Bileitä ruudun välityksellä – fuksiaiset verkossa: ”Ehdottomasti parempi kuin juhlien peruminen”

Laurean korkeakouluisäntä Rafael Laakso ja sairaanhoitajaksi opiskeleva Heidi Gröndahl Laurean simulaatiosairaalassa. Taustalla sängyssä makaa robottinukke. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Voivatko etäyhteydellä järjestetyt juhlat olla hauskoja? Nummelassa asuvan ja Lohjalla opiskelevan Heidi Gröndahlin mielestä voivat.

– Järjestimme sekä fuksiaiset että varjofuksiaiset viestintäohjelma zoomin kautta ja parhaimmillaan bileissä oli pari sataa opiskelijaa mukana, sairaanhoitajaksi Lohjalla Laureassa opiskeleva Gröndahl kertoo.

Varjofuksiaisissa uudet korkeakouluopiskelijat pääsevät tutustumaan toisiinsa leikkimielisten tehtävärastien kautta, joita tutorit eli vertaisohjaajat järjestävät. Varsinaiset Laurean fuksiaiset järjestetään Helsingin keskustassa, johon kaikki Uudenmaan kampuksilla opiskelevat ovat tervetulleita mukaan.

Koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi nämä juhlat ovat joko peruttu kokonaan tai siirretty etäyhteydellä juhlittaviksi, jolloin opiskelijat osallistuvat tapahtumaan kotoa käsin yksin tai pienessä ryhmässä.

– Tietenkin livenä järjestetyt fuksiaiset ovat kaikista hauskimmat eikä niitä edes voi verrata mitenkään ruudun välityksellä vietettyihin juhliin, tutorina toimiva Gröndahl toteaa.

– Mutta sen sijaan, että juhlat peruttaisiin kokonaan, on etäyhteydellä juhliminen ehdottomasti parempi vaihtoehto. Myös etänä moni tuntui tavoittavan hyvän tunnelman ja ei voi sanoa, etteikö meillä olisi ollut hauskaa!

- Saimme paljon hyvää palautetta opiskelijoilta etänä järjestetyistä juhlista, tutorina toimiva Heidi Gröndahl iloitsee. Annukka Tallberg

Etäyhteydellä vietetyt fuksiaiset kestivät useita tuntia. Tapahtumaan osallistui noin 200 opiskelijaa eri Laurean kampuksilta.

– Meillä oli 14 tehtävärastia. Fuksiaisissa me tutorit oltiin ”yhdessä huoneessa” fuksien kanssa koko rastikierroksen ajan.

Rastitehtävinä oli videomuodossa esitettyjä tehtäviä kuten runon tai laulun laatiminen koronaviruksesta.

– Tehtävien teko onnistui ihan hyvin, tärkeää oli, että kaikilla oli mikrofonit ja kamerat päällä.

Gröndahl kertoo tekniikan toimineen lähes moitteettomasti.

– En itse huomannut, eikä minun korviini ainakaan ole kantautunut, että yhteys olisi pätkinyt juhlien aikana. Äänen kuulumisessa oli toisinaan ongelmia.

– Rastien ja palkitsemisten jälkeen pidettiin etäjatkot. Jatkojen tarkoitus oli ehkäistä opiskelijoiden baariin lähtöä.

Gröndahl, 38, on ensimmäiseltä ammatiltaan suurtalouskokki. Hän lopetti ravintola-alan työt vuonna 2010, minkä jälkeen hän teki erilaisia töitä.

– Halusin selvittää itselleni millaista työtä oikeasti haluan tehdä. Opiskelu sairaanhoitajaksi on nyt juuri sitä, tämä ammatti tuntuu minulle oikealta, Gröndahl sanoo.

Kommentoi