”Kysyntä on räjähtänyt käsiin” – polkupyöräkauppaa hidastavat toimitusvaikeudet

Jesse Jokinen ErnoSportista toteaa pyöräilyn olevan nouseva laji. - Maastopyöräily on nyt erityisesti pinnalla. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Polkupyöräkauppa on ollut viime vuoden keväästä lähtien ennennäkemättömässä nosteessa. Koronapandemia on aiheuttanut suuria haasteita pyörien toimitusaikoihin.

– Keskimääräisesti toimituksissa on muutaman kuukauden viive. Pyöräilyn suosio on kasvanut maailmanlaajuisesti ja samalla kysyntä pyöristä, Nummelassa ErnoSport -liikettä pyörittävä Erno Paalanen sanoo.

Liike on erikoistunut pyöräilyyn ja suksikauppaan. Paalanen toteaa pulaa olevan pyörien raaka-aineista.

– Komponentteja ei vain tällä hetkellä ole, joista pyörän voisi kasata.

Maailmanlaajuiset ongelmat pyörien tuotannossa hidastavat pyörien toimittamista markkinoille.

– Myös erilaiset logistiset viiveet ovat hidastaneet pyörien toimitusta, ErnoSportin myyjä Jesse Jokinen lisää.

Paalanen kertoo asiakkaiden yleisesti ottaen ymmärtävän tilanteen hyvin.

– Suurin osa asiakkaista on ollut tietoisia toimitusviiveistä. Kyseessä on laaja ongelma, joka koskee kaikkia pyöränvalmistajia.

Paalanen muistuttaa, että pyörä kannattaa huoltaa vähintään kerran vuodessa, vaikka ei olisikaan havainnut pyörässä vikoja.

– Hyvistä pyöristä kannattaa pitää hyvää huolta. Olen huoltanut parhaimmillaan samaa pyörää 10 vuotta.

– Huollossa pyörä puhdistetaan perusteellisesti ja ketjut ja vaijerit rasvataan, vanteet suoristetaan, Paalanen summaa.

- Kun sisälajit laitettiin koronan vuoksi tauolle, ulkolajien suosio, kuten pyöräily, kasvoi olennaisesti, Antti Hyytiäinen sanoo. Kuvassa Sporthammerin väki Atte, Antti ja Aki Hyytiäinen ja Mikko Kalatie. Annukka Tallberg

Kysynnän raju kasvu on tarkoittanut myös sitä, että monet mallit ja koot on myyty loppuun.

– Mallista riippuen toimitusaika on tällä hetkellä muutamasta kuukaudesta jopa muutamaan vuoteen. Sisään ostamme nyt jo kesän 2023 pyöriä, pyöräilyn erikoisliike Sporthammerin yrittäjä Antti Hyytiäinen kertoo.

Hyytiäinen selventää, että nyt toimitetaan pyöriä, jotka on tilattu vuosi sitten.

– Kun kaikki sisälajit joutuivat tauolle koronapandemian vuoksi, ulkolajit, joihin pyöräilykin lukeutuu, nostivat suosiotaan merkittävästi.

– Käytännössä katsoen pyörissä käytettävien komponenttien raakavalmistus tapahtuu kokonaan Aasiassa. Kun pandemia alkoi, tuotantoa supistettiin kaupan hiljentymisen pelossa, mutta kävikin niin, että pyörien kysyntä räjähti, Hyytiäinen taustoittaa.

Tehtaat ovat pyörineet täydellä teholla ”polkupyörämaailman Piilaaksossa” Aasiassa jo vuoden päivät, mutta tuotanto ei siitä huolimatta pysy kysynnän perässä.

– Käsillä on ainutlaatuinen tilanne. Ikinä aiemmin ei ole ollut tämän laajuista osien saatavuusongelmaa. Haasteet koskevat luonnollisesti myös kaikkia pyörien varaosia, joten pyörien huolto saattaa viedä nyt myös pidemmän aikaa kuin aiemmin.

Hyytiäisen kanssa Sporthammerin liikettä pyörittää Atte Hyytiäinen. Nuorin veli Aki Hyytiäinen on kaupan tuorein vahvistus.

– Suosituin pyörämerkkimme on Trek, joka valmistaa kaikenlaisia laitteita. Sähköpyörien menekki on kovassa nosteessa, Antti ja Atte Hyytiäinen kertovat.

– Ihmiset, jotka eivät ole aiemmin harrastaneet pyöräilyä, ovat löytäneet sähköpyörät. Niiden tuoma tuki pyöräilyyn on saanut liikkeelle myös heidät, jotka ovat aiemmin vierastaneet kovia sykkeitä, myyjä Mikko Kalatie sanoo.

Antti Hyytiäinen kehottaa asiakkaita olevan mahdollisimman nopeasti liikkeellä, jos heillä on jo tiedossa jokin tietty merkki tai malli.

– Heti kun oma tarve on selvillä, kannattaa tehdä tilaus. Ei ole syytä jäädä odottelemaan, että kauppoihin tulee lisää pyöriä myyntiin.

Käytetty pyörä voi myös olla hyvä ostos

Hankittaessa käytettyä pyörää on hyvä tarkistaa pyörän kunto. Pyörästä kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä jarrut, vaihteet, renkaat, pinnat ja vanteet, ketjut, rattaat, polkimet ja kammet.

Kunnossa olevasta pyörästä ei lähde ajaessa ylimääräisiä ääniä, ja se rullaa hyvin.

Heijastimet ja valot ovat lain mukaan pakollisia varusteita.

Sähköpyörissä on hyvä tarkistaa moottorin, hallintapaneelin ja akun kunto.

Hyvin huollettu pyörä voi kestää käytössä jopa vuosikymmeniä.

(Lähde: Pyöräliitto.)

Kommentoi