Nyt kaivataan lahjoittajia – NuPS haluaisi jatkaa Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -hanketta totutussa laajuudessa

Uraauurtava projekti. Tuovi Siiri Hännisen säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Kankuri (oik.), säätiön asiamies Kari Liukko, Nummelan Palloseuran puheenjohtaja Nina Åberg, seuran urheilutoimenjohtaja Timo Tuomi ja liikunnanohjaaja Valtteri Kokkila julkistivat pilottihankkeen kuutisen vuotta sitten. Työ jatkuu edelleen. Arkistokuva/Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Nummelan Palloseura ja Tuovi Siiri Hännisen säätiö aloittivat yhteistyönsä kuutisen vuotta sitten käynnistetyllä ”Wirtaa vihtiläisille vanhuksille”-hankkeella.

Hankkeen tuloksena Vihdin alueelle on syntynyt uraauurtava palvelumalli, jossa kolmannen sektorin toimija tuottaa vihtiläisille kotona asuville ikäihmisille terveyttä ja hyvinvointia parantavia palveluja yhteistyössä Vihdin kunnan ja Peruskuntayhtymä Karviaisen kanssa.

Säätiön myöntämä avustus vuodelle 2021 on suuruudeltaan 43 000 euroa Sen turvin NuPS voi palkata koulutetun lähiliikuttajan, joka liikuttaa ja jututtaa vapaaehtoisia ikäihmisiä kodeissaan ohjatusti ja turvallisesti.

NuPS hakee parhaillaan lisärahoitusta, jotta ”Wirtaa vihtiläisille vanhuksille” -toimintaa voitaisiin jatkaa samassa laajuudessa kuin viime vuosina, jolloin hanke sai myös Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen STEA:n rahoitusta.

– Tarve on nyt 40 000-50 000 euroa, jotta hanketta voitaisiin jatkaa tammikuun jälkeen täydessä laajuudessa, laskeskelee NuPS:n kehittämispäällikkö Timo Tuomi.

Stean rahoituksen päättyminen tarkoittaa toisen liikuttajan jäämistä pois Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -hankkeesta.

– Käytännössä tämä tarkoittaisi noin viikoittain noin 30 yksityiskäynnin ja neljän ryhmän jäämistä pois hankkeesta, jolloin 60-70 vanhusta putoaisi toiminnasta pois.

Seurassa on tehty hartiavoimin töitä lisärahoituksen saamiseksi sen jälkeen kun loppuvuodesta varmistui, että seura ei saa STEA:lta jatkorahoitusta.

– Meillä on huoli vanhusten pärjäämisestä ja pelko heidän joutumisestaan laitoshoitoon. Yhteiskunnan kustannukset nousisivat nopeasti ja näiden vanhusten elämänlaatu heikkenisi, Tuomi summaa.

Hänen mielestään hankkeen tähän asti tuottamat yhteiskunnalliset säästöt ovat olleet merkittävät.

– Yhden vanhuksen laitoshoito vuodeosastolla maksaa yhteiskunnalle vuodessa noin 73 000 euroa ja palveluasuntopaikka siitä noin puolet. Kotihoidon vuosikustannus on runsaat 18 000 euroa.

– Jos saamme tällä toiminnalla vaikka 20 vanhusta asumaan vuoden pidempään kotona hankkeen aikana niin kustannussäästöt laitoshoidosta ovat yli 1,2 miljoonaa, palveluasumisessa noin 700 000 euroa ja kotihoidossa noin runsaat 000 euroa, Timo Tuomi taustoittaa.

Tavoitteena on ollut liikuttaa kotiin jämähtäneitä vanhuksia, pidentää kotona asumisen aikaa ja lisätä vanhusten kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Toiminta on ollut vanhuksille maksutonta. Vanhuksia on liikutettu kodeissa ja pienryhmissä. Fyysistä toimintakykyä on testattu puolen vuoden välein.

Toiminnalle on ollut myös lääkärien, fysioterapeuttien ja kotihoidon ohjaus.

– Kokemukset ovat olleet erinomaiset, Timo Tuomi ynnää.

Tuovi Siiri Hännisen säätiön hallituksen puheenjohtaja Antti Lehtinen toivoo, että NuPS onnistuisi nyt löytämään lisärahoitusta hankkeelle.

Hän vinkkaa, että tuki NuPS:n Wirtaa-hankkeelle voisi hyvin koostua useammastakin lähteestä.

– Voisimme säätiössä perustaa nimikkorahaston, jonka avulla tätä hanketta voisi tukea ilman byrokratiaa, Lehtinen vinkkaa.

Tuovi Siiri Hännisen säätiö avustaa alkaneen vuoden aikana 17 000 eurolla Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin toimintaa. Yhteistyö alkoi vuonna 2014.

Jo yli puoli miljoonaa

Tuovi Siiri Hännisen säätiön jakamien avustusten kokonaissumma on nyt ylittänyt puolen miljoonan euron rajapyykin.

Säätiö on myöntänyt alkaneelle vuodelle MLL:lle ja NuPS:lle avustukset, joiden turvin järjestöt voivat jatkaa toimintaansa lasten ja vanhusten hoito- ja suojelutyön parissa Vihdin alueella.

Vihdissä, kuten monissa muissakin Suomen kunnissa resurssit ja mahdollisuudet tarjota lapsiperheille suunnattua ennakoivaa perhe- ja nuorisotyötä ovat rajalliset.

Vuoden 2021 MLL:n toimintaa on kevennetty koronaviruksen takia. Tänä vuonna keskitytään vanhempainryhmätoimintaan, tilapäiseen lastenhoitoapuun, perhekummitoimintaan ja suojatievalvontaan.

Säätiön toiminnan tarkoituksena on tukea lasten ja vanhusten hoito- ja suojelutyötä Vihdissä.

– On ollut hienoa nähdä kuinka näiden kahden hankkeen yhteydessä tehty työ on vakiintunut Vihdin alueella ja kuinka ne ovat sopeutuneet myös koronan mukanaan tuomiin erikoisoloihin, kiittää Antti Lehtinen.

Kommentoi