”Pyörätuolissa istuva vanhus huusi apua” – Vihdin pääkirjastoon on tekeillä esteetön sisäänkäynti, kuntalaisaloite asiasta tehtiin yli viisi vuotta sitten

- Kirjaston pääsisäänkäynnin puoleinen ovikello ei ole riittänyt turvaamaan esteetöntä sisäänkäyntiä, on Anita Lehikoinen monesti havainnut. Pääkirjaston parkkipaikan puoleinen ovijärjestelmä muutetaan esteettömäksi. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Itsestään aukeava ovi ja nykyistä toimivampi tuulikaappi. Nämä ovat tavoitteet, joita ollaan toteuttamassa Vihdin pääkirjastossa Nummelassa esteettömän sisäänkäynnin rakentamiseksi.

– Tein asiasta kuntalaisaloitteen vuoden 2015 joulukuussa, ja sain vastauksen seuraavan vuoden lopulla, että päätös kirjaston esteettömän sisäänkäynnin rakentamiseksi on tehty, kertoo Anita Lehikoinen.

Lehikoinen on kunnan tarkastuslautakunnan jäsen. Hän sai kimmokkeen aloitteen tekemiseen huomattuaan epäkohdan kirjaston ovissa.

– Kuljin usein koiran kanssa kirjaston ohi, ja kerran kuulin, kun pyörätuolissa istuva vanhus huusi apua kirjaston edessä. Menin auttamaan ja selvisi, ettei hän yltänyt tai kyennyt painamaan seinässä olevaa ovikelloa, Lehikoinen kertoo.

Nyt esteetöntä sisäänkäyntiä ollaan rakentamassa kirjaston takaovelle.

– Pääoville sitä ei nyt saada, mutta täytyy olla tyytyväinen tästä ja ollaankin, Lehikoinen sanoo.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian tarkastuskäynnin pöytäkirjassa 22.1.2018 todetaan muun muassa, että ulko-oven tuulikaappi on ahdas ja vaikeuttaa liikkumisen apuvälineitä käyttävien sisäänpääsyä.

– Vihti sai asiasta huomautuksen silloin ja äänestyspaikan esteettömyyden takaamiseksi tehtiin toimenpiteitä, kuten se, että äänestysaikoina kirjaston sisäänkäynnin toinen ovi poistettiin ja vaalitoimitsija oli avaamassa ovea ja auttamassa sisäänpääsyssä, kunnan hallintopäällikkö Antti Luukkanen kertoo.

– Samoin toimitaan tämän kevään kuntavaaleissa.

Kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen kertoo, että suunnitelmaa kirjaston ovijärjestelmän muuttamiseksi ollaan parhaillaan tekemässä.

– Katsomme asiaa yhdessä kirjaston suunnitelleiden arkkitehtien kanssa. Tänä vuonna Vihdin pääkirjastossa tulee olemaan esteetön sisäänkäynti, mutta kevään kuntavaaleihin se ei vielä ehdi.

Kommentoi