Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entä, jos kirjasto olisikin oranssi?

Hiidenveden Zontakerho valaisee pääkirjaston oranssiksi maanantaina 26.11.2018 kello 16.00-20.00 kyse on Zonta says NO- kampanjasta. Värin tarkoituksena on kiinnittää huomiota naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan väkivaltaan.

Oranssi valotempaus ei ole toinen Halloween, vaan kyseessä on Hiidenveden Zontakerhon kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Aihe on koko kansainvälisen Zonta-järjestön vuosittain toistuva tärkeä teema. Maanantaina voi nähdä, millaiselta kirjastomme näyttää aivan erilaisessa asussa. Samalla on mahdollisuus tutustua myös teemaan liittyvään kirjallisuuteen sekä Zontien työhön naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

– Vihdin kunta haluaa omalta osaltaan olla mukana kampanjassa tarjoamalla kunnassa keskeisesti näkyvät tilat, sanoo elinvoimajohtaja Petra Ståhl  – Asia on tärkeä ja ansaitsee huomiota.

Kirjaston valaiseminen oranssiksi ei käy käden käänteessä. Tempauksen suunnitteluun ja toteutukseen on tarvittu keskusteluja ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Hiidenveden Zontakerho toteuttaa hankkeen yhteistyössä Vihdin kunnan kirjastotoimen ja erilaisiin sähköistysratkaisuihin erikoistuneen yrityksen kanssa.

Valaistuksella tiedetään olevan suuri merkitys paitsi viihtyvyyden niin myös turvallisuuden kannalta. Oranssi valaistus vie näin ollen omalla tavallaan eteenpäin päivän teemaa väkivallan ehkäisemisestä.

Zontien perustehtävän näkökulmasta on juuri kirjasto luonteva ja toivottu yhteistyökumppani oranssin illan toteuttamiseen, onhan lukutaito ja lukeminen keskeinen avain naisten ja tyttöjen hyvinvointiin.

Maailmanlaajuinen sukupuoleen perustuva väkivalta on tunnetuin ja vähiten tunnustettu ihmisoikeuksien loukkaus. Zonta International pyrkii edistämään ja suojaamaan naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia sekä vähentämään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa muun muassa toteuttamalla Zonta Says NO -kampanjaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Näin parannetaan naisten ja tyttöjen elämää korostamalla heihin kohdistuvan väkivallan aiheuttamia merkittäviä seuraamuksia ja saamalla koko yhteiskunnan sanomaan Ei, tämä ei käy.

Vuosittain 25.11. vietetään YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Zonta Says NO -kampanja alkaa 25.11. ja päättyy 10.12. kansainväliseen ihmisoikeuksien päivään. Ajanjakso symboloi sitä, että väkivalta on rikos naisten ihmisoikeuksia vastaan.

Tähän kuuluvat muun muassa tyttöjä ja naisia alentavat käytännöt, lapsityövoima, seksuaalinen häirintä ja raiskaukset, tyttöjen koulutuksen estäminen sekä ympärileikkaukset ja naisten syrjintä työelämässä.

Erityisenä tämän vuoden teemana on lapsiavioliitot. Maailmanlaajuisesti jokaisena päivänä menee naimisiin 39 000 alle 18-vuotissta tyttöä, jopa alle 10-vuotiaina. Lapsiavioliitot ovat totta Suomessakin, eikä meillä ole alaikärajaa poikkeusluvalla solmitulle liitolle. Suomessa on viimeisen kuuden vuoden aikana solmittu 119 lapsiavioliittoa, joissa useimmiten toinen osapuoli on aikuinen. Aiheeseen liittyy paljon valtasuhteita ja ymmärtämättömyyttä, mikä johtaa avioliittoon päätymiseen ainoana ratkaisuna.

– Olemme viettäneet tätä tärkeää päivää joka vuosi, mutta nyt ensimmäistä kertaa oranssilla valotempauksella”, sanoo kerhon Naisten oikeuksien toimikunnan puheenjohtaja Päivi Valli