Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taianomainen joulukonsertti käsikelloilla Vihdissä

Vihdin kirkossa kuullaan tiistaina 11.12.18 kello 19 alkavassa joulukonsertissa ensimmäisen kerranenglantilaisia käsikelloja, kun Laulu- ja käsikelloyhtye Sonus saapuu konsertoimaan Vihtiin Hiidenveden Zontakerhon kutsumana. Konsertissa kuullaan käsikellojen lisäksi jouluisia lauluja ja jousisoittimia.

Käsikellot ovat Suomessa vielä melko tuntematon instrumentti. Kellojen historia juontaa kuitenkin juurensa jo 1600-luvun Englantiin ja vanhaan englantilaiseen tapaan soittaa kirkonkelloja. Koska kirkonkellojen soittoa ei voitu harjoitella, valmistettiin pienempikokoisia kelloja, mikä mahdollisti harjoittelun sisätiloissa. Englannista käsikellot ovat levinneet eri puolille maailmaa niin, että nykyisin niitä soitetaan mm. Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Käsikelloilla, English handbells, tarkoitetaan pronssista valmistettuja kelloja, jotka on viritetty soittamaan tarkkoja sävelkorkeuksia. Käsikelloyhtyeessä on mukana kymmenkunta soittajaa ja kelloja on kymmeniä kappaleita, niiden painon vaihdellessa parista sadasta grammasta kolmeen ja puoleen kiloon. Käsikelloja soitetaan tavallisista nuoteista ja yksi käsikello vastaa yhtä pianon kosketinta. Soittajilla on kädessään hanskat, jotta kelloihin on helpompi tarttua, eikä käsistä jää rasvaa kelloihin. Käsikellojen soittaminen on taidokasta ja tiivistä yhteistyötä, jossa soittajat soivat yhdessä, yhtenä instrumenttina.

Käsikellot toi Suomeen Vantaankosken seurakunnan kanttori Sinikka Honkanen Hänen johdollaan Vantaalla, Myyrmäen kirkossa aloitti vuonna 1990 Laulu- ja käsikelloyhtye Sonus, jonka yksi perustajajäsenistä on Hiidenveden Zontakerhon varapuheenjohtaja Tuula Tarvainen

Nykyisin yhtyettä johtaa Sanna Helasterä ja se harjoittelee viikoittain edelleen Myyrmäen kirkossa. Sonus on vieraillut aktiivisesti Suomen lisäksi Pohjoismaissa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa konsertoiden, opettaen ja tehden käsikelloja tunnetuksi.

– Käsikellojen soitto on mukaansa tempaava harrastus, joka opettaa tiimityöskentelyä ja antaa hienoja kokemuksia musiikin parissa ystävien kanssa, Tarvainen kertoo.

Kellot järjestetään pöydälle uudelleen jokaista kappaletta varten. Käsikelloilla voi soittaa monenlaista musiikkia, oikeastaan mitään rajoituksia ei ole. Soittamisessa on myös erilaisia tekniikoita, kelloja voidaan soittaa ilmassa, käsillä kantaen tai pehmustetulla pöydällä tai malleteilla.

Joulukonsertin tuotto käytetään ZAU-kampanjaan sekä Zonta internationalin kansainvälisiin projekteihin yhdessä YK:n kanssa. ZAU on Zonta-järjestön ja LUMA-keskus Suomen yhteistyöhanke, jossa tuetaan 10-12 -vuotiaiden tyttöjen kiinnostusta matematiikkaan, luonnontieteisiin ja teknologiaan uusien opetusmenetelmien avulla.

Joulukonsertti Vihdin kirkossa tiistaina 11.12.18 kello 19. Liput 15 euroa/kpl ennakkoon Nummelan kirjakauppa ja Nummelan K-Citymarketin info sekä Hiidenveden Zontakerho, hiidenvesi@zonta.fi. Lippuja voi lisäksi ostaa tuntia ennen konsertin alkua ovelta.