Vihdin valtuusto myönsi maksuttomalle lukiolle lisämäärärahaa

Marja Keski-Luopa

Kunnanvaltuusto myönsi opetuspalveluihin 200 000 euron lisämäärärahan Vihdin kunnan tämänvuotiseen budjettiin, koska lukio ja muu toisen asteen opetus muuttuu maksuttomaksi 1. elokuuta lukien. Asiassa käytettiin neljä puheenvuoroa valtuuston kokouksessa maanantaina.

– Uusi oppivelvollisuuslaki tulee voimaan ikäluokka kerrallaan. Kustannukset siis nousevat, mikä on otettava huomioon budjetoinnissa. Valtionosuus ei todennäköisesti kata kustannuksia, muistutti Heidi Seppälä (r.).

– Tämä 200 000 euroa on lukiokoulutukseen syyslukukaudelle, lähinnä oppikirjojen ja tietoteknisten välineiden hankintaan. Uudistus tapahtuu nyt ennennäkemättömissä pandemiaolosuhteissa. Etäopiskelussa on syntynyt oppimisvajetta, väsymystä, motivaation ja mielenterveyden horjumista, ja myös niiden korjaamiseen joudumme panostamaan, totesi Terhi Mattila (ps.).

Anu Rajajärvi (sd.) toivoi, ettei lukiokoulutusta syyllistettäisi kalleudesta.

– Esitin kahtena vuonna lukiolaisille ilmaisia, kunnan hankkimia tietokoneita. Jos tämä olisi toteutunut, olisi määrärahavajaus nyt vain puolet 200 000 eurosta, huomautti Rajajärvi.

– Käsitteet ovat menneet pieleen jo lakia runnoessa. Oppivelvollisuuden pidentämisen määrärahoja ei voi pitää esimerkiksi ennaltaehkäisevinä, huomautti Ida Välimaa (vihr.).

Kommentoi