Rokotustahti on Karviaisen alueella parantunut ja koronatilanne on rauhallinen – "Sotaa ei ole silti läheskään voitettu"

Kirkkoniemen koulu kirkonkylässä on yksi Karviaisen kolmesta rokotuspisteestä. Arkisto/Vesa Valtonen

Maija-Liisa Nyman

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella koronatartuntojen määrän kasvu on taittunut, sanovat tartuntatautilääkärit Niko Partanen ja Mia Jernfors. Viimeisen kahden viikon aikana Vihdissä on todettu 54 tartuntaa ja Karkkilassa 25. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta Vihdissä on 185 ja Karkkilassa 287.

– Aavistuksen parempaan suuntaan on menty, Partanen sanookin mutta huomauttaa, että tilanne aaltoilee.

Jernfors kertoo, että tilanne näyttäytyy samanlaisena laajemmalla alueella.

– Tehohoitopaikkojen tarve ei ole lähtenyt kasvuun, mutta ei ole laskenutkaan. Varovaisesti ajatellaan, että rajoitustoimet näyttävät purevan, Jernfors sanoo.

– Tilanne näyttää stabiililta – mutta ei siltä, että sota olisi läheskään voitettu, Jernfors painottaa. Hän sanookin, että kaikkia ylimääräisiä kontakteja tulee edelleen välttää.

Tartunnanjäljitystä pystytään Karviaisessa edelleen tekemään vailla viiveitä.

Niko Partanen kertoo, että 80 prosentissa koronatartunnoista on sen lähde tiedossa.

Koulujen ja päiväkotien joukkoaltistuksista on seurannut nyt joitakin yksittäisiä jatkotartuntoja, mikä osin johtuu herkemmin tarttuvan brittivariantin leviämisestä. Osin Partasen mukaan kuitenkin kyse on siitä, että tällä hetkellä kaikki päiväkodeissa ja kouluissa altistuneet ohjataan testeihin. Näin löydetään oireettomiakin taudinkantajia.

Edelleen suurin tartunnanlähde on oma perhe: noin puolet tartunnoista saadaan perheen sisällä.

– Edelleen kuitenkin muu lähipiiri ja yksityistilaisuudet näkyvät tilastoissa liian korkeina määrinä, Partanen huomauttaa.

Koronarokotteen ensimmäisiä annoksia on viime viikon loppuun mennessä annettu yli 3200 vihtiläiselle ja yli 1300 karkkilalaiselle.

– Rokotustahti on parantunut ja kirimme kiinni muuta Hus-aluetta, Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka sanoo.

– Rokotukset jatkuvat isolla volyymillä tällä viikolla, kertoo vs. valmiuskoordinaattori ja rokotustyöryhmään kuuluva Joanna Immonen.

Immonen kertoo, että Hus-alueella pyritään parhaillaan tasaamaan epäsuhtaa rokotusten etenemisessä: läntinen Uusimaa on jäljessä, koska rokotteita saatiin aikaisemmin vähän. Karviaiseen odotetaankin nyt seuraavien kolmen viikon ajan saatavan suuria rokotemääriä.

Immonen kertoo, että Modernan rokotetta voi tulla jopa 1200 annosta viikossa. AstraZenecan rokotettakin saa taas antaa – lyhyen varotoimenpiteenä pidetyn tauon jälkeen – mutta vain kapealle ryhmälle ja rokoteannosten määrät ovat Immosen mukaan myös hyvin pieniä.

Immonen uskoo kuitenkin, että viikon 15 jälkeen ero rokotettujen ikäihmisten määrässä on kurottu umpeen muuhun Hus-alueeseen nähden.

– Kaikkien meidän ajatus on, että rokotuksissa voitaisiin edetä ripeämmin, valtakunnallisestikin, Immonen toteaa.

Karviaisella on tällä hetkellä kolme rokotuspistettä: Karkkilan kaupungintalo, Nummelan terveysasema ja Vihdin kirkonkylässä Kirkkoniemien koulu.

– Kirkkoniemen koulu on toimivin ja isoin piste. Siellä on äärettömän hyvät tilat ja logistiikka on turvallinen, Immonen kertoo. Hän suositteleekin Kirkkoniemen pistettä myös niille nummelalaisille, jotka pääsevät kulkemaan autolla.

– Matka on loppujen lopuksi aika lyhyt.

Kommentoi