"Huumausainerikos näkyy rekistereissä todella pitkään"

Maija-Liisa Nyman

Vihdissä on oltu erittäin huolestuneita nuorten ja jopa lasten lisääntyneestä huumeiden käytöstä. Terveys, ystävyyssuhteet, koulunkäynti – huumeet vaikuttavat moneen asiaan. Ne ovat myös laittomia.

Länsi-Uudenmaan poliisin vanhempi konstaapeli Jani Borenius muistuttaa, että 15 vuotta täyttänyt on rikosoikeudellisesti vastuussa.

Borenius kertoo, että huumausaineisiin liittyvät rikokset jaetaan rikoslaissa kolmeen vakavuuden mukaan: huumausaineen käyttörikokset, huumausainerikokset ja törkeät huumausainerikokset.

Käyttörikos on kyseessä silloin, jos ihminen käyttää huumeita, pitää omaa käyttöä varten hallussaan tai yrittää hankkia vähäisen määrän huumausaineita. Käyttörikoksesta seuraa sakkorangaistus. Ensi kertaa kiinni jäänyt alaikäinen joutuu poliisin puhutteluun, johon osallistuvat myös vanhemmat ja sosiaalitoimi.

Huumausainerikoksen rangaistus puolestaan on maksimissaan kaksi vuotta vankeutta ja törkeän huumausainerikoksen rangaistus yhdestä jopa kymmeneen vuotta vankeutta.

– Pelkkä tarjoaminen toiselle on levittämistä ja se on aina huumausainerikos. Tätä poliisi ei koskaan voi käsitellä sakoilla, vaan huumausainerikos menee aina käräjille. On tärkeä ymmärtää, että huumausainerikokset näkyvät rekistereissä ja papereissa vuosia riippuen rikoksen vakavuudesta, Borenius kertoo.

Hän on käynyt puhumassa vanhemmille ja nuorten kanssa toimiville tahoille kahdessa Vihdissä järjestetyssä keskusteluillassa.

Merkintä huumausaineisiin liittyvistä rikoksista voi vaikuttaa esimerkiksi ajo-oikeuteen.

– Jos syyllistyy vaikkapa huumausaineen käyttörikokseen, niin poliisi voi pyytää ajo-oikeuden haltijalta päihdelääkärin lausunnon. Siihen pitää siis varautua, vaikkei olisi ajanut huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Jos lausuntoa ei toimita, voidaan henkilö määrätä ajokieltoon kunnes lausunto toimitetaan.

Opiskelupaikan saaminen esimerkiksi logistiikka-, turvallisuus- ja sote-alalta voi vaikeutua, joihinkin ammatteihin voi tie nousta täysin pystyyn. Borenius toteaa, että esimerkiksi poliisiksi ei ole asiaa. Borenius myös huomauttaa, että myös monet yksityiset työnantajat voivat pyytää työntekijästä turvallisuusselvityksen.

Merkintä hankaloittaa myös asevelvollisuuden suorittamista: rannikkopaikat, kuljetusjoukot ja erikoisjoukot rajautuvat pois. Myöskään rauhanturvaajaksi ulkomaille ei pääse.

– Aselupien ja turvallisuusalan lupien suhteen on nollatoleranssi, vanhempi konstaapeli kertoo myös.

– Vaikutukset voivat olla kauaskantoisia, Borenius varoittaa. – Vaikka elämä olisi korjaantunut, merkintä voi vaikuttaa vuosien päähän.

Juridisten vaikutusten lisäksi hän haluaa nostaa esille sosiaalisen vaikutuksen. Huumeiden käyttäjäksi leimautuminen saattaa myös vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.

Aiheeseen liittyvää

  1. "Kerro, kysy ja koutsaa" – Vanhemmat saivat keskusteluillasta neuvoja muun muassa nuoren huumeidenkäytön tunnistamiseen 7.2.2020 13:31
  2. Vanhemmat huomio: nyt on hätä! – Poliisi ja Karviainen ovat hyvin huolissaan Vihdin huumetilanteesta 13.12.2019 11:30
  3. Huoli nuorista ja huumeista – keskusteluillassa kerättiin ideoita vihtiläisten nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi 10.1.2020 12:06

Kommentoi