Viime viikolla Karviaisessa annettiin yli 2000 koronarokoteannosta – "Olemme kirineet kiinni pk-seutua rokotusmäärissä"

Yksi Karviaisen kolmesta koronarokotuspisteestä sijaitsee kirkonkylässä Kirkkoniemen koulussa. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Viime viikko oli meidän massiivisin rokotusviikko tähän saakka, kertoo Perusturvakuntayhtymä Karviaisen vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen. Viime viikon aikana annettiinkin Vihdissä ja Karkkilassa yhteensä yli 2000 annosta koronarokotteita.

Kaikkiaan viime viikon loppuun mennessä koronarokotteen ensimmäisiä annoksia on annettu Vihdissä 6429 ja Karkkilassa 2517. Toisen annoksen on saanut Vihdissä 752 ja Karkkilassa 320 henkilöä.

– Kokonaiskattavuus Karviaisessa on jo melkein 25 prosenttia ykkösannosten osalta, Immonen toteaa.

– Olemme kirineet kiinni pk-seutua rokotusmäärissä, lisää Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka.

Tällä hetkellä Karviaisessa rokotetaan yli 60-vuotiaita perusterveitä sekä 1- ja 2-riskiryhmiin kuuluvia 16-59-vuotiaita.

Vielä tiistaina ei ollut vahvistusta viikolla 18 saatavista rokoteannosten määristä.

– Epävarmuuden kanssa edelleen eletään ja tosi lyhyellä aikajänteellä mennään, Immonen sanookin.

Sen sijaan positiivisena asiana Immonen mainitsee sen, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on nyt vahvistanut niiden alle 65-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotteiden jatkumisen, jotka ovat ensimmäisenä rokoteannoksenaan saaneet AstraZenecan rokotteen. Tätä rokotettahan annetaan tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille, ja THL onkin nyt ohjeistanut, että tehosterokotteet riskiryhmäläisille annetaankin Modernan tai BioNTech-Pfizerin rokotteena.

Immonen kertoo, että kyseisen ryhmän asiakkaille lähetetään tekstiviestillä tieto valmisteen muuttumisesta. Asiakkaiden varaamat ajat voidaan kuitenkin näin ollen pitää voimassa.

– Tärkeintä on, että saadaan rokotesarjat maaliin ja sitä kautta lisää turvaa, Immonen sanoo.

Riskiryhmien tehosteannosten valmisteen muutos voi vaikuttaa rokotustahtiin ensimmäisten annosten saajien osalta, mikäli Karviainen ei saa Modernan rokotteita tavallista enempää.

– Tämä on kuntalaisten hyvä tiedostaa, Immonen sanoo.

Tehosterokotukset käynnistyvät viikkojen 19-21 aikana.

Ajanvarauksessa on jo käytössä kaksoisajanvaraus, mikä tarkoittaa, että samalla kertaa voi varata ajan niin ensimmäisen rokoteannoksen kuin tehosteenkin saamiseen.

– Sitä on väestö lähtenyt tosi hienosti tekemään. Nyt noin puolella rokotukseen tulevista on jo kakkosaikakin varattuna, Immonen kertoo ja lisää: – Kaksoisajanvaraus muuttaa systeemiä kaikkien kannalta helpommaksi.

Kommentoi