Tienaatko sinä enemmän? Tässä on suomalaisen työntekijän yleisin kuukausipalkka

Mikko Välimaa

Kokoaikatyötä tekevien palkansaajien yleisin kokonaisansio oli viime vuonna 2 500 euroa kuukaudessa, kertoo Tilastokeskus.

Tällaisiin ansioihin yltävät Suomessa muun muassa sairaanhoitajat, lastentarhanopettajat ja rakennustyöntekijät.

Lukema saattaa tuntua yllättävän pieneltä. Siinä ei ole kyse suomalaisten keskipalkoista tai usein käytetystä mediaanipalkasta, vaan siitä, missä ansioluokassa on eniten palkansaajia.

Ansioluokittain tehtävässä vertailussa (ks. kuva yltä) suomalaisten kokonaisansiot on jaettu sadan euron luokkiin. Eniten palkansaajia oli välillä 2 500–2 599 euroa, noin 69 000 henkilöä.

Vertailun perustana olevat kokonaisansiot sisältävät peruspalkan lisäksi kaikki palkanlisät, ylityöansiot ja luontoisedut, mutta eivät tulospalkkioita tai lomarahoja.

Kokonaisansiot ovat bruttomääräisiä, eli niistä ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen palkkarakennetilastosta, joka kuvaa julkisen sektorin ja yksityisellä sektorilla yli viiden hengen yrityksissä työskenteleviä palkansaajia.

Kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli viime vuonna puolestaan 3 001 euroa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa, että puolet kokoaikatyötä tekevistä ansaitsi tätä vähemmän, ja puolet enemmän.

Kokonaisansioiden keskiarvo oli 3 368 euroa kuukaudessa. Kokoaikaisista palkansaajista 63 prosenttia ansaitsi keskiarvoa vähemmän.

Keskiansion määräänostavat johtajatason isot palkat. Ne myös vääristävät julkista palkkakeskustelua, jossa usein viitataan juuri keskiansioihin.

Pari vuotta sitten kokoomuspoliitikko Laura Räty herätti vimmaisen keskustelun, kun hän ihmetteli julkisuudessa, millainen ihminen tienaa alle 2600 euroa kuukaudessa.

Keskustelua sotkee joskus sekin, ettäpalkkauksessa on suurta vaihtelua ikäryhmittäin. Työuran alussa palkat ovat yleensä pienet ja kohoavat hiljalleen.

Parhaiten työmarkkinoilla pyyhkii juuri nyt nelikymppisillä.Suurin kokonaisansioiden mediaani oli viime vuonna40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, 3 267 euroa kuukaudessa.

Tätä vanhempien ikäluokissa kokonaisansioiden mediaani oli hieman pienempi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tulot 2 450 e/kk, 3 863 e/kk tai 7 065 e/kk – katso miten sinun perheesi taloudelle käy ensi vuonna
    20.9.2017 8:57

Kommentoi