Lohtua läheisen menettäneille – Saniitan Olisitpa vielä täällä -kappale on omistettu kuolleelle isoveljelle

Sanna Niinistö, laulajanimeltään Saniita, kertoo tehneensä tämän kukkataulun kuvaamaan Olisitpa vielä täällä -kappaleen tarinaa. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Vuonna 2006 Sanna Niinistö sai samana päivänä kaksi uutista. Toinen oli iloinen. Toinen kamalaakin kamalampi.

Niinistö oli hakenut opiskelemaan Ypäjälle hevostenhoitajaksi. Se oli 16-vuotiaan ehdoton unelma-ammatti ja tuona päivänä unelmasta oli tulossa totta, sillä hän sai tietää päässeensä kouluun.

Samana päivänä ovikello soi. Oven takana oli poliiseita ja heillä tuotavanaan murheellinen viesti: Sannan kymmenen vuotta vanhempi isoveli oli menehtynyt auto-onnettomuudessa.

Viisitoista vuotta myöhemmin Sanna Niinistö, laulajanimeltään Saniita, julkaisee toisen sinkkunsa. Isoveljen nimipäivänä 10. huhtikuuta 2021 julkaistava Olisitpa vielä täällä -kappale käsittelee veljen kuolemaa.

– Kappale lähtee niistä tunteista, joita kävin läpi sinä päivänä, ja kertoo myös niistä tunteista, joita edelleen koen joka päivä, kun ikävöin häntä.

Niinistö sanoo, että hän ei nuorena tullut kunnolla tehneeksi surutyötä. Elämä vain meni eteenpäin; veljen kohtalon hän painoi sivuun ajatuksistaan. Vasta nyt aikuisena hän on ryhtynyt käymään läpi veljen menettämistä – ja musiikin tekeminen on ollut siinä suurena apuna.

– Musiikin tekemisen kautta olen saanut purettua asiaa, Niinistö sanoo ja toivoo, että Olisitpa vielä täällä -kappale toisi lohtua myös muille läheisensä menettäneille.

– Jokainen kokee jossain vaiheessa elämäänsä läheisen menetyksen ja itse koin sen kun menetin isoveljeni.

Niinistö kertoo laulaneensa pikkutytöstä asti. Myös laulujen tekstejä hän kirjoitti jo lapsena.

– Hevoset oli kuitenkin se ykkösjuttu, musiikki oli vain harrastus.

Aikuisena Niinistö on ruvennut ottamaan laulutunteja. Hän on myös laulanut monenlaisissa kokoonpanoissa. Vuonna 2018 hän osallistui Vihdissä ensimmäiselle biisileirilleen.

– Olisitpa vielä täällä -kappale syntyi jo silloin vuonna 2018, mutta jäi vähän hautumaan. Nyt tänä keväänä se sai lopullisen muotonsa.

Koska koronan takia kaikenlaiset esiintymiset ovat olleet jäissä, on Niinistön mukaan ollut hyvä hetki keskittyä omaan tekemiseen ja sen miettimiseen, millaista musiikkia haluaa tehdä.

Niinistö luonnehtii musiikkiaan herkäksi ja rauhalliseksi folkpopiksi. Hän sanoo kaikkien kappaleidensa olevan hyvin henkilökohtaisia: hän ammentaa niihin omasta elämästään. Metsä ja luonto inspiroivat häntä myös.

Sanna Niinistö sanoo, että kappaleiden valmistuminen vie aikaa, jopa vuosia. Saniitan ensimmäinen, Uusi polku -niminen kappale julkaistiin viime joulukuussa. Toinen julkaistaan nyt, vajaa puoli vuotta myöhemmin.

Niinistö on julkaissut kappaleensa omakustanteina, joten julkaisutahtiin vaikuttaa myös raha.

– Olen ajatellut rakentaa omaa polkua omassa tahdissa. Jossain vaiheessa voin ottaa yhteyttä levy-yhtiöihin, kun on oma identiteetti artistina vahvempi.

– Ammattilaisuus tulee vuosien päästä, mutta suuri unelma olisi että joskus pääsisi järjestämään omia konsertteja, Niinistö sanoo.

Lähitulevaisuuden haaveissa hänellä on järjestää kesällä näyttely Vihdin kirkonkylän kirjastoon, mikäli vain koronatilanne sen mahdollistaa. Niinistö on myös silkkikukkiin erikoistuneen S-Saniaisen yrittäjä. Näyttelyyn onkin tulossa kestokukista tehtyjä tauluja, joista osa liittyy Saniitan lauluihin.

– Joka kappaleestani olen tehnyt oman uniikin taulun, joka kertoo kappaleen tarinaa.

Saniitalta uutta musiikkia

Olisitpa vielä täällä

Sanna Niinistö, taiteilijanimeltään Saniita, on Vihdin kirkonkylässä asuva omakustanneartisti, laulaja ja laulunkirjoittaja. Hän on myös kirkonkylässä sijaitsevan silkkikukkiin erikoistuneen S-Saniainen-liikkeen yrittäjä.

Saniitan ensimmäinen kappale, Uusi polku, julkaistiin 4.12.2020.

Olisitpa vielä täällä -niminen kappale on Saniitan toinen ja se julkaistaan lauantaina 10.4.2021. Tekstin kappaleeseen on kirjoittanut Sanna Niinistö, sävellys on Jaakko Kiurun ja sovitus ja musiikki on Sani Hillo SunnyMusicin. Jakelijana toimii Musakonttori.

Olisitpa vielä täällä -kappale on kuunneltavissa suoratoistopalveluista.

Kommentoi