”Nämä biisit oli pakko saada talteen” – Otalammella treenaava Oddtomatic julkaisi debyyttilevynsä

Oddtomatic eli Jan Tiusanen, Pekka Ojasalo, Jukka Piipari ja Tomi Makkonen. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Cryptic Messages -debyyttilevynsä julkaissut neljän miehen yhtye Oddtomatic soittaa musiikkia, jota ei kuulla kaupallisissa radiosoitoissa.

Progressiivista instrumentaalista musiikkia soittava yhtye on pitänyt yhtä parisen vuotta.

– Progea on vaikea lokeroida mihinkään tiettyyn lajiin. Musiikissamme kuuluu vaikutteita 1970-luvulta. Esimerkiksi Pekka Pohjola, Anssi Tikanmäki, Camel ja Focus ovat olleet kovia vaikuttajia, yhtyeen otalampelainen perustaja, säveltäjä, kitaristi ja kosketinsoittaja Pekka Ojasalo sanoo.

Oddtomatic -yhtye pitää treenikämppää Vihdin Otalammella. Rummuissa Tomi Makkonen, bassossa Jukka Piipari, kitarassa Pekka Ojasalo ja koskettimissa Jan Tiusanen. Annukka Tallberg

Bändin treenikämppä on Vihdin Otalammella. Yhtyeen tuorein jäsen on Tuusulassa asuva Jan Tiusanen. Tiusanen soittaa koskettimia ja huilua.

Basisti Jukka Piipari asuu Espoossa ja rumpali Tomi Makkonen Otalammella.

Kaikilla bändin soittajilla on usean kymmenen vuoden kokemus ja aktiivinen soittotausta useasta eri musiikkityylistä ja kokoonpanosta.

Musiikki on yhdistänyt Ojasaloa ja Piiparia jo 1980-luvun lopusta.

– Silloinen yhtyeemme etsi basistia. Piipari oli hyvä kitaristi, josta leivottiin basisti, Ojasalo naurahtaa.

Yhtyeen jäsenten pitkästä musiikillisesta kokemuksesta on myös ammennettu aineksia Oddtomatic -levyn kappaleiden sovituksiin.

– Yhden biisin sisällä saattaa olla monta tunnelmaa. Huomaa, että on itse kehittynyt muusikkona paljon, kun saa soittaa omaa tuotantoaan. Nämä biisit oli vain pakko saada talteen, Jan Tiusanen sanoo.

– Musiikissamme on toistoa, mutta ei logiikkaa, miehet vitsailevat.

Kappaleiden ennalta-arvaamattomuus pitää kuulijan otteessaan: yllättävät sointukulut onnistuvat yhdistämään erilaiset teemat sopuisasti toisiinsa.

Ojasalo kuvailee kappaleita tarinoina, jotka syntyvät silloin, kun säveltäjä ”uppoutuu täydellisesti olotilaan, jossa hän on vain väline, jonka kautta sävelet syntyvät kuin itsestään”.

– Se on hieno fiilis, sitä on vain läsnä.

Ojasalo sai oman ensikosketuksensa musiikkiin noin 9-vuotiaana, kun kaikki perheen kolme veljestä vietiin pianotunneille.

– Veljet kävivät soittotunnilla kerran, minä jäin koukkuun. Omat vanhempani eivät ole olleet kovin musikaalisia, vaikka muulla tavoin he olivatkin luovia.

Pitkän linjan musiikkiammattilainen Sami Sarhamaa on miksannut ja masteroinut levyn kappaleet.

– Sarhamaan osuus levynteossa on ollut merkittävä, Ojasalo ja Piipari toteavat.

Eräs levyllä oleva kappale, Interlude, on tunnelmaltaan utuisa, jossa suru ja lämpö kulkevat kuin toisiaan hennosti kädestä kiinni pitäen, välillä muutamia keveämpiä askeleita ottaen.

– Helsingin kaupungin orkesterin sellisti Aino-Maija Riutamaa de Mata soittaa kappaleessa selloa, Ojasalo kertoo.

– Jokainen bändimme kappale kertoo omaa tarinaansa ja sävelkieli, sovitukset sekä instrumentit maalaavat näiden kertomusten mielikuvia, bändin jäsenet kuvailevat.

Tuore levy Cryptic Messages on kuunneltavissa erilaisilla striimausalustoilla. Ojasalo, Tiusanen, Piipari ja Makkonen ovat iloisesti yllättyneitä levyn saamasta palautteesta.

– Pitkään progea kuunnelleet musiikkialan ammattilaiset ja musiikkilajin asiantuntijat ovat kehuneet kappaleita ja levyä erittäin positiivisesti.

Onko levyllä jokin kappale, joka on erityisen mieluisa yhtyeelle itselleen?

– Levyllä on niin erilaisia kappaleita, joista jokainen miellyttää omalla tavallaan, Tomi Makkonen summaa bändin mietteet.

Oddtomatic

Progressiivista instrumentaalista musiikkia soittava yhtye, joka treenailee Vihdin Otalammella.

Yhtye on toiminut nykyisellä kokoonpanolla muutaman vuoden.

Pekka Ojasalo: säveltäjä, koskettimet, kitara.

Jukka Piipari: basso.

Tomi Makkonen: rummut.

Jan Tiusanen: koskettimet, huilu

Bändin nimi Oddtomatic syntyi sanaleikistä puolitoista vuotta sitten, kun ensimmäistä keikkaa, Otalammen Härkäfestejä varten, oli keksittävä yhtyeelle nimi.

Cryptic Messages -levyllä on viisi kappaletta, intro ja outro. Levyä voi kuunnella eri striimausalustoilla kuten Spotify ja Soundcloud. Julkaisusta on lisäksi suunnitteilla kiinteä cd-levy.

Kommentoi