Vihdoinkin loppu vaaralliselle ja ärsyttävälle moporallille? – Mopovalvonnassa on nyt Vihdissäkin poliisilla nollatoleranssi

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos yrittää laittaa mopoilijat ruotuun. Esimerkiksi virityksistä voi koitua varsin kalliit seuraamukset. ARKISTOKUVA/Sauvo Jylhä

Vesa Valtonen

Lämpimät päivät ovat tuoneet kaduille varman kevään erkin ja tutun pärinän – vaikkakin osa mopoili leudon takia koko talven.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteen mukaan mopo on hyvä kulkupeli, kunhan se on oikein varusteltu ja turvallinen sekä myös kuljettaja on oikein suojautunut ja oikealla asenteella liikenteessä.

Poliisi kohtaa vuosittain kuitenkin lukuisia viritettyjä mopoja. Suurin huolenaihe on, että näissä on usein muitakin ongelmia.

Yleensä mopon tärkeimmät varusteet, eli jarrut ja renkaat ovat kuluneet sekä valot epäkunnossa. Lisäksi on muita varustepuutteita, kuten vaurioituneet kytkin- ja jarrukahvat ja äänenvaimentimia on poistettu.

Epäsuotuisan mopoilukulttuurin levittämisessä on totutusti kauaskantoiset vaikutukset. Nyt nuoret pyörän kuljettajat näyttävät esimerkkiä tuleville mopoilijoille - niin hyvässä kuin pahassa.

Kansankielellä tämä tarkoittaa poliisilaitoksen tiedotteen mukaan, että seuraamuksista joutuu kärsimään vielä aikuisiälläkin, ellei muutosta tapahdu.

– Kauaskantoisempia seuraamuksia tulee, jos syyllistyy rikokseen. Työpaikkaa hakiessa voi turvallisuusselvityksen yhteydessä nousta ilmi törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, mikä voi vaikuttaa työpaikan/opiskelupaikan saantiin negatiivisesti, muistuttaa ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

– Kun vauhti, ajotaito ja mopon kunto eivät kohtaa, on seuraamuksena loukkaantuminen tai pahimmassa tapauksessa sivullisen vammautuminen. Nuorten olisi hyvä ymmärtää, että jos ylläpitää jonkinlaista trendiä nuorena, pitkässä juoksussa joutuu itse siitä kärsimään vanhempana.

– Liian tuoreessa muistissa ovat myös viime syksyn Veikkolan tapahtumat, muistuttaa Huurne.

Poliisilaitoksella on tänä vuonna nuorten motoristien valvonnassa nollatoleranssi. Kovat otteet pohjautuvat aikaisempiin kokemuksiin.

Viime vuonna sadan mopon otannasta neljäsosa ei ylittänyt virityksen suhteen puuttumiskynnystä, puolet oli pieniä muutoksia, kuten välitysten muutoksia ja tehoputkia ja loput neljäsosa luokiteltiin moottoripyöriksi.

– Noin kolmasosalla oli jarruvikoja ja etenkin etujarrussa, mikä on turvallisuuden kannalta tärkeämpi jarru.

Poliisi on kuullut lisäksi lukuisia tarinoita siitä, miten mopoa on juuri oltu viemässä huoltoon.

– Pään silittelyä on tehty nyt tarpeeksi. Kun kaksipyöräisillä ajetaan, tulee niiden olla kunnossa. – Tulemme puuttumaan ongelmiin ja jokainen tapaus hoidetaan niin sanotusti pitkän kaavan mukaan. Tarvittaessa poliisi tekee yhteistyötä myös lastensuojelun kanssa, painottaa Huurne.

Pitkän kaavan mallissa seuraamuksia tulee myös huoltajille.

Päiväsakkoja seuraa esimerkiksi, jos vanhempi omistaa mopon ja luovuttaa ajoneuvon ajo-oikeudettomalle – keskiansioiselle henkilölle helposti vähintään noin 400 euroa – ja veroseuraamuksia tulee tällä hetkellä, jos mopo luokitellaan koeajon jälkeen moottoripyöräksi. Summa on keskimäärin 500 euroa.

Lisäksi liikennevakuutuskeskus muistaa omistajaa lisälaskulla riittämättömän vakuutuksen vuoksi.

Poliisi toivoo, että vanhemmat ja nuoret keskustelevat siitä, missä mopoilla on hyvä ajella ja miten. Esimerkiksi poikkeusolojen aikana kokoontumiset eivät ole suotavia.

Joukossa usein myös tyhmyys tiivistyy ja vaarana on joko epidemian leviäminen tai vakava loukkaantuminen, esimerkiksi keulimisen yhteydessä.

Poliisilaitoksen tiedotteen mukaan koko perheen edun mukaista on, että nuori ajaa turvallisesti, noudattaa yleisiä sääntöjä ja myös poikkeusolojen asettamia suosituksia.

Näin vältytään vaarallisilta tilanteilta sekä monenlaisilta seuraamuksilta.

Nuorten ja huoltajien tulee ottaa huomioon myös muut kansalaiset.

– Saman kylän asukkaita kun olemme, on ystävällistä huomioida myös ympärillä olevat ihmiset. Juuri todistimme tilannetta, jossa mopoilijat olivat kokoontuneet temppuiluun alueelle minkä läheisyydessä asuu ja liikkuu pieniä lapsia, toteaa ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne.

Kommentoi