"Iloa ja toivoa" – Hiilellä piirretty hymy on Vuoden 2020 aforismikirja

Toimittaja Maija-Liisa Nyman valitsi Vuoden 2020 aforismikirjan.

Epätoivon hetkellä muista: sinisiä sammakoita on olemassa. Näin lähtee liikkeelle helsinkiläisen Virpi Alasen aforismikirja Hiilellä piirretty hymy.

– Hiilellä piirretty hymy -aforismikokoelma alkaa hurmaavasti, toteaa Vihdin Uutisten toimittajana työskentelevä Maija-Liisa Nyman.

– Aloitus kuvastaa hyvin koko kokoelmaa: kirja on omaperäinen, kekseliäs ja runollinen. Synkkyydestäkin se repii iloa ja toivoa. Tummemmatkin sävyt ovat kuitenkin olemassa, mitään vaahtokarkkihöttöä kirja ei ole.

Nyman valitsi Alasen kirjan Vuoden 2020 aforismikirjaksi. Suomen aforismiyhdistys jakaa vuosittain tunnustuksen ansiokkaasta teoksesta aforistiikan alalla. Saajan päättää yhdistyksen nimeämä henkilö tai raati.

Kunniamaininnan sai Hannu Pulkkisen Pakkosiirtoja – Aforismeja ja piirtoja neljältä vuosikymmeneltä.

Aforismikirjan valitseminen oli Nymanille mieluinen kunniatehtävä.

– Vaikka luen paljon, tuli kilpailun myötä luettua monia sellaisia kirjoja, joihin tuskin muuten olisin tutustunut. Kustantajat ja kirjailijat lähettivät kilpailuun paljon kirjoja, lisäksi löysin muutaman viime vuonna julkaistun aforismikirjan kirjastosta. Yllätyin iloisesti aforismikokoelmien määrästä, tasosta ja monipuolisuudesta. Mukana oli runollisia, nasevia, koskettavia, humoristisia, nokkelia, kärkeviä ja kriittisiä sekä jopa räävittömiäkin aforismeja.

Voittajan valinta oli Nymanin mielestä hankalaa, sillä mukana oli useita hyviä kokoelmia.

– Lopulta nämä kaksi – voittaja ja kunniamaininnan saaja – kuitenkin olivat aika selkeät valinnat. Kumpikin niistä on omaperäinen ja taitava ja kumpikin puhutteli minua vahvasti.

Nymanin mukaan Virpi Alasen aforismit nousevat arjesta ja ovat monelle tunnistettavia. Ne kertovat ihmisenä olemisesta, tunteista, luonnosta, äitiydestä, kirjoittamisesta. Ne kommentoivat myös tätä aikaa, esimerkiksi kuluttamista ja kiirettä.

Luotu harmaa päivä sumulintua. Siiven alla luoja suojassa.

Tämä on kesken. Niin tämäkin. Sellaista on aikuisuus.

Se tie kuljettava, jonka mutkissa ylimääräistä iloa.

Lue edellisvuosien parhaista aforismikirjoista:

Suora, rehellinen ja kirkas – Vihdin kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen valitsi voittajan Vuoden 2019 aforismikirjaksi

Vuoden aforismikirjan valitsi vihtiläinen kirjastonjohtaja Taina Sirola: "Sarja hervottomia nyrjähdyksiä"

Kommentoi