Lisäaikaa kuntavaalien järjestelyille – ”Ennakkoäänestysajan piteneminen tasoittaa ruuhkia”

- Valmista tuli, iloitsivat ennakkoäänestyspaikalla Tanja Nyström ja Antti Luukkanen huhtikuun alussa 2017 kun ennakkoäänestyksen alkamiseen oli aikaa tasan yksi minuutti. Arkistokuva/Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Kuntavaalien siirtymisellä vajaalla parilla kuukaudella eteenpäin ei ole näillä näkymin Vihdissä suuria käytännön vaikutuksia vaalien tekniseen järjestämiseen.

Oikeusministeriö ohjeisti heti alkuviikosta kuntien keskusvaalilautakuntia vaaliaikataulun muutoksesta.

Vihdin kunnan hallintopäällikkö ja keskusvaalilautakunnan sihteeri Antti Luukkanen kertoo, että Vihdin kunnassa on varauduttu monin tavoin äänestämiseen koronapandemian aikana.

– Esimerkiksi Vanjärven päiväkodin pihassa äänestys tapahtuu messuteltoissa. Yksi teltta on toimitsijoille ja toinen on äänestyskoppeja varten, Luukkanen kertoo esimerkin.

– Äänestysturvallisuuden perusteella pyrimme ohjaamaan äänestyspaikkaan tulevat ja sieltä lähtevät äänestäjät eri reittejä äänestyspaikkaan ja sieltä ulos.

– Tätä varten pyrimme järjestämään äänestyspaikan niin isoissa tiloissa kuin jo päätetyissä äänestyspaikoissa on mahdollista, Luukkanen kertoo.

Turvavälit äänestyspaikoilla pyritään pitämään vähintään kahdessa metrissä.

– Käytämme naru- tai nauhaohjausta sikäli kuin se on mahdollista äänestyspaikassa, Antti Luukkanen avaa suunnitelmia.

– Maskien ja käsidesin käyttöä suosittelemme äänestäjille. Toimitsijoilla on maskit sekä tarvittaessa myös visiiri ja kertakäyttökäsineet.

Toimitsijan ja vaaliuurnan vartijan käytössä on pleksi toimitsijan ja äänestäjän välissä.

Vihdin kunnan ohjeistuksen mukaan vaalitoimitsijoita kehotetaan jäämään pois vaalitehtävästä lievempienkin oireiden ilmaantuessa.

– Nuhaiset tai muuten oirehtivat äänestäjät pyrimme äänestyttämään äänestyspaikan ulkopuolella, Luukkanen kertoo.

– Jos vaalisalaisuus säilyy niin drive in -ratkaisukin on mahdollinen.

Koti- ja laitosäänestyksen toimitsijoilla on sekä maski että visiiri ja lisäksi lähikontakteja varten kertakäyttöesiliina tai kertakäyttötakki suojaamassa niin äänestäjää kuin toimitsijaakin.

– Kaikille äänestäjille olemme varautuneet jakamaan kynät eli kenenkään ei tarvitse koskea toisen käsittelemää kynää, vaikka suurin riski lieneekin pisaratartunta.

Vaalivirkailijoiden haaliminen saattaa olla Antti Luukkasen mielestä helpompaa sitten kun nykyistä suurempi osa on saanut Suomessa rokotuksen.

– Vastaavasti äänestäjienkin turvallisuuden tunne voi kasvaa jos rokotettujen määrä kasvaa ennen äänestystä.

Erityisen mielenkiintoista vaalien siirtämisessä huhtikuusta kesäkuuhun on se, että ennakkoäänestämisen aika pidennetään kahteen viikkoon.

– Se voi tasoittaa ruuhkia äänestyspaikoissa. Myös toimitsijat ovat varmaankin asiasta mielissään, koska palkkaa maksetaan nyt pidemmältä ajalta kuin normaalisti, Luukkanen toteaa.

– Varahenkilöitä eli toimitsijoiden reserviä keräämme jo nyt. Kesäkuussa korona ei ole vielä kokonaan Suomesta hävinnyt, joten varaudumme pitämään reserviä yllä myös vaalien mahdollisesti siirtyessä, keskusvaalilautakunnan sihteeri kertoo.

Kuntavaalien siirtäminen edellyttää lainmuutosta.

Kunnat saivat maanantaina oikeusministeriöltä tiedotteen, jonka mukaan hallitus tekee pikaisesti asiaa koskevan esityksen oikeusministeriön valmistelusta. Kuntavaalien siirrosta päättää eduskunta.

Lainmuutos ei kuitenkaan ehdi voimaan ennen ehdokashakemusten jättöaikaa, minkä vuoksi kunnat ottivat vastaan ehdokashakemukset 9.3. mennessä aiemmin antamiensa kuulutusten mukaisesti.

Nämä ehdokashakemukset ja ehdokkaiden suostumukset ovat voimassa myös vaalipäivänä 13.6. Ehdokasasettajien on mahdollista täydentää hakemuksiaan tiistaihin 4.5. saakka.

Aikataulu

Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13.6.2021 ja muut tärkeät ajankohdat ovat seuraavat:

Äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä (missä kunnassa kukin on äänioikeutettu) 23.4.

Ehdokashakemusten jättöpäivä (listojen täydennys) 4.5.

Ehdokasasettelun vahvistaminen 14.5.

Äänioikeusrekisteri lainvoimainen 25.5.

Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 1.6. ennen klo 16.

Ennakkoäänestys kotimaassa: 26.5.-8.6.

Ennakkoäänestys ulkomailla: 2.-5.6.

Vaalipäivä 13.6.

Tulosten vahvistaminen 16.6.

Valtuustot aloittavat työnsä 1.8.2021. Valtuustokausi päättyy toukokuun 2025 lopussa.

Kommentoi