Vihti Livet: ”Suosituin on ollut elinvoima-asioita käsittelevä lähetys”

Muun muassa vihtiläinen artisti Elina Valkea on esiintynyt Kulttuuriklubi -lähetyksissä. Tommi Muhli/Vihdin kunta

Annukka Tallberg

Vihti Live -lähetykset ovat olleet suosittuja, parhaimmillaan lähetystä on seurannut tuhatpäinen katsojakunta.

Suorilla asiaohjelma -lähetyksillä on ollut katsojia noin satakunta.

– Varsinaista livelähetystä merkittävämpi on videotallenne, sillä suurin osa ihmisistä katsoo lähetykset tallenteena itselleen sopivana ajankohtana. Kokonaiskatsojamäärä voi nousta jopa tuhannen katsojan kieppeille, Vihdin kunnan johdon assistentti ja viestintävastaava Anne Virtanen sanoo.

Suosituin Vihti Live on tähän mennessä ollut kunnan elinvoima-asioita käsittelevä lähetys.

– Todennäköisesti maanantai-illan 19.4. korona-aiheinen live, jossa käsitellään myös koronarokotuksia, herättää kiinnostusta, Virtanen uumoili maanantaina päivällä.

Tässä lähetyksessä keskustelemassa olivat Perusturvakuntayhtymän Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka ja Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola.

Ensi viikolla tiistaina on kansallinen veteraanipäivä, jonka ohjelma striimataan kirkon pihalta.

Viime vuoden keväällä aloitettujen asiaohjelmien ensimmäinen vieras oli Perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtaja Timo Turunen. Kulttuuriklubi-puolella debytoi puolestaan Nummelassa asuva räppäri Melo.

– Kun tapahtumat kiellettiin viime vuonna koronapandemian vuoksi, syntyivät Vihti Live -lähetykset. Lähetys mahdollisti tapahtuman järjestämisen ilman paikan päällä olevaa yleisöä ja ne voitiin lisäksi toteuttaa kohtuullisilla taloudellisilla investoinneilla, lähetykset ideoinut kunnan kulttuurituottaja Tommi Muhli kertoo.

Muhlin idea Vihti Liven Kulttuuriklubeista innoitti myös asiaohjelmien tekemiseen.

– Asiaohjelmat astuivat mukaan kunnanjohtajan ideasta, kun vuosi sitten ensimmäisenä koronakeväänä alkoi tuntua siltä, että tarvitsemme kuntalaisviestintään jotakin uutta lähestymistapaa ja keinon ”olla läsnä” vihtiläisten arjessa, Anne Virtanen sanoo.

– Saamme livet varsin ketterästi järjestettyä. Lähinnä haasteena on saada kuvausaikataulu sovitettua kaikkien kalenteriin.

– Asiaohjelmia on kuvattu käytännössä tarpeen mukaan. Emme ole toteuttaneet ainakaan vielä asiaohjelmia esimerkiksi kuukausittain, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Virtanen jatkaa.

– Tämän kevään ensimmäinen asiaohjelma kuvattiin nyt maanantaina ja seuraava on jo suunnitteilla toukokuulle.

Vihdin kulttuurituottaja Tommi Muhli vastaa Vihti live -lähetysten tekniikasta. Kulttuuriklubi -lähetyksissä on hyödynnetty myös paikallisten tapahtumatekniikan yrittäjien osaamista. Annukka Tallberg

Viime vuoden tallenteet ovat kunnan YouTube-kanavalla katsottavissa omana soittolistana.

Kuntien viestinnän tulee olla saavutettavuusdirektiivin mukaista: uudet tekstittämättömät videot voivat olla nykyään katsottavissa 14 päivän ajan.

– Emme todennäköisesti tule tekstittämään asiaohjelmia, joten katseluaika rajoittuu jatkossa tuohon kahteen viikkoon. Ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita ei onneksi tarvitse tekstittää taannehtivasti tai poistaa näkyvistä, Virtanen selvittää.

– Tunnin mittaisissa asiaohjelmissa vastataan kuntalaisten etukäteen lähettämiin kysymyksiin, mikä vaikuttaa toimivalta konseptilta.

Muhli, Virtanen ja kunnanjohtaja Erkki Eerola uskovat livelähetysten jatkuvan koronarajoitusten purkamisesta huolimatta.

– Tavalla tai toisella lähetyksiä jatketaan. Vihti Livestä on muotoutumassa oma juttunsa muiden palveluiden rinnalla. Panostamme interaktiivisuuteen, asiaohjelmien tekniikasta vastaava Tommi Muhli summaa.

Vihti Live - kulttuuriklubit

Kulttuuriklubi-lähetykset on toteutettu yhteistyössä Vihdin kulttuuripalveluiden ja vihtiläisten media- ja kulttuurialan yritysten kanssa. Mukana ovat Joenrinne Films, PA-Rakki ja Kulttuurituotanto MeloDrama.

Vihti Live -kulttuuriklubit ideoitiin paikallisten kulttuurialan yrittäjien ja esiintyvien taiteilijoiden tukemiseksi vaikeissa poikkeusoloissa sekä tarjoamaan apua ja sisältöjä kunnan eri palvelujen tueksi.

Lisäksi lähetyksissä sisältöä eri ikäryhmille tuottavat myös Vihdin kunnankirjasto ja Vihdin Museo.

Kommentoi