”Taiteen tekeminen on vakavaa leikkiä” – vihtiläistaiteilija Lotta Ingmanin maalauksia esillä Minkart-ikkunagalleriassa

Vihtiläistaiteilija Lotta Ingman työskentelee värin kanssa. Hänen maalauksiaan on nyt nähtävillä Minkart-ikkunagalleriassa kirkonkylässä. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Iloa, kauneutta, tuoreutta. Näitä asioita taiteilija Lotta Ingman tahtoo tarjota katsojille Minkart-ikkunagalleriassa esillä olevalla näyttelyllään.

– Teen töitä värin kanssa, Ingman kertoo. Hänelle maalaamisen prosessi on pitkälti sen tutkimista, mitkä värit sointuvat keskenään. Värit saavat olla puhtaita, omimmillaan.

Ikkunagallerian näyttelyn nimi – Radiant Duration – tuleekin niiden värien nimistä, joilla teokset on maalattu.

Ingmanilta oli esillä saman niminen näyttely vuonna 2018 Helsingissä. Nyt ikkunagalleriassa nähtävä näyttely on osa tuosta näyttelystä, jonka töitä Ingman kertoo maalanneensa aikanaan kaikkiaan puolentoista vuoden ajan.

Töissä on käytetty vain kuutta väriä.

– Nämä ovat pastellivärejä, joista en välttämättä henkilökohtaisesti edes pidä, Ingman sanoo. Jokin outous niissä kuitenkin kiinnosti taiteilijaa.

– Ne ovat mielenkiintoisia. Yritin niillä haastaa itseäni tekemään jotain uutta.

Ingman sanoo, että taiteen perheestä hän on valinnut maalauksen alueeksi, jonka kanssa hän työskentelee ja jota hän tutkii.

– Opin koko ajan uutta taiteen avulla, Ingman sanoo.

– Usein alan tutkia jonkun aikakauden tai suuntauksen taiteilijoiden teoksia ja luen heidän kirjoittamiaan tekstejä ja heistä kirjoitettuja tekstejä. Mietin, miten tekisin tämän tänään.

Ingman sanookin pyrkivänsä maalatessaan uusille urille, uusiin näkemyksiin. Lisäksi uudet urat voivat jatkua aina seuraaviinkin näyttelyihin, sillä Ingman sanoo asioiden kirkastuvan, kun niitä työstää ja niihin syventyy.

Hän puhuu pitkäjänteisen työskentelyn ja keskittymisen puolesta – vaikka varsinaisen maalaamisen Ingman itse tekeekin nopeasti.

– Ympäristön tarkkaileminen on tosi tärkeätä, Ingman jatkaa. Tärkeänä hän pitää myös materiaalin tuntemista. Värin lisäksi juuri materiaali ja kosketus ovat hänelle keskeisiä asioita taiteen tekemisessä. Maalaukseen saattaa syntyä vaikkapa siveltimen veto, joka toimii vastakohtana väripinnoille.

– Taiteen tekeminen on vakavaa leikkiä.

Lotta Ingman on tullut vihtiläisille tutuksi Galleria Pictorin galleristina. Nyt hän on irtisanoutunut galleristin työstä; hän sanoo haluavansa keskittyä täysipainoisesti omaan taiteeseensa.

– Itselle on ollut antoisaa tehdä töitä mielenkiintoisten ja korkeatasoisten taiteilijoiden kanssa, Ingman toteaa. Henkilökohtaisesti hän pitää tärkeänä sitä, että voi asua maalla ja päästä silti kokemaan laadukasta taidetta lähellä.

Ingmanin omaakin taidetta on nähty Pictorissa: hänellä oli Pictorissa yksityisnäyttely vuonna 2014. Nyt hänestä on hienoa useamman vuoden tauon jälkeen pitää taas näyttely kotikunnassa.

– Paikallisuus on tärkeätä. On kiva, että ihmiset pääsevät näkemään konkreettisesti, mitä teen. Ikkunagallerialle on myös helppo tulla, sanoo Ingman, joka kehuu ikkunagallerian konseptia – etenkin näin korona-aikaan.

– Ikkunagalleria on sellaista luovuutta, jota nyt tarvitaan, että jaksettaisiin pinnistellä tämä vaikea aika, sanoo Ingman. Tässä ajassa hän peräänkuuluttaa ihmisiltä vastuunkantoa.

– Maailma on menossa hirveän välinpitämättömään suuntaan. Kanssaihmiset pitää ottaa huomioon, Ingman sanoo. – Ihmisyys ja inhimillisyys, ne ovat tärkeitä. Taiteella ilmaisen itseäni ihmisenä.

Lotta Ingmanin Radiant Duration -näyttely esillä 6.4. saakka Minkart-ikkunagalleriassa, Aurinko Kustannuksen toimiston ikkunoissa osoitteessa Niuhalanraitti 23, kirkonkylä.

Taiteilija

Lotta Ingman

Lotta Ingman on taidemaalari, joka asuu Otalammella puolisonsa Arvid Hedinin ja pariskunnan kahden lapsen kanssa. Hän on syntyisin Porista.

Ingman on opiskellut kuvataiteita Suomessa Kuvataideakatemiassa sekä ulkomailla Ranskassa ja Tanskassa.

Ingman on pitänyt monia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Viimeisin yksityisnäyttely oli syyskuussa Porvoossa. Hänen teoksiaan löytyy myös useista kokoelmista, esimerkiksi Wihurin taidekokoelmasta.

Ingmanille on myönnetty vuonna 2020 Suomen kulttuurirahaston puolivuotinen työskentelyapuraha sekä taiteen edistämiskeskuksen kohdeapuraha.

Kommentoi