Suomen Nuorisoseurat antoi vihtiläisaktiiville valtakunnallisen tunnustuksen: Maisa Selimäki on Vuoden Hermanska

Maisa Selimäki on miltei kaikkien, ainakin uusmaalaisten, nuorisoseuralaisten tuntema nuorisoseura-aktiivi.

Valo Aatrokoski

Valtakunnalliseksi vuoden 2021 Hermanskaksi on Suomen Nuorisoseurat valinnut vihtiläisen Marja-LiisaMaisaSelimäen Nummelasta.

Maisa on miltei kaikkien, ainakin uusmaalaisten, nuorisoseuralaisten tuntema nuorisoseura-aktiivi.

Hän aloitti nuorisoseurauransa 12 -vuotiaana Nurmijärvellä Kiljavan nuorisoseurassa.

Muutettuaan aikuisena perheellisenä Vihtiin hän liittyi Selin nuorisoseuraan ja toimi seuran kantavana voimana vuosikymmenet, muun muassa puheenjohtajana reilut 20 vuotta.

Silloisen oman seuran lisäksi hän on ollut herättelemässä muun muassa Vihdin Nuorisoseuraa ruususen unesta ja toiminut asian hyväksi toistakymmentä vuotta.

Maisan kotiseura on nykyisin Vihdin ja Nurmijärven rajamaastossa toimiva Röykän-Leppälammen nuorisoseura, jonka toimialue ulottuu osittain myös Vihdin puolelle.

Valtakunnallisella tasolla Maisa Selimäki on toiminut valtakunnallisessa H-kiltaneuvostossa jäsenenä vuodesta 2005 ja neuvoston sihteerinä vuodesta 2008 ja edelleen.

Maakunnallisen H-killan jäsenenä ja sihteerinä hän on ollut vuodesta 2000 ja edelleen. Hänet on myös valittu vuoden 2012 Uusmaalaiseksi Hermanskaksi.

Hermanskan arvonimen Maisa Selimäki sai jo 1987 ja kultaisen järjestön ansiomerkin 2007.

Ura nuorisoseurajärjestössä on siis kestänyt jo 70 vuotta ja jatkuu vielä. Sitä sanotaankin, että ”kerran nuorisoseuralainen aina nuorisoseuralainen”.

Nuorisoseurajärjestön H-arvonimen, Hermanni tai Hermanska, voivat saada yli 50-vuotiaat nuorisoseuratoiminnassa mukana olleet ja nuorisoseuratoimintaan merkittävästi vaikuttaneet nuorisoseuraveteraanit ja nuorisoseuratoimintaa merkittävällä tavalla tukeneet sidosryhmien edustajat.

Maakunnalliset H-killat palkitsevat vuosittain aktiiveja H-arvonimen saaneita.

Suomen Nuorisoseurat valitsee ja palkitsee vuosittain Vuoden Hermanniksi tai Vuoden Hermanskaksi Hermanni-toiminnassa mukana olevan nuorisoseuraseniorin.

Arvonimeen liittyy kunniakirja ja vuoden ajaksi hopeiset käädyt. Hermanni- ja Hermanska-toiminta tarkoittaa maakunnallista nuorisoseuratyötä eri tavoin taustalla tukevissa maakunnallisissa killoissa.

Järjestön Hermannin ja Hermanskan arvonimeä on myönnetty noin 6 000.

Tunnustuksen kohteeksi ovat päässeet järjestölle merkittävät henkilöt, jotka ovat edistäneen nuorisoseurajärjestön työsarkaa mottona ”hyvä ihminen ja kunnon kansalainen”.

Nuorisoseuratoiminnan lisäksi on Maisa Selimäki on ennättänyt toimia muuallakin, muun muassa liikuttamassa ihmisiä kansalais- ja työväenopistojen, sekä eläkeläisyhdistysten välityksellä.

Yhtenä pitkäaikaisena harrastuksena on ollut myös Suomen Punaisen Ristin toiminta yli 20 vuotta.

Kommentoi