”Ollaan kaikki samanarvoisia” – Laurean opiskelijat liikuttivat ja musisoivat Attendo Hiidessä

Laurean opiskelijat Sanna Forsberg, Hanna Nevala, Nea-Maria Krigsholm ja Suvi Peltomäki järjestivät tuolijumppaa ja musisointia Attendo Hiisi -palvelukodin kehitysvammaisille asukkaille. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

”Sinä olet tärkee / sinä kuulut tänne / olet ainutlaatuinen noin.”

Suvi Peltomäki soittaa kitaraa ja laulaa. Peltomäkeä vastapäätä sohvilla istuu yleisö, jota varten hän on Samaa polkua kuljetaan -laulun kirjoittanut ja säveltänyt. Juuri näille ihmisille ja juuri tähän keskiviikkoiseen iltapäivään.

Nummelalaiset Suvi Peltomäki ja Nea-Maria Krigsholm sekä lohjalaiset Sanna Forsberg ja Hanna Nevala ovat tulleet Attendo Hiisi -palvelukotiin pitämään ohjattua tuokiota talon kehitysvammaisille asukkaille.

Nelikko opiskelee Lohjan Laureassa sosionomeiksi. Opinnot ovat alkaneet vasta syksyllä, mutta kaikilla neljällä on jo kokemusta alalta.

– Meillä kaikilla neljällä opiskelijalla on lähihoitajan tutkinto sekä työkokemusta. Olemme saaneet hyödyntää opinnoissa taustaamme, Forsberg kertoo.

– Syksyllä meillä oli projekti koululaisten ja nuorten kanssa. Halusimme nyt kokemusta erilaisesta asiakasryhmästä, Nevala sanoo.

”Ois tylsää, jos kaikki ois samanlaisii / hei me kaikki ollaan samanarvosii.”

Attendo Hiiden tapahtumaa opiskelijat suunnittelivat tammikuun lopulta saakka. He yhdistivät iltapäivätuokioon sosiaalialan vaikuttamistyön opinnoista kaksi eri tehtävää: mediatuotoksen ja teorian tehtävän sekä ryhmänohjauksen tehtävän.

– Idea syntyi aika nopeasti, Peltomäki sanoo.

Musiikki oli keskeinen osa ohjattua tuokiota, lisäksi ohjelmaan kuului mielikuvitusjumppaa, joka toteutettiin tuolijumppana, jotta kaikki pystyivät osallistumaan. Talon asukkaat saivat myös muun muassa toivoa soitettavia kappaleita ja tanssia ja kertoa musiikin herättämiä ajatuksiaan.

– Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta kehitysvammaisten kanssa työskentelystä. Minulle tämä olikin avartava ja opettavainen kokemus, joka avasi sitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ja millaista arki palvelukodissa on, Krigsholm kertoo.

Opiskelijoilla on vielä työtä opintokokonaisuuksien eteen. He tekevät seminaariin esitelmän järjestämästään ohjaushetkestä ja Samaa polkua kuljetaan -laulusta videon Youtubeen. Videoon yhdistetään kuvia ja videonpätkiä Attendo Hiiden tapahtumasta.

– Laulu kertoo siitä, että ollaan kaikki samanarvoisia, ollaan kaikki täällä samassa maailmassa, Peltomäki kertoo. Hän kertoo tehneensä musiikkia pienestä pitäen.

– Musiikki on rakas harrastus, jota hyödynnän töissä ja opiskeluissa myös.

”Erilaisuus on rikkaus / onneks meil on rakkaus.”

Attendo Hiiden johtaja Marja Someroja sanoo, että talon asukkaat ovat aina innoissaan uusista asioista ja erilaisista tapahtumista.

– Asukkaat ottavat vierailijat tosi ihanasti vastaan, Someroja lisää.

Hän sanookin, että talo tekee mielellään yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa, esimerkiksi juuri oppilaitosten.

– Ottakaa vaan yhteyttä, Someroja kannustaa.

Hän kertoo, että talo on toiminut vasta reilun vuoden. Forsberg, Krigsholm, Nevala ja Peltomäki ovat toinen opiskelijaryhmä, joka talossa järjestää ohjelmaa asukkaille. Myös Attendo Hiiden ohjaajat itse pyrkivät keksimään mahdollisimman paljon puuhaa. Toimintatuokioissa esimerkiksi piirretään, maalataan, jumpataan, ulkoillaan ja pelaillaan.

Päivisin asukkaita on kuitenkin yleensä paikalla varsin vähän, sillä asukkaat käyvät Eteva Nummelan ja Karkkilan päivätoiminnassa.

Kursivoidut lainaukset Samaa polkua kuljetaan -laulusta.

Palvelukoti

Attendo Hiisi

Kehitysvammaisten palvelukoti Hiidenrannassa Nummelassa.

Talo valmistui vuoden 2019 lopulla ja toiminta alkoi hieman reilu vuosi sitten: tammikuussa 2020.

Palvelukoti koostuu kahdesta talosta. Päätalossa hoitajat ovat paikalla vuorokauden ympäri, rivitalossa asukkaat elävät itsenäisemmin.

Palvelukodissa on kolme ryhmäkotia. Tällä hetkellä asukkaita on 15. Paikkoja olisi yhteensä 23 asukkaalle: 17 paikkaa päätalossa ja kuusi rivitalossa.

– Kysyntää on, mutta paikkojakin on vielä, talon johtaja Marja Someroja sanoo. Asukkaat tulevat Perusturvakuntayhtymä Karviaisen kautta.

Kommentoi