Viihdeässät sulkee ovensa lähes 30 vuoden jälkeen – Seija Mykkänen ja Seppo Vikman jäävät eläkkeelle

- Myös nämä telineet tulevat myyntiin, Seija Mykkänen vinkkaa symbaalien keskeltä. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Tyhjentyvät hyllyt ovat hyvä merkki; loppuunmyynti puree. Nummelassa 29 vuotta palvellut soitinliike Viihdeässät sulkee ovensa huhtikuun 24. päivä.

Yrittäjinä toimineet sisarukset Seija Mykkänen ja Seppo Vikman valmistautuvat eläkepäiviin.

Mykkänen ja Vikman ryhtyivät yrittäjiksi ensi kerran elämässään vuonna 1992, jolloin Viihdeässät perustettiin. Yrityksen perustaminen lama-aikaan aluksi arvelutti, vaan ei pelottanut sisaruksia.

– Olimme molemmat silloin Sepon kanssa jääneet työttömiksi. Tykkäsimme molemmat paljon musiikista ja se oli alkusykäys Viihdeässille.

– Emme tienneet soittimista vielä paljonkaan, mutta olimme uteliaita oppimaan.

Liikkeen nimen keksiminen oli Mykkäsen oivallus.

– Ajattelin, että musiikki on viihdettä, jota myymme. Ja minun ja Sepon etunimet alkavat ässällä.

Yritys on selvinnyt monesta talouden taantumasta. Mykkänen uskoo valttina olleen, etteivät yrittäjät ole sitoutuneet ostamaan tavaraa vain tietystä tukusta.

– Olemme olleet vapaita ostamaan tuotteita mistä tahansa ja juuri sen verran kuin olemme kullakin hetkellä tarvinneet. Tämä on varmasti pelastanut meidät monelta takaiskulta.

– Toinen valtti on ollut se, ettemme ole lähteneet laajentamaan liikaa. Voimavarana on ollut riittävän pienimuotoinen toiminta ja toivoakseni persoonallinen palvelu.

Liike on toiminut kolmessa eri paikassa Nummelassa. Yritys aloitti Nummelan torin laidalla, sen jälkeen Viihdeässät muutti silloiseen Holin liiketaloon ja nyt liike lopettaa Vihdintien varressa.

– Viihdeässillä oli myös toinen myymälä Lohjalla 1990-luvun lopulla, Mykkänen kertoo.

Asiakaskuntaan on kuulunut paljon ulkopaikkakuntalaisia. Liike on palvellut muun muassa karkkilalaisia, lohjalaisia, espoolaisia ja kirkkonummelaisia.

Viihdeässät aloitti myymällä tietokonepelejä, levyjä ja kasetteja.

– Yleisön pyynnöstä otimme myyntiin myös kitaran kieliä. Sitten kyseltiin kitaroiden perään.

– Pikkuhiljaa erikoistuimme kokonaan kieli- ja lyömäsoittimiin, minkä lisäksi aloimme myydä myös kosketinsoittimia.

Vuonna 2000 yritys jätti levymyynnin kokonaan pois.

Verkkokauppojen yleistyessä kivijalkaliikkeet ovat joutuneet entistä ahtaammalle. Viihdeässät eli läpi kirjavan musiikkialan muutokset. LP-levyjen, kasettien ja CD-levyjen kulta-ajoista edettiin nettimyynnin ja suoratoistopalveluiden kiihkeimpiin kasvuvuosiin.

– Levyjen ja kasettien hinnoilla oli erittäin vaikea kilpailla. Tavaratalot myivät samoja tuotteita puoleen hintaan. Oli panostettava yhä enemmän palveluun.

Mykkänen ja Vikman ovat osa kuusilapsista sisarusparvea. Vikman on Mykkästä kaksi vuotta vanhempi. Millaista on ollut työskennellä isoveljen kanssa?

– Liikkeessä olemme yrittäneet olla työkavereita ja jättää sisarusten roolit taka-alalle, Mykkänen sanoo myhäillen.

Tulevat eläkepäivät hymyilyttävät. Paljasjalkaiseksi vihtiläiseksi tunnustautuva Mykkänen aikoo aluksi ”ottaa ihan rennosti”.

– Käsitöitä, niitä varmaan teen enemmän. Minulla on kaksi lastenlasta, mutta tytöt ovat jo sen verran isoja, että heillä on aika paljon omia juttuja.

– He ovat todella musikaalisia, joten varmaan saan nauttia toisinaan pianon sävelistä ja kuorolaulannasta.

Viihdeässät

Nummelassa toimiva soitinliike perustettiin vuonna 1992.

Viihdeässien yrittäjät ovat sisarukset Seija Mykkänen ja Seppo Vikman. He ovat osa kuusilapsista sisaruskatrasta.

Liikkeen perustamisaikoina yrittäjät kokivat tilaisuutensa tulleen, sillä Nummelassa oli juuri lopettanut musiikkikauppa.

Muisto: Anssi Kelan Nummela-albumin saavuttaessa huiman suosion 2000-luvun alkupuolella, artisti jakoi nimikirjoituksia ja soitti liikkeessä.

Kommentoi