Korona poiki ryntäyksen ratsastustalleille

Vihdin Ratsutallin Marika Lahtinen sanoo olevansa hyvin kiitollinen siitä, että toimintaa on pystytty jatkamaan koronasta huolimatta. Monien muiden alojen yrittäjien tilanne huolettaa häntä. Maija-Liisa Nyman

Hanna Henriksson

– Ensin ajattelimme, että miten tässä käy. Moni ratsastustalli lopetti keväällä hetkeksi kaikki ratsastustunnit, kun oli epätietoisuutta siitä, mitä tuleman pitää, kertaa Islanninhevostalli Sydänkaviota Lohjan Paksalossa pyörittävä Johanna Borgelin.

Sydänkavio on pieni talli, jolla asuu yhteensä parikymmentä islanninhevosta ja ponia.

Koronan myötä kävijämäärä Sydänkaviossa nousi kolmanneksen.

– Useampi aikuisille tarkoitettu alkeiskurssit täyttyi heti. Se on merkittävä nousu syrjässä sijaitsevalle maalaistallille, Borgelin muotoilee.

Uusista harrastajista osa on lapsuudessaan ja nuoruudessaan ratsastaneita, noin 40–50-vuotiaita naisia, osa on aloittanut kokonaan uuden harrastuksen.

Ratsastajia kiinnostavat yhä enemmän kurssit ja teemat, osa haluaa vain yksittäiselle maastoretkelle.

– Järjestämme maastoratsastuksen lisäksi opetusta kentällä sekä ratsujousiammunta- että tätistuntti-kursseja, joissa temppuillaan hevosen selässä. Ne ovat osoittautuneet todella suosituiksi, Borgelin sanoo.

Kävijämäärien kasvu sysäsi Borgelinin myös investoimaan. Pihattotallien tarhoihin hankittiin heinäautomaatit, joiden luukut avautuvat kuudesti päivän aikana.

– Investointi oli meille iso.

Aiemmin Borgelin ensin säkitti ja jakoi sitten kolmesti päivässä heinät tarhoihin.

– Kun hevoset saavat heinää useammin ja vähemmän kerrallaan, minimoidaan myös ähkyjen mahdollisuus, hän sanoo.

Heinäautomaattien vuoksi päivittäisen työn määrä väheni, ja hän pääsi itsekin aloittamaan uuden harrastuksen.

– Ratsastuksen, Borgelin nauraa. – Lähdemme tyttären kanssa maanantaisin kaksin ratsastamaan.

Johanna Borgelin pyörittää Islanninhevostalli Sydänkaviota Paksalossa. Korona on koitunut hevostalliyrittäjän onneksi, sillä lajin piiriin on löytänyt runsaasti uusia harrastajia. Hanna Henriksson

Vihdin Ratsutallia Tervalammella vuodesta 1997 pyörittänyt Marika Lahtinen kertoo, että ratsastustuntien täyttöaste on selkeästi noussut ja koronan vaikutukset ovat näkyneet välittömästi liikevaihdossa. Viikkokävijoiden määrä on noussut 300:aan.

– Varovainen arvio on, että koronan vaikutukset näkyvät liikevaihdossa 5–10 prosentin kasvuna. Kollegat ovat sanoneet samaa.

– Niin kauan, kun ihmiset eivät matkusta ulkomaille, tämä positiivinen vire näkyy hevosharrastuksessa. Ehkä puoli vuotta, jopa puolitoista vuotta. Sen jälkeen tilanne varmaan tasaantuu, Lahtinen arvelee.

On myös yleistynyt trendi, että käydään ratsastamassa monella eri tallilla.

– Ne, jotka ovat tähänkin asti ratsastaneet, ratsastavat entistä enemmän ja satsaavat valmennukseen.

Korona on vapauttanut muille aloille työllistyneitä ratsastuksenopettajia.

– Meillä on nyt ollut mahdollisuus palkata heitä ja lisätä tuntitarjontaamme, Marika Lahtinen sanoo.

Mårbackan ratsutallia pyörittävä Minttu Lipponen on hänkin koronan vuoksi täystyöllistetty. Aiemmin hänellä oli oma ratsastuskoulu.

– Minulla on nyt valmennustallilla 13 karsinapaikkaa. Tallipaikkojen ja valmennuspalvelujen kysyntä on vilkastunut huomattavasti.

Korona on näkynyt myös hevoskaupassa.

– Moni halukas jäi ilman, kun markkinoilla ei yksinkertaisesti ole ollut tarjolla hyviä, harrastekäyttöön sopivia ratsuja, Lipponen sanoo.

Kommentoi