”Pieni ihminen on luotu liikkumaan” – Vihdin päiväkotilaiset pääsivät nauttimaan talvesta ja liikkumisesta Talven taikaa -tapahtumassa

Talven taikaa -tapahtumassa Pajuniityn Pöllönkolon lapset nauttivat mäenlaskusta ja pulkkarallista. Pajuniityn henkilökunta

Maija-Liisa Nyman

– Pieni ihminen on luotu liikkumaan. Hän on ihminen, joka liikkuu jatkuvasti, Nummelassa sijaitsevan Pajuniityn päiväkodin johtaja Päivi Saario sanoo.

Saario kertoo, että Vihdin varhaiskasvatuksessa on tavoitteena liikunnan lisääminen – kuten kunnan sloganin mukaiseen aktiivisten ihmisten Vihtiin sopii.

– Vihti on liikunnallinen kunta ja kunta kannustaa liikkumaan.

Saario kertoo, että liikunta varhaiskasvatuksessa on kirjattu tuloskorttitasolle saakka.

– Tavoitteellisesti ja järjestelmällisesti tätä viedään eteenpäin.

Päiväkotien luontoliikuntaan Vihdin kunta on saanut myös avustusta sekä viime vuonna että tänä vuonna Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. Saario kertoo, että avustusta käytetään mm. koulutuksiin, liikuntavälineisiin ja retkien toteuttamiseen.

– Yleisesti suositellaan, että lapset liikkuisivat kolme tuntia päivässä. Ei voida edellyttää, että vanhemmat hoitavat koko tuon ajan, Päivi Saario sanoo, mutta huomauttaa, että tärkeää on myös vanhempien osallistaminen lasten liikuttamiseen.

Päiväkodeissa pyritään siihen, että hoitopäivän aikana liikuttaisiin vähintään kaksi tuntia.

Liikunta on päiväkodeissa osa arkea ja sitä sidotaan kaikkeen toimintaan. Saario antaa esimerkin: syömään ei tarvitse kävellä jonossa vaan voidaan kulkea vaikkapa hyppien.

Jokapäiväisen liikunnan lisäksi päiväkodeissa järjestetään isompia liikuntatapahtumia.

Saario vetää päiväkotien liikuntavastaavien ryhmää, joka suunnittelee kunnan päiväkoteihin neljä erilaista isoa tapahtumaa vuosittain. Ajankohdat ovat yhtenevät, mutta päiväkodit toteuttavat tapahtumat kukin omalla tavallaan.

Hiljattain päiväkodeissa nautittiin talviulkoilusta Talven taikaa -tapahtumassa. Pajuniityssä jokainen päiväkotiryhmä osallistui tapahtumaan porrastetusti ja eri päivinä.

Pajuniityn pienimmät, 1-3-vuotiaat, kävivät kylmän sään vuoksi sisätiloissa ”metsäretkellä” tapaamassa erilaisia metsän eläimiä. 3-6-vuotiaat rakensivat lumilinnaa jäätiilistä, laskivat mäkeä ja nauttivat pulkkarallista. Ohjelmassa oli myös rusettiluistelua, lumiukkojen tekemistä ja jäätimanttien etsimistä.

– Liikkumista on paljon erilaista ja sitä pystyy yhdistämään muuhun. Liikunta on oiva oppimisen väline, Saario muistuttaa.

Kommentoi