Kastikkeen, juuston ja taikinan liitto – Pizza Cartelin pitsat tulivat Nummelan Biberiin

Henri Auvinen ja Uğur Çetinkaya kertovat, että Pizza Cartelin pitsoja saa nyt Nummelasta Biber Pizzeriasta. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Franchisingia pitsaravintoloissa? Kuulostaa erikoiselta – mutta on Pizza Cartelin yrittäjien mielestä toimiva konsepti niin heille itselleen, pitserioille kuin asiakkaillekin.

– Tämä ei ole pitserian yrittäjälle riski vaan mahdollisuus saada lisätienestiä, vakuuttavat Pizza Cartelin yrittäjät Pertti Kallioinen ja Henri Auvinen.

Miehet kertovat tutustuneensa työn merkeissä. Kallioinen oli pohtinut uudenlaista pitsakonseptia, jonka hän esitteli Auviselle.

Idea on yksinkertaisuudessaan se, että Pizza Cartel -ketjuun liittyvä yritys ottaa omien tuotteidensa lisäksi myyntiin myös Cartelin pitsat. Pitsaravintolalla on jo tuotteet, tilat ja osaamista alalta, eikä ketjuun kuuluminen muuta näitä. Ei siis aivan tavanomaista franchisingia kuitenkaan.

Kallioinen ja Auvinen rupesivat työstämään ajatusta viime vuonna, ja mukaan saatiin kolmanneksi yrittäjäksi Sauli Lehtovaara.

– Viime vuonna tehtiin testejä ja tänä vuonna helmikuussa lähdettiin tekemään kunnolla hommia, Kallioinen kertoo.

Nyt Pizza Cartel on saanut jo kuutisenkymmentä pitseriaa mukaan Cartel-ketjuun. Pääosa ketjuun kuuluvista ravintoloista sijaitsee Etelä-Suomessa. Yrittäjien suunnitelmat eivät kuitenkaan tähän pääty, vaan Suomen jälkeen heillä on haaveena valloittaa Ruotsi ja sitten muut Pohjoismaat.

Pizza Cartel on aloittanut toiminnan myös sekä Nummelassa että Veikkolassa. Nummelassa Cartelin pitsoja myy Biber Pizzeria, Veikkolassa PizzaBar Weicco.

– Veikkola lähti heti tosi hyvin käyntiin. Nummelassa taas on selkeästi potentiaalia, Kallioinen arvioi.

Uğur Çetinkaya Biberin pitsauunin ääressä. Maija-Liisa Nyman

– Margherita on oma pitsasuosikkini. Kastike, juusto, taikina – ne kolme asiaa pitsassa pitää olla kunnossa. Jos joku ei ole kunnossa, margheritassa sen huomaa, Pertti Kallioinen sanoo.

Italialaista mozzarellaa, italialaisista tomaateista tehtyä tomaattimurskaa, juureen tehty taikina, kotimaista särkikalaa. Kallioisen mukaan Pizza Cartel panostaa pitsoissaan hyviin raaka-aineisiin. Tavoitteena on tehdä laadukasta, maistuvaa ruokaa.

– Lähtökohtaisesti meidän tuotteista ei saa muuttaa mitään, Kallioinen sanoo ja kertoo, että pitserioihin viedään taikinapallot valmiina ja kaikki pitsoihin tulevat raaka-aineet on tarkasti määritelty.

Pitsojen reseptit ovat Kallioisen.

Kallioinen on ammatiltaan kokki ja tehnyt ravintoloissa töitä 15-vuotiaasta kesätyöläisestä lähtien. Hänen työuralleen on mahtunut huippuravintoloita kuten Olo ja G. W. Sundmans. Hän kertoo tehneensä myös useampia ravintolakonsepteja: hän esimerkiksi oli perustamassa muutama vuosi sitten pääkaupunkiseudulle Street Gastro -ketjua, katuruokakulttuurin pioneeria, joka meni konkurssiin puolisentoista vuotta sitten.

– Sillä tiellä oppi paljon, Kallioinen huokaa.

Oppi saattoi olla kovaakin, mutta rakkaus ruokaan säilyi.

Kallioinen sanoo, että on aina halunnut tuottaa iloa ihmisille. Ruoan kanssa työskennellessä hän nauttii myös käsillä tekemisestä ja oman luovuutensa käyttämisestä.

– Keittiöala on oma juttuni, Kallioinen sanoo. – Mitään muuta en ole koskaan halunnut tehdä.

Biber Pizzeria, Pisteenkaari 4, Nummela

biberpizza.fi, pizzacartel.fi

Kommentoi