Etätyöskentely on tehnyt kodista monitoimitilan: "Ennen ajatteli, että asioita on lähdettävä tekemään kodin ulkopuolelle"

Veikkolassa asuva Satu Salmi työskentelee kotoa käsin koronapandemian vuoksi lukuisien muiden tavoin. Nyt Salmella on etätyötä takana lähes vuosi. Hän kertoo kokeneensa etätyöhön siirtymisen olleen pääosin arkea helpottava asia.

– Viime keväänä oli haastavaa: työskentelin kotona kolmen koulua käyvän lapsen kanssa. Nuorin heistä kävi silloin ala-asteen viimeistä luokkaa, keskimmäinen oli lukion ensimmäisellä ja vanhin valmistautui pääsykokeisiin.

– Kaikki päivän ateriat siirtyivät kotiin, ja ruokamenot kasvoivat. Ruokaa sai myös tehdä aiempaa useammin ja enemmän. Työni ohella nuorinta täytyi jonkin verran myös auttaa omassa opiskelussaan.

It-alalla työskentelevälle Salmelle tuli kuitenkin etätyön vuoksi enemmän aikaa ja energiaa, kun ruuhkaiset työmatkat Helsinkiin jäivät pois.

– Koen, että etätyö sopii minulle hyvin. Työnteko on intensiivisempää ja tauot toimivampia; päivän aikana voi tehdä kevyttä kotihommaa kuten laittaa pesukoneen pyörimään. Tällöin kaikki ei ole edessä illalla odottamassa työpäivän päätteeksi, kuten aiemmin oli.

Salmi työskentelee lisäksi vyöhyketerapeuttina. Hänellä on vastaanottotilat Nummelan Linjaportissa.

– Kun päivätyöni siirtyi kotiin, olen voinut keskittyä vyöhyketerapiaan myös paremmin ja ottaa asiakkaita vastaan jo aikaisemmin iltapäivällä.

Kun työ ja myös harrastukset siirtyivät kodin seinien sisäpuolelle, kodista tuli monitoimitila.

– Joogaan kotona ja myös tyttäreni, joka harrastaa telinevoimistelua on siirtynyt kotiin harjoittelemaan. Ennen sitä ajatteli, että asioita täytyy lähteä tekemään jonnekin muualle, kodin ulkopuolelle.

– Pandemian aikana kodista on tullut erityisen tärkeä paikka, ja elämän rytmi on kaivatusti rauhoittunut.

Kotona työskentely ja opiskelu on tuonut joitakin lisäkustannuksia asumiseen.

– Modeemi piti uusia, kun netiltä vaadittiin enemmän kapasiteettia. Myös lapselle ostettiin uusi puhelin, kun vanhan puhelimen akku ei kestänyt päivittäisiä monen tunnin kokouksia. Välillä puhelimen akkua jäähdyteltiin jääkaapissa, Salmi hymähtää.

Salmi teki työtilan itselleen kodin aulasta.

– Aloitin etätyöt keittiön pöydän äärellä, mutta se ei toiminut kovin hyvin, kun työt piti aina ruokaillessa siirtää muualle. Nyt tila, jossa työskentelen, on varattu vain työn tekemiseen ja se on selkeyttänyt kotona toimimista.

Etätyö vaati hankintojen tekemistä kotiin.

– Ostin keväällä työpöydän ja työtuolin. Varmasti sähkönkulutuskin on suurempaa nyt, kun kotona ollaan koko ajan.

Etätyö vaikuttaa verotukseen

Kotona työskentelystä kannattaa ilmoittaa verottajalle ja selvittää mahdollisuus työhuonevähennykseen.

Työmatkakustannukset puolestaan pienenevät tai jäävät etätyön vuoksi kokonaan pois.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat