kamerasta, joka on ensi kertaa sijoitettu Lohjan Nummelle Hyvelänjärvelle.

Hyvelänjärvi ei ole varsinaisesti järvi. Nykyisin paikalla virtaa 110-tietä myötäilevä Nummenjoki, joka tulvii keväisin ympäröiville peltoalueille. 1850-luvulla järvi kuivattiin peltoalueeksi, mutta alue on edelleen keväisin tärkeä levähdyspaikka muuttaville vesilinnuille ja kahlaajille.

– Alueella tulvavesi pysyy melko pitkään, mikä on lintujen kannalta hyvä asia, kommentoi Jan Södersved valittua kuvauspaikkaa.

Vesialue on Hyvelänjärvellä vielä melko laaja, ja linnut ovat levittäytyneet suurelle alueelle. Lintujen seuraaminen kysyy malttia.

– Kamera kääntyy ja tarkentaa automaattisesti. Siinä on hyvä, 30-kertainen etäohjattava zoomaus.

Kameraan ei kuka tahansa paikalle saapunut pääse käsiksi.

– Sen sijaan seuraajat voivat kirjoittaa havaintojaan live-lähetyksestä nettisivun kommenttikenttään. Näiden havaintojen perusteella on sitten tehty videoklippejä, joita voi katsoa myöhemminkin.

Yöaikaan kamera ei liiku ja kuva on mustavalkoinen. Sen sijaan se toistaa ympäri vuorokauden myös äänimaisemaa alueelta.

Hyvelänjärven kameran kautta on voitu nähdä suuria määriä muun muassa tundrahanhia, jotka ovat laskeutuneet aitiopaikalle monena aamuna ja iltana.

– Ja onpa kamera kuvannut mäyrää ja metsäkauristakin. Alue on sellainen, että periaatteessa mitä tahansa metsäneläimiä voisi live-lähetyksessä nähdä, Jan Södersved sanoo.

Joutsenten, hanhien ja sorsien lisäksi paikalle odotellaan pohjoiseen matkaavia kahlaajia, kuten suokukkoja ja liroja.

Birdlifen live-kamera lähetti talvella live-kuvaa Veikkolasta pikkulintujen talviruokintapaikalta.

Kamera on tarkoitus siirtää Hyvelänjärveltä saaristoon touko–kesäkuun vaihteessa kuvaamaan luodolle selkälokkiyhdyskuntaa viime kesän tavoin.

Lintuja voi tarkkailla ihan missä tahansa. Jos oikein innostuu, kiikareihin kannattaa satsata.

– Hyvät peruskiikarit saa 100–400 eurolla. Hankinta kannattaa tehdä paikassa, jossa on asiantuntija apuna ja missä kiikareita pystyy testaamaan. Makumieltymyksiä on monenlaisia, joten on tärkeää, että kiikari tuntuu sopivan käteen ja kuva miellyttää, Jan Södersved kannustaa.

Ummikko pääsee alkuun myös erilaisten lintukirjojen ja matkapuhelinsovellusten avulla.

– Kirjana hyvä on suomenkielinen Lasse J. Laineen ”Suomen linnut” tai laajemman alueen linnut kattava ”Lintuopas – Euroopan ja Välimeren alueen linnut”. Jälkimmäinen on saatavana myös englanninkielisenä sovelluksena nimellä ”Collins Bird Guide”.

Siinä on myös äänet, ja se tuntee myös suomenkieliset linnunnimet, Södersved vinkkaa.

Hyviä tarkkailupaikkoja läntisellä Uudellamaalla ovat keväisten tulva-alueiden lisäksi tarkoitusta varten rakennetut tornit, kuten Savijärvellä Saukkolantien varrella, Katteluksessa Karjalohjalla, Vanjärvellä Vihdissä, Tjusträsk-järvellä Siuntiossa, Degerö/Kopparnäsin lintutorni Inkoossa sekä lintutorni Lepinjärvellä Raaseporissa.

Huoli lintujen tulevaisuudesta on todellinen. Suurimpana uhkana Jan Södersved näkee ihmisen aiheuttamat muutokset lintujen elinympäristöissä.

– Monet aiemmin yleiset lajit ovat vähentyneet huomattavasti. Esimerkiksi haarapääskyjen määrä on pudonnut puoleen 1980-luvulta, ja räystäspääsky on vähentynyt vielä enemmän. Hurjin pudotus on todettu peltosirkulla, joka vain joitakin vuosikymmeniä sitten oli peltoaukeiden tyyppilintuja. Sen kannasta on kadonnut yli 99 prosenttia viimeisen 30 vuoden aikana.

Ylen Radio Suomi on jo neljänä vuonna lähettänyt keväällä ”Linnunlaulujen aamu” -ohjelmaa. Tänä vuonna ohjelma lähetetään sunnuntaina 2.5. kello 02–09 Hyvelänjärveltä. Paikalla ovat Jan Södersvedin lisäksi Yle:n toimittajat Minna Pyykkö ja Asko Hauta-aho, jotka johdattelevat kuulijat lintujen maailmaan.

Live-kamera Hyvelänjärveltä: https://www.birdlife.fi/lintulive/

Kommentoi