Rajoitusten tiukentaminen alkaa – Vihdissä päätöksiä tehdään alkuviikolla. ”On tärkeää, että jaksamme ottaa tämän yhteisen loppukirin”

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtava ylilääkäri Pippa Laukka ja Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola. Sari Mattila

Vesa Valtonen

Valtioneuvoston periaatepäätöksen perusteella koronaviruksen torjunnassa siirrytään toimenpidetasolle kaksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti perjantaina iltapäivällä tartuntatautilain väliaikaisen pykälän toimeenpanosta, joka määrittelee Perusturvakuntayhtymä Karviaisenkin alueen Karkkilan ja Vihdin rajoitustoimien jatkosta tarkemmin.

Perjantaina varmistui, että Karviainen yhdessä jäsenkuntien kanssa määrittelee ensi viikon alussa tarkemmat alueelliset rajoitustoimenpiteet.

Näin ollen tammikuun lopussa annetut suositukset ja rajoitustoimenpiteet ovat voimassa lukuun ottamatta suosituksia toisen asteen opetuksen järjestämisestä.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskeva 9.2. annettu suositus on voimassa kunnes toisin päätetään.

– Mitään dramaattisia muutoksia ei Vihtiin ole maanantaiksi tulossa, muotoili kunnanjohtaja Erkki Eerola perjantaina aamupäivällä.

Perjantaisen tilannekatsauksen mukaan uusia tartuntoja on todettu viimeisen kahden viikon aikana Vihdissä 19 ja Karkkilassa yhdeksän.

Tartuntoja on koko pandemian ajalta Vihdissä 222 ja Karkkilassa 79. Koronavirusvarianttien ilmaantuvuus alueella on nousussa.

HUS-alueen erikoissairaanhoidon ja tehohoidon koronaviruspotilaiden määrä on kasvanut merkittävästi viimeisen kahden viikon aikana.

Tehohoitopotilaita on siirretty muihin yliopistosairaaloihin hoidettavaksi. Tilanne heijastuu välillisesti myös Karviaisen alueen väestöön.

Karviainen päätyi perjantaina suosittelemaan, että toinen aste siirtyy etäopetukseen koko maaliskuun ajaksi niin, että välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan.

Jäsenkunnat tekevät rajoitustoiminnoista lopulliset päätökset itse ja tiedottavat niiden voimaantulosta omissa viestintäkanavissaan.

Tartuntatautilain väliaikaisen pykälän tarkoituksena on estää tehokkaasti koronaviruksen leviämistä ja toisaalta turvata elinkeinonharjoittamisen jatkuminen.

Yksityisillä ja julkisilla toimijoilla on velvollisuus mahdollistaa toimitiloissaan vähintään kahden metrin turvavälin pitäminen, jotta vältetään lähikontaktia toisiin asiakkaisiin.

Tämä velvoite voidaan toteuttaa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla. Tämä päätös koskee laajasti niin yksityisiä kuin julkisia asiakastiloja, pois lukien ravintoloita.

Jollei kontaktien välttäminen ole mahdollista, koko asiakastila voidaan aluehallintoviraston tai kunnan päätöksellä sulkea kokonaan.

Tartuntatautilain väliaikaisen pykälän 58 c tarkoituksena on puolestaan estää tehokkaasti koronaviruksen leviämistä ja toisaalta turvata elinkeinonharjoittamisen jatkuminen.

Epidemian leviämisen estämiseksi yksityisten ja julkisten toiminnassaan huolehdittava, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet

Tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan ja turvavälien säilyttämisestä huolehditaan.

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on nyt kielletty määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan kuuden henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Korkeintaan kuuden hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

Päätökset näistä rajoituksista on tehnyt 14.3. saakka Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Valmistautuminen Suomen hallituksen tekemiin linjauksiin alkoi torstaina Vihdissä heti hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen kun kunnan johtoryhmä kokoontui valmistelemaan paikallisia rajoituksia.

Perjantaiaamuna koolla oli Vihdin kunnan, Karkkilan kaupungin ja Perusturvakuntayhtymä Karviaisen yhteinen koronatyöryhmä.

– Lähestymme lähiviikkoina hetkeä, jolloin koronaepidemian alkamisesta Suomessa tulee kuluneeksi vuosi. On ymmärrettävää, että tilanne voi tuntua uuvuttavalta ja annetut rajoitukset ja suositukset kyllästyttävät, Vihdin kunnan verkkosivuilla todetaan.

– Nyt olisi kuitenkin todella tärkeää, että jaksamme ottaa tämän yhteisen loppukirin koronaepidemian taltuttamiseksi ja noudattaa vielä ohjeita – sekä hakeutua herkästi koronatestiin, mikäli oireita ilmenee. Suojaamalla itseämme suojaamme myös muita.

Kommentoi