Asumisen unelmia toteuttamassa – Nordean tuore toimipaikanjohtaja Heikki Junni näkee Länsi-Uudenmaan mielenkiintoisena alueena

- Asuntomarkkinoilla on jatkunut vahva veto viime kesästä lähtien, kertoo Nordean Heikki Junni. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Ihmiset vaativat aiempaa enemmän laatua asumiselta ja panostavat asumiseensa enemmän, sanoo toimipaikanjohtaja Heikki Junni Nordeasta.

Hän kertoo, että asuntomarkkinoilla on ollut vilkasta viime kesästä lähtien. Junnin mukaan tähän on monta syytä. Alhainen korkotaso vaikuttaa, lisäksi pandemia on karsinut monessa perheessä menoja ja säästövara on siten kasvanut. Lisäksi etätöiden lisääntyminen on saanut ihmiset tarkastelemaan asumistaan.

Etätyö on muuttanut asumisen odotuksia: enää kodin ei tarvitse olla siellä missä toimisto. Heikki Junni kertoo tämän käyvän ilmi Nordean teettämästä tutkimuksesta.

– Yhä useampi suomalainen on valmis siihen, ettei tarvitse asua lähellä työpaikkaa.

Tutkimus tehtiin maaliskuussa, sen toteutti Kantar TNS ja siihen osallistui reilu tuhat 18-79-vuotiasta henkilöä. Vastaava tutkimus tehtiin viimeksi vuosi sitten keväällä ja nyt yhä useampi vastasi etätyön vaikuttavan asumissuunnitelmiinsa.

Heikki Junni uskoo tämän olevan hyvä asia läntiselle Uudellemaalle. Hänestä sekä Vihti että Lohja ovat mielenkiintoisia alueita. Puitteet ovat kunnossa: liikenneyhteydet ovat hyvät, luonto on lähellä ja vähemmällä rahalla voi saada asumisessa enemmän vastinetta kuin pääkaupunkiseudulla.

– Näen tämän alueena, joka houkuttaa ihmisiä.

Junnin mukaan Länsi-Uusimaa on Nordealle tärkeä alue, johon halutaan panostaa. Sen takia hän kiinnostuikin toimipaikanjohtajan työstä.

Junni aloitti Nordean Länsi-Uudenmaan toimipaikanjohtajana viime vuoden lopulla. Hän vastaa Lohjan ja Nummelan konttoreista.

– Käytännössä vastaan henkilöasiakkaiden liiketoiminnoista, Junni sanoo. Hänen vastuulleen kuuluvat siis henkilöasiakkaiden rahoittaminen ja säästäminen sekä päivittäiset pankkipalvelut.

– Pyrimme siihen, että lainanmaksu ja säästäminen ovat molemmat mahdollisimman joustavia.

Asuntomenoista suomalaiset näyttävät Nordean tutkimuksen mukaan selviytyvän hyvin. Junni kertoo: – Pääasiassa yhtä hyvin kuin ennen pandemiaa. Eniten hankaluuksia kohtaavat nuoret, 18-35-vuotiaat.

Säästämisen osalta Junni sanoo, että tärkeintä on tehdä päätös ja aloittaa.

– Korkoa korolle -efekti toimii ajan kanssa, Junni muistuttaa ja huomauttaa, että on monia erilaisia tapoja kasvattaa varallisuuttaan.

Junni sanoo, että läheskään aina palvelu ei tapahdu konttorissa. Konttoreissakin palvellaan, mutta nyt koronarajoitusten aikaan vain ajanvarauksella.

Junnin mukaan valtaosa asiakkaista on ottanut sähköiset pankkipalvelut omakseen.

– Moni asiaa hoituu helpoiten ja nopeiten soittamalla asiakaspalveluun, kunhan on sähköiset tunnukset.

Erityisesti eläkeläisten digineuvontaan on Nordeassa panostettu, ja Junni vinkkaa, että valtakunnallinen neuvontahetki järjestetään seuraavan kerran 8.4. ja 29.4. Tilaisuuteen voi ilmoittautua Nordean verkkosivujen kautta.

– Tehdään asioita joustavan asiakaspalvelun eteen, Junni toteaa. – Ollaan läsnä paikallisille asiakkaille.

– On iso asia saada olla mahdollistamassa asiakkaiden asumisen unelmien toteutumista ja auttaa ihmisiä vaurastumaan, Junni sanoo työstään.

Mies itse sanoo, ettei unelmoi suurista asioista: lähinnä siitä että saa tehdä asioita joista nauttii ja siitä että itse ja läheiset pysyisivät terveinä.

Junnin perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme tytärtä, joista vanhin on ensimmäisellä luokalla ja nuorin tammikuussa syntynyt vauva.

– Vapaa-ajalla riittää vilskettä, Junni hymähtää.

Lasten kanssa puuhaamisen ohella Junnin vapaa-aika kuluu luonnossa liikkumiseen ja ruoanlaittoon, jota hän kutsuu intohimokseen.

– Perusruokaa syödään kotona 99 prosenttia ajasta, Junni naurahtaa, mutta sanoo, että on tärkeää, että myös lapset pääsevät maistelemaan erilaisia makuja. Vaikkapa sitten risottoa ja kampasimpukoita tai peurapaistia.

– Ruoanlaitossa maku on tärkeää mutta ruoanlaitto myös antaa vastapainoa tälle työlle. Siinä näkee konkreettisesti kättensä jäljen, Junni toteaa.

Kommentoi