Tarratohtorilla on lähes 4 500 seuraajaa TikTokissa – Vihdin lukion yrittäjyyskurssilla on tänä vuonna aiempaa vähemmän yrityksiä

- Pyöritämme yritystä muun opiskelun ohella, joten toisinaan yrityksessä voi olla hiljaisempia aikoja. Pyrimme kuitenkin palvelemaan asiakkaita parhaamme mukaan, Tarratohtorin perustajat Konsta Lähde ja Julia Valkonen sanovat. Yritys on saanut jo useita kymmeniä tilauksia. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Kaveri- tai perhekuva, yrityksen logo tai mikä tahansa itselle mieluisa kuva tai itseä inspiroiva teksti tarraksi teetettynä. Tämä on Julia Valkosen ja Konsta Lähteen perustaman Tarratohtori-yrityksen liikeidea pähkinänkuoressa.

Vihdin lukion toisella luokalla olevat nuoret ovat Vuosi yrittäjänä -kurssilla.

– Idea tarroista tuli Julialta ja aloimme kehitellä sitä sitten yhdessä eteenpäin, Lähde kertoo.

– Tutustuimme Konstan kanssa yrittäjyyskurssilla. Siihen nähden, että olemme melko erilaisia ihmisiä ja molemmat hyvin vahvatahtoisia, yhteistyö on sujunut mukavasti, Julia Valkonen sanoo hymyillen.

Osallistuminen lukion yrittäjyyskurssille oli yrittäjäperheessä kasvavalle Valkoselle luontainen valinta.

– Kotona yrittäjyyteen suhtaudutaan myönteisesti ja minua on kannustettu yrittäjyyskurssin aikana, Valkonen kiittää.

On ainutlaatuista, että koulussa on mahdollisuus tutustua yrittäjyyteen.

– Idea tarrojen myymisestä on tarpeeksi simppeli ja se on ollut helposti toteutettavissa, mikä on yrittäjyyskurssin ideakin, että yritystoiminnan saa liikkeelle, Lähde ja Valkonen sanovat.

Lähde osallistui yrittäjyyskurssille, koska koki aiheen hyödylliseksi ja mielenkiintoiseksi.

– On ainutlaatuista, että koulussa on mahdollisuus tutustua yrittäjyyteen, sillä eihän näitä taitoja opi muuten kuin tekemällä, Lähde sanoo.

Lukion yrittäjyyden vastuuopettajana toimiva Oskari Ropponen on palkittu vuonna 2019 yhtenä kolmesta Vuoden yrittäjyysopettajasta koko Suomessa.

Ropponen kertoo koronapandemian vaikuttaneen myös koulun yritystoimintaan.

– Lukiolaisten yrityksiä on tänä lukuvuonna mukana normaalia vähemmän. Tämä johtunee siitä, että rankaksi koetun etäopiskelun rinnalta on haluttu karsia sellaisia opintoja, jotka eivät ole pakollisia.

- Tarratohtorin tarrat ovat vedenkestäviä, joten niitä voi liimata vaikka lumilautaan, Julia Valkonen vinkkaa. Annukka Tallberg

Valkonen ja Lähde ovat sijoittaneet yritykseensä omaa rahaa.

– Tarrat tulostamme omalla tulostimella, joka piti hankkia omilla rahoillamme. Lisäksi nettisivujen perustaminen maksoi viitisen kymppiä. Saamme varmasti sijoituksemme takaisin ja paljon enemmänkin, Lähde uumoilee.

– Muita kuluja kertyy tarrapaperin hankkimisesta ja tulostimen musteista.

Työtunteja nuoret yrittäjät eivät ole laskeneet.

– Niitä on kyllä kulunut. Verkkokaupan perustaminen ja yrityksen nettisivujen luominen on vienyt paljon aikaa. Tein sellaista ensimmäistä kertaa ja moni asia vaati opettelua, Lähde toteaa.

Tarratohtoreilla on noin 4 470 seuraajaa TikTokissa ja parhaimmillaan yhtä videota on katsottu 100 000 kertaa.

– Työnjako on muotoutunut meillä niin, että Konsta hoitaa Tarratohtorin nettisivuja, tulostaa tarroja ja lähettää ne asiakkaille ja minä olen keskittynyt enemmän yrityksen markkinointiin sosiaalisessa mediassa, Valkonen selvittää.

Lähde ja Valkonen kertovat, että heidän yrityksensä Tarratohtorin kohderyhmää ovat lapsiperheet, nuoret ja muut yritykset.

– Markkinoimme yritystämme sosiaalisessa mediassa, jota nuoret käyttävät paljon. Siksi esimerkiksi kuvien jakopalvelu Instagram ja mobiilisovellus TikTok ovat loistavia markkinointiväyliä, Lähde sanoo.

– Vaikka ensin olit mun tiktokkeja kovasti vastaan, Valkonen sanoo nauraen. Lähde toteaa ennakkoluulonsa sulaneen pois, kun sai asiasta enemmän tietoa.

Kolme yritystä toimii aktiivisesti

Lukiolaisten Rasmus Teperin ja Leevi Sorsan pyörittämä Reset -yritys myy ruostumattomasta teräksestä valmistettuja juoma- ja termospulloja. Yritykseen voi tutustua osoitteessa: https://resetny.store/.

Sekä Tarratohtori että Reset ovat osallistumassa Uudenmaan Uskalla yrittää -semifinaaliin ensi viikolla, torstaina 11. maaliskuuta.

– Kolmas todella aktiivinen ja esimerkillinen yritys on yksittäisen tytön pyörittämä keppihevosia aina ulkomaita myöten myyvä firma, opettaja Oskari Ropponen kertoo.

Keppihevosyritykseen voi tutustua osoitteessa: https://kht-seahorses.webnode.fi/.

Kommentoi