”Ahjon muuraus alkaa pakkasten hellitettyä” – Arttu Ilves entisöi yli 100 vuotta vanhaa sepän pajaa Otalammella

Arttu Ilves on toteuttamassa unelmaansa perinnesepän pajasta Otalammella. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Perinnesepän paja, jossa toimia itse seppänä. Siinä on Vihdin kirkonkylässä asuvan Arttu Ilveksen tuulta alleen saanut unelma.

Ilves vuokrasi pari viikkoa sitten yli 100-vuotiaan hieman kallellaan olevan pienen mökkivanhuksen Otalammelta.

Tilan tuorehkot omistajat Jani Suontausta ja Ida Salminen näkivät Ilveksen sosiaaliseen mediaan laittaman ilmoituksen, jossa Ilves etsi sopivia tiloja seppänä työskentelyyn.

– Ostimme viime kesänä avopuolisoni kanssa tämän tilan, jonka nimi on Hangasperkiö. Kun näimme ilmoituksen, jossa haettiin tilaa seppänä työskentelyyn, ajattelimme, että tämä vanha puurakennushan voisi nauttia kunnostuksesta ja palvella sen jälkeen sepän pajana hyvin, Suontausta sanoo.

Sosiaalinen media yhdisti tarpeen ja tarjonnan ja Ilves lähti katsomaan muutaman kymmenen neliön kokoista rakennusta.

– Ensitöiksemme tässä siivotaan, paljon romua tuntuu olevan kertynyt nurkkiin, mutta kaikki ei suinkaan ole käyttökelvotonta, vaan täältä löytyy myös oikeita aarteita, Ilves toteaa ja pyyhkäisee samaan aikaan kädellään arviolta 1950-luvun alasinta.

Myös vihtiläinen Markus Tuonenjoki löysi paikalle sosiaalisen median kautta ja kyseli Ilvekseltä, josko hän voisi olla projektissa avuksi.

Sepän hommia tehnyt Tuonenjoki ehdotti myös yhteistyötä tulevan puolisonsa kanssa.

– Tuleva vaimoni Ashareth Worthington on muuttamassa Suomeen Yhdysvalloista Michiganista keväällä. Hänellä on kokemusta seppänä työskentelystä, Tuonenjoki kertoo.

Worthingtonin on tarkoitus työskennellä Ilveksen kanssa pajassa seppänä.

Ilves on suvussaan lähes viidennen polven seppä.

– Isäni teki muunlaisia töitä metallin kanssa, mutta hänestä ylöspäin meillä on seppiä suvussa järjestyksessä, Ilves kertoo.

– Opiskelen tällä hetkellä metalliartesaaniksi. Käsillä tekeminen tuntuu itselleni luonnolliselta. Takominen on herkkä taidemuoto, jossa hakataan asioita vasaralla niin kauan, että ne miellyttävät, Ilves veistelee.

Ilves viihtyy puolisonsa kanssa Vihdissä.

Parin perheeseen kuuluvat kaksi koiraa ja neljä kissaa. Sepän pajaa on tarkoitus kunnostaa viikonloppuisin ansiotöiden ohella.

– Vaimolle pitää antaa kiitosta, hän tukee minua tässäkin projektissani, Ilves sanoo hymyillen.

Kun paja on saatu siivottua ja sen seinät oikaistua, alkaa ahjon muuraus.

– Muuraus menee vähän pidemmälle kevääseen, sen voi tehdä vasta, kun yöpakkaset ovat ohi, Ilves sanoo.

Tällä hetkellä haussa on pajan kunnostamiseen tarvittavia tavaroita ja muita sepän työkaluja: jalusta, taontaan sopivia vasaroita, tulitiiliä ja laastia.

Lisäksi Ilves etsii käytettyä huuvaa.

– Pajassa on jonkinlainen puhallin, joka pitää korjata ja muutenkin ilmanvaihto laittaa kuntoon, Ilves jutustelee ympärillä lojuvia eri esineitä tarkastellen.

– Tuonne toiseen nurkkaan voisi tulla lisäksi kaasuahjo, Tuonenjoki ja Ilves suunnittelevat.

Kun kevät on pajalla paiskittu hommia, koittaa avajaisten aika.

– Kesäkuussa olisi tarkoitus vähän juhlistaa pajaa, silloin toivottavasti asiat ovat siinä mallilla, että täällä näkee jo sepän työssään, Arttu Ilves myhäilee.

Täältä löytyy myös oikeita aarteita.

Sepän pajan kunnostusprojekti

Vihdin kirkonkylässä asuva Arttu Ilves kunnostaa Otalammella vanhaa pajaa, josta on tarkoitus tehdä perinnesepän työtilat.

Ilves on vuokrannut rakennuksen Jani Suontaustalta ja Ida Salmiselta, jotka omistavat tilan.

Suontausta kertoo, että todennäköisesti pajassa on aiemmin työskennellyt kyläseppä, joka on takonut siellä erilaisia maatilan työkaluja.

Markus Tuonenjoki ja Ashareth Worthington ovat aikeissa tehdä yhteistyötä Arttu Ilveksen kanssa.

Pajan entisöintiä voi seurata instagramissa: herra_ilveksen_takomo.

Kommentoi