"Yleistilanne on rauhallinen" – Karviaisen alueella rokotettujen määrät kasvavat, koronatartuntojen määrät laskevat

Tartuntatautilääkärit Niko Partanen ja Mia Jernfors kertovat, että koronatilanne on Karviaisen alueella tällä hetkellä rauhallinen. Arkisto/Tarja Omenainen

Maija-Liisa Nyman

– Karviaisen alueella koronatilanne mukailee Hus-alueen tilannetta ja on hieman rauhoittumassa, kertoo Perusturvakuntayhtymä Karviaisen tartuntataudeista vastaava lääkäri Niko Partanen.

Kun koronatilanne on parantunut pääkaupunkiseudulla, näkyy tämä Partasen mukaan myös Vihdissä ja Karkkilassa. Vihdissä on viimeisen kahden viikon aikana todettu 41 uutta koronatartuntaa ja Karkkilassa 18. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on kahden viikon ajalta Vihdissä 142 ja Karkkilassa 207.

Luvut ovat pienentyneet edellisviikoista. Edelleen koronatartuntoja todetaan Partasen mukaan kuitenkin päivittäin.

Perheensisäiset tartunnat ovat edelleen yleisimpiä, tartuntoja saadaan myös edelleen muulta lähipiiriltä ja työpaikoilta. Partanen sanoo, että pääkaupunkiseudun suurilta rakennustyömailta on koronatartuntoja tullut myös Karviaisen alueelle.

Karviainen on pystynyt jäljittämään tartuntoja edelleen ilman viiveitä.

– Altistuneet saadaan käytännössä tavoitettua 24 tunnin aikana, ylilääkäri ja tartuntatautilääkäri Mia Jernfors kertoo.

– Karanteenipäätösten määrät ovat isoja, Jernfors jatkaa ja sanoo esimerkiksi tällä viikolla maanantain aikana tehdyn yli sata karanteenipäätöstä.

Suuria karanteenimääriä tulee erityisesti koulujen ja päiväkotien joukkoaltistumisista. Näistä ei ole seurannut suuria määriä jatkotartuntoja – mutta yksi tai kaksi jatkotartuntaa pidentää karanteeniaikoja.

Karanteeniin joutuneiden määrä oli koko pandemian ajalta suurimmillaan viime kuun lopulla: tuolloin karanteenissa ja eristyksessä oli yhtä aikaa Karviaisen alueella noin 350 henkilöä. Nyt karanteenissa ja eristyksessä on noin 170 vihtiläistä tai karkkilalaista.

Karanteeniin joutuneiden määrien pieneneminen on seurausta tartuntamäärien vähenemisestä.

– Vaikuttaa siltä, että yleistilanne on rauhallinen, Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka summaa. Hänestä pääsiäisen jälkeen tunnelma onkin terveydenhoidossa ollut toisenlainen kuin talvi- tai joululomien jälkeen: ei yhtä pelonsekainen.

– Varovainen arvio on, että rajoitukset ja tiukentunut tilanne ovat vaikuttaneet ihmisten käyttäytymiseen, Laukka toteaa. Hän toivoo edelleen jaksamista.

– Tämä korona on pitkä turnaus.

Koronarokotuksissa Karviainen on kirinyt viime viikkoina. Vihdissä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut viime viikon loppuun mennessä yli 3800 kuntalaista ja Karkkilassa yli 1600.

Vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen kertoo, että yli 80-vuotiaista on Karviaisen alueella rokotettu jo yli 90 prosenttia. Seuraavasta ikäryhmästä, 70-79-vuotiaista, rokotteen on saanut noin puolet.

– Viikon-kahden sisään on edetty kovaa tahtia, Immonen toteaa ja kertoo, että yli 70-vuotiaiden rokotukset myös jatkuvat samalla vauhdilla seuraavat kaksi viikkoa. 65-69-vuotiaatkin voivat jo varata aikoja rokotukseen.

– Aikoja on riittänyt mielestäni hyvin ja puhelinpalvelusta on saatu otettua yhteyttä saman päivän aikana.

Immonen kertoo, että rokotteiden toisia annoksia aletaan antaa isommassa määrin viikkojen 19-21 aikana.

AstraZenecan rokotteesta

AstraZenecan rokotteen nimi muuttuu Vaxzevriaksi.

Joanna Immonen kertoo, että AstraZenecan rokotteen vaihtamisesta toiseen on tullut Karviaiseen kuntalaisilta kyselyjä. Rokotetta kuitenkin käytetään 65-69-vuotiaille.

Immonen kertoo, että Suomessa on tehty päätös AstraZenecan koronavirusrokotteen antamisesta varovaisuusperiaatteen mukaisesti tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Tätä nuorempien osalta tilannetta tutkitaan; rokotusten mahdollista jatkamista arvioidaan lähitulevaisuudessa.

Samaisen periaatteen mukaisesti AstraZenecan koronavirusrokotetta ei anneta myöskään sellaisille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian.

Kommentoi