Vihdin televisiomessu mykisti kuulijat – "Varsinainen Visit Vihti -versio jumalanpalveluksesta"

Ylen kalustoa oli runsaasti Vihdin Kirkonmäellä sunnuntaina. Kaisa-Leena Hannikainen

Tapio Aaltonen

– Osallistuimme TV:n välityksellä messuun, joka oli kaikilta osin poikkeuksellisen ehjä ja hyvin toteutettu kokonaisuus. Koimme TV:n ääressä olevamme sisällä palmusunnuntain sanomassa. Messu ravitsi, kiitos! kommentoi tunnettu kirkkomuusikko-kuoronjohtaja ja kesävihtiläinen Ilmo Riihimäki ja musiikkineuvos, kuoronjohtaja Marjukka Riihimäki palmusunnuntain messua.

Vihti ja Vihdin kirkko esiintyivät edukseen valtakunnan televisiokanavalla. Ruudussa esiteltiin näyttävästi kirkonkylän raittia ja virpovia lapsia, jotka saapuivat kirkon pääovelle oksiaan heilutellen.

Droonilla yläilmoista kuvattu kirkko näytti vieläkin komeammalta kuin katuperspektiivistä.

– Edellisen kerran Vihdin kirkosta televisioitiin jumalanpalvelus vuonna 2010, ja sitä edellisellä kerralla vuonna 2003, kertoi kanttori Kaisa-Leena Hannikainen.

Joten aivan jokapäiväistä tällainen paikkakunnan ja seurakunnan näkyminen valtakunnan mediassa ei ole.

– Ideani oli, että musiikissa lähdetään liikkeelle asenteesta, jossa on nöyryyttä, valoisan lempeää ja syvään kumartavaa palvontaa. Välillä myös suurta ristiriitaa, suorastaan kauhua. Syvyyksiin mennään psalmin 130 myötä, mutta sielläkin on valo läsnä, Hannikainen maalaili.

– Facebook ja sähköposti ovat täyttyneet ylistävistä palautteista, joten ehkäpä tuossa onnistuttiin.

Palmusunnuntai aloitti hiljaisen viikon, joka johdattaa seurakuntalaiset kohti pitkäperjantain ja pääsiäisen tapahtumia.

Päivän evankeliumi kertoi Jeesuksesta, joka meni temppeliin ja kiivastuksissaan kaatoi rahanvaihtajien pöydät.

– Jäitkö ihmettelemään Jeesusta, jota harvoin näkee noin vihaisena? kysyi messun saarnaaja Kaiju Himanen.

– Nousiko mieleesi omat vihanpurkaukset, ylilyönnit, kun on tullut rikottua jotakin tärkeää? Vai heräsikö sinussa toivo: kunpa itsestäkin löytyisi rohkeutta kaataa muutama pöytä! Kertoiko evankeliumi sinulle, että uskovakin ihminen saa olla vihainen ja tunteva?

Himanen puhui myös temppelissä touhunneista lapsista, jotka ärsyttivät ylipappeja.

– Meidän on tärkeä kuulla ja ottaa todesta lasten huudot. Ei ole yhdentekevää millaiset tulevaisuuden ja toivon näköalat me heille välitämme.

Messu oli rakennettu vahvasti musiikin varaan. Vihdin kamarikuorosta oli koottu viiden hengen lauluryhmä, joka toisen johtajansa Jorma Hannikaisen johdolla kuljetti eteenpäin messua.

Laulu olisi kelvannut esityksenä missä tahansa laatukonsertissa, mutta messun osana musiikki loisti kuin kauniisti hiottu timantti.

Minun mieleeni jäi erityisesti Tuomo Nikkolan gregoriaaniseen tyyliin sävelletty psalmi 130. Messun muut säveltäjänimet olivat J.S. Bach, John Rutter, Joona Saraste, Dietrich Buxtehude ja Markku Kilpiö. Television tekstitys tarjosi mahdollisuuden laulaa myös vieraskielistä musiikkia.

Lauluyhtyeen kanssa soitti kontrabasistivirtuoosi Matti Tegelman.

Kaisa-Leena Hannikainen hyödynsi soitannossaan molempia urkuja. Liturgi Antti Hirsto hoiti messuisännän roolinsa tyylikkäästi varmalla otteella.

Keskustelua syntyi myös sosiaalisessa mediassa. Tässä yksi tekstikaappaus:

– Tilaisuus henki toivoa ja lämpöä. Saarna, puheet ja rukoukset olivat koskettavia ja musiikkiesitykset tasokkaita ja monipuolisia. Viittomakieli oli mahtava lisä. Hienosti suunniteltu ja toteutettu kokonaisuus. Yle teki laatutyötä kuvatessaan tapahtumia sekä kirkon sisällä että ulkopuolella.

Jumalanpalveluksen televisiointi vaatii melkoisen määrään kalustoa, mikä kirvoitti hauskoja Fb-kommentteja:

– Ei ne olleetkaan muuttorekkoja vaan valmistelivat huomista jumalanpalvelusta.

– No huhhuh, onneksi eivät sentään vielä olleet siirtämässä Vihdin kirkkoakin Nummelaan!

– Vihti mainittu, torilla tavataan.

Kommentteja on satanut järjestäjille ympäri maata, muun muassa:

– Kiitos hienosta tv-messusta! Kaikki oli kohdillaan, tunnelma lämmin. Tuntui turvalliselta katsoa ja kuunnella. Loistavat tulkit toivat kokonaisuuteen vielä ihan uuden ulottuvuuden.

– Tämän päivän tv-messu Vihdin kirkosta oli hoitava. Se oli rauhallinen, siinä oli laulujen ja puheiden tuomaa sisältöä ja kirkon sisätilat tarjosivat paljon visuaalisia kuvauskohteita. Puhumattakaan iloisista virpojista.

– Kirkkonne on kaunis, sen sijainti kuvauksellinen.

– Varsinainen Visit Vihti -versio jumalanpalveluksesta.

Lauluyhtyeessä lauloivat Vihdin kamarikuorolaiset Sara Leppänen, Minna Vierimaa, Päivi Niemelä, Lasse Leppänen sekä Jorma Hannikainen.

Tekstinlukijana ja esirukoilijana toimi Satu Hyvärinen ja suntiona Tapio Arvola. Messun ohjasi Ilona Ikonen.

Messu on katsottavissa Ylen Areenassa 26.4. asti.

Kommentoi