Korona pysäytti Vihdin seurakunnan perhekerhot, mutta synnytti uutta palvelua – ruokamyyntiä Yhteisvastuun hyväksi

Seurakunta:

Anna Honkanen (vas.) ja Jaana Mäkinen myyvät Vihdin kirkonkylän pappilan ovella tiistaisin ruokaa Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Turvaväleistä on huolehdittu. Mia Flygar

Mia Flygar

Vihdin pappilan edessä seisoo kaksi tyytyväistä naista. Helmikuun alusta ovat Vihdin seurakunnan emäntä Anna Honkanen ja keräyspäällikkö Jaana Mäkinen pyörittäneet ruokamyyntiä Yhteisvastuun hyväksi – ja se on ollut menestys.

Joka tiistai Vihdin kirkonkylän pappilassa käy parikymmentä, ja Vihdin kirkossa kymmenkunta asiakasta ruokaa ostamassa.

Ruokamyynti keksittiin, kun korona pisti seurakunnan perhekerhot jäihin.

Vanhemmilta kysyttiin, mitä he eniten jäisivät kaipaamaan. Vastaus oli: perhekerhojen ruokailumahdollisuus. Moni kaipasi helpotusta kokkaamiseen, edes yhtenä päivänä viikossa.

– Poikkeustilanne pisti ravistelemaan vanhoja työtapoja. Osalle työntekijöistä piti miettiä uusia työtehtäviä, tauolle jääneiden tilalle.

– Ruoanvalmistus ja myynti osoittautuivat hyväksi tavaksi vastata asiakkaiden kysyntään poikkeusoloissa, ja helpottaa heidän arkeaan. Lisäksi tuotto menee hyvään tarkoitukseen, kertoo Mäkinen.

Pohdimme hinnoittelua tarkkaan, sillä emme halua kilpailla esimerkiksi paikallisten yritysten kanssa.

Viidakkorumpu on toiminut, ja ruokaa tulee ostamaan tasaisesti kasvava joukko.

Monelle piipahdus Vihdin kirkonkylän pappilassa tai kirkossa saattaa olla päivän ainoa ohjelmanumero.

– Tässä samalla tulee kohdattua ihan oikea, elävä ihminen, mitä moni saattaa näinä aikoina kaivata. Vaikka emme kenenkään kanssa ylimääräistä juttelemaan jääkään, tulee muutama sana aina vaihdettua. Tiedämme, kuka tulee suoraan salilta, kuka taas on varta vasten lähtenyt kävelylenkille ruokaa ostamaan, Honkanen sanoo.

Vihdin kirkonkylässä ruokamyynti on toteutettavissa koronaturvallisesti, sillä asiakasmäärä on turvavälien näkökulmasta hallittavissa.

Nummelassa tilanne olisi Honkasen ja Mäkisen mukaan heti toinen, siellä kun asiakasmäärät ovat suuremmat.

– Korona aiheuttaa tilanteen, jossa emme voi tasavertaisesti ihan kaikkia palveluita tarjota koko seurakunnan alueella. Joudumme miettimään, mitä missäkin on mahdollista toteuttaa turvallisesti, toteaa Jaana Mäkinen.

Myytävien ruokien valmistuksesta vastaa emäntä Honkanen, yhdessä Riuttarannan leirikeskuksen keittäjän Milla Peltosen kanssa.

Kaksikko aikoo kokata Riuttarannan keittiössä ruokaa myyntiin niin kauan, kuin poikkeustila kestää.

– Riuttarannan ollessa kiinni meillä on mahdollisuus tehdä tätä. Eli koko kevät on tarkoitus ruokaa myydä. Kesään mennessä toivomme, että koronatilanne helpottaa ja Riuttarannassa alkaa leiritoiminta. Se merkitsisi paluuta normaaliin, pohtii Honkanen.

Myytävät ruoat ovat perinteisiä kotiruokia; joko laatikkoja tai keittoja. Laatikkoruoat myydään 750 gramman, keitot 1 litran astioissa. Molempien hinta on 5 euroa/astia.

– Pohdimme hinnoittelua tarkkaan, sillä emme halua kilpailla esimerkiksi paikallisten yritysten kanssa, toteavat Honkanen ja Mäkinen yhteisesti.

Kohtuuhintaista

Kohtuuhintaisia kotiruokia voi käydä ostamassa tiistaisin klo 11-12 Vihdin kirkonkylän pappilasta, ja klo 15-16 Vihdin kirkosta.

Maksuvälineeksi käy käteisen lisäksi pankkikortti tai mobile pay.

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotto ohjataan vanhusten köyhyyden vastaiseen työhön.

Kommentoi