Puutarhasuunnitelmat ja -unelmat yksiin kansiin – Kotipuutarhurin vuosikalenteri on käytännönläheinen työkirja puutarhurin arkeen

- Kalenterikirja on kumppani myös talviaikaan. Puutarha voi olla osa ajatuksia koko vuoden, Paula Steele sanoo. Hän on tuottanut sisällön juuri ilmestyneeseen Kotipuutarhurin vuosikalenteriin. Graafisen suunnittelun ja taiton kalenteriin on tehnyt Iiris Kallunki. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Suunnilleen miljoona siemenpussia. Vanjärveläinen Paula Steele plärää niitä ja jakaa ympäri taloa pinoihin sen mukaan, mitä pitäisi kylvää milloinkin. Osa kylvöpäivistä on jo ehtinyt mennä.

Tämä oli tilanne viime keväänä.

Tänä keväänä tilanne on toinen. Nyt Steelellä on ratkaisu siemenpussitulvaan.

Aurinko Kustannus on juuri julkaissut Kotipuutarhurin vuosikalenterin, johon Paula Steele on tuottanut sisällön.

– Kalenterikirjan myötä omaankin puutarhaani tulee järjestelmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta, Steele uskoo.

Paula Steele kertoo, että kalenterin julkaiseminen oli onnekkaiden sattumusten summa. Kun Steele oli asiakkaana Aurinko Kustannuksen puodissa, tuli puutarhakalenteri puheeksi.

Paljon on haaveita ja toiveita ja suunnitelmia, jotka eivät toteudu, jos ei niitä kirjaa mihinkään.

Kustantajalla oli ajatus tehdä sellainen. Steelellä puolestaan on osaamista sekä kirjoittamisesta että puutarhanhoidosta ja hänellä oli myös omaan tarpeeseen pohjautuva näkemys kalenterin sisällöstä.

Kalenteri onkin käytönnönläheinen puutarhurin oma työkirja. Steele painottaa, että kyseessä ei ole tietokirja. Sen sijaan kalenteri tarjoaa alustan puutarhurin omille mietteille.

– Tässä annetaan puutarhurille itselleen tilaa ajatusten lentää ja täsmentyä.

Kalenterissa on sivuja esimerkiksi inspiraatiokuville, oman puutarhan kartalle ja kylvöaikatauluille. Ohessa on pieniä ajatuksia ja vinkkejä puutarhanhoidosta erikokoisten puutarhojen omistajille.

Kalenterissa on tilaa neljän vuoden muistiinpanoille.

– Sen takia useaksi vuodeksi, että puutarhahommat on pitkäjänteisiä. Toivon, että tämä kirja toisi juuri pitkäjänteisyyttä puutarhan päivittäiseen ja vuosittaiseen hoitoon ja suunnitteluun, Steele sanoo.

Kalenterissa tavoitteena on, että kaikki puutarhaan liittyvät suunnitelmat ja unelmat saa laitettua yksiin kansiin.

– Paljon on haaveita ja toiveita ja suunnitelmia, jotka eivät toteudu, jos ei niitä kirjaa mihinkään.

Kalenterin avulla puutarhasta voi myös uudella tavalla nauttia ympäri vuoden.

– Talvi on meillä synkkää ja tylsää aikaa. Talvea voi kuitenkin hyödyntää suunnitteluun ja kirjata ylös ajatuksiaan. Se on ainakin itselleni iloa tuova asia: puutarha on läsnä talvellakin.

Paula Steele työskenteli aikanaan psykologian alan kustannustoimittajana. Kun perhe muutti Espoosta Vanjärvelle, elinympäristö muuttui toisenlaiseksi ja Steele innostui lähtemään Hyriaan opiskelemaan puutarhuriksi.

Hän on tehnyt myös puutarhurin töitä mutta tällä hetkellä hän kirjoittaa toimittajana aikakauslehtiin.

Omia tiluksia Steelen perheellä on kaksi hehtaaria. Puolet siitä on hoidettua metsää, puolet pihaa ja lammaslaidunta. Pihaan mahtuu kukkavyöhyke, hyötypuutarha sekä iso nurmikenttä, jossa kolme poikaa saavat temmeltää.

– Hyötypuutarhassa on perusjutut ja joka vuosi kokeilen myös jotain uutta, Steele sanoo ja kiittelee: – Se täällä on ihanaa, että kun oma sato epäonnistuu, joku naapuri tuo pussillisen.

Hän sanoo, että sitä tapahtuu ammattipuutarhurillekin: kaikki ei aina kasva odotetusti.

– Esimerkiksi yhdet kultajuurikkaat olivat niin kitkeriä, ettei niitä pystynyt syömään. Kotipuutarhurin vuosikalenteri mahdollistaa myös sen, että siihen voi kirjata mikä meni pieleen ja mitä voisi tehdä toisin. Ei kannata luovuttaa!

Kommentoi