Vihdin kirkko kuntoon juhlavuodeksi – ensi vuonna vietetään 250-vuotisjuhlaa

Vihdin kirkon valaistusta on parannettu. Katossa on uusia valonheittäjiä ja kattokruunuissa ledlamput. Suntio Tapio Arvola tarkistaa, että iso kattokruunu on vuodelta 1806. Se on käynyt läpi kirkon molemmat tulipalot. Marja Keski-Luopa

Marja Keski-Luopa

Vihdin kirkkoa aiotaan remontoida tänä vuonna, jotta se olisi hyvässä käyttö- ja juhlakunnossa ensi vuonna, jolloin kirkko täyttää 250 vuotta.

Vihdin seurakunnan kirkkoneuvosto päätti torstaina useista parannustöistä, joita se esittää kirkkovaltuustolle.

– Etenemme pienin askelin. Pääjuttu on kirkon sivusalin muuttaminen siten, että se sopii nykyistä monipuolisempaan käyttöön. Tähän liittyy kirkossa siunattavien vainajien kuljetus, joka tapahtuu nyt sivusalin kautta, mutta jolle saadaan uusi reitti sakastin puoleiselta ovelta, kertoo seurakunnan hallintojohtaja Tapio Yliluoma.

Rahasta Yliluoma ei osaa vielä sanoa muuta kuin sen, että Vihdin arvokkaimman rakennuksen korjaaminen maksaa. Tavoitteena on saada muutossuunnitelmat ja kustannusarvio kesäkuun kirkkovaltuustoon.

– Ratkaisuja on mietittävä kirkon muutostöissä käyttämämme arkkitehdin Kasper Järnefeltin ja muun muassa kirkon suntion Tapio Arvolan kanssa.

Museovirastonkin lausunto on saatava ja muutossuunnitelmat vahvistettava Kirkkohallituksessa.

Arvorakennuksen remontti maksaa.

Tapio Yliluoma, Vihdin seurakunnan hallintojohtaja

Seurakunta on tutkinut Vihdin kirkon monikäyttöisyyttä kesäkuusta 2018 alkaen ja päättänyt edistää sitä. Esimerkiksi kirkkosalin etuosan kiinteiden penkkien korvaaminen irtotuoleilla helpottaisi konserttikäyttöä, mutta se ei toistaiseksi toteudu, koska sitä on osin vastustettu.

Seurakunta aikoo remontoida joiltakin osin juhlavuodeksi. Suunnitelmia esitteli suntio, ylivahtimestari Tapio Arvola. Marja Keski-Luopa

Kirkkoneuvosto hyväksyi torstaina kirkon sivusalin muutostyöt – ilman lisäkerrosta, joka oli yhtenä vaihtoehtona –, uuden rampin rakentamisen vainajien kuljetukseen sakastisiiven ulko-ovelle, kuorin eli kirkkosalin korotetun etuosan lattiamateriaalin uusimisen ja wc:n tekemisen pääsisäänkäynnin yhteyteen.

Kirkkoneuvosto ei halunnut urkuparven alle mitään kevyttäkään seinämää; esittelijän ehdotuksena oli, että seinämän taakse tehtäisiin säilytystilaa. Tämä olisi vaatinut urkuparven laajentamista ja vähentänyt penkkejä.

Ongelmana kirkossa on säilytystilan puute.

– Sakastin tavaroille etsitään paikkaa esimerkiksi kirkkomuseotilasta sekä mahdollisesti kuoriosan alle tehtävästä säilytystilasta, toteaa Yliluoma.

Vihdin kirkon sivusalista remontoidaan nykyistä väljempi ja käytännöllisempi kokoontumistila. Sivusali oli ennen rippikoulun pitopaikka: katederi on sitä perua, kertoo suntio-vahtimestari Vaula Veirala. Marja Keski-Luopa

Vihdin kirkko on kaunis ja historiaa huokuva rakennus, ja monelle hyvin merkityksellinen kaste-, rippi-, vihki- ja siunauskirkko. Kirkon pitkäaikainen suntio, ylivahtimestari Tapio Arvola ja suntio-vahtimestari Vaula Veirala valmistelivat kirkkoa vainajan siunausta varten perjantaina.

– Vuodessa on noin 200 siunausta, joista yli puolet Vihdin kirkossa, kertoo Arvola.

Sivusali on kirkon tärkein uudistuskohde. Se on jo nytkin monitoimitila, mutta melkoisen täynnä tavaraa.

– Pääosa kaapeista ja vitriineistä pois, pöytiä ja tuoleja tilalle. Siten sivusali palvelee paremmin kaste- ja kirkkokahvi- sekä kokoustilana. Keittiösyvennys modernisoidaan.

Sivusalin lattiamateriaali on vuosien varrella tahraantunutta sisaltyyppistä mattoa, kuten kuorinkin lattia.

– Kuorin lattia voisi olla puuta, mutta kirkon akustiikka on sellainen, että se voimistaa kolahteluja, Arvola miettii.

Kirkon ainoat vessat ovat nyt sivusalin eteisessä, toinen invavessa. Niitäkin uudistettaneen. Pääoven eteiseen suunniteltua uutta vessaa on kaivattu pitkään.

Kommentoi