Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leffa-arvio: Tupakka, viina ja viileät naiset – Kari Tapio -elokuva sai kriitikolta 4 tähteä

Suomalainen miesartisti ja viina ovat kuin sitkeä aviopari, joka viharakastaa toisiaan niin humalassa kuin krapulassakin hamaan loppuun saakka. Yhtälö on käynyt ilmeiseksi myös useissa artistien elämää kuvaavissa draamaelokuvissa. Viime vuoden lopussa valkokankaan saavuttanut Juice-elokuva on tuorein esimerkki suurmies-leffasta, jossa viina vie miestä ja mies sen kuin örveltää – väliin vikiseekin.

Kari Tapiosta kertovaan elokuvaan alkoholi kuuluu toki oleellisena ainesosana. Sinivalkoinen äänihän sortui useasti väkijuomiin, mm. erään kerran Joensuussa. Tuolloin Kimmelin keikka jäi artistilta väliin, kun Wanhan Jokelan baaritiski houkutteli enemmän kuin esiintyminen.

Mutta entäpäs sitten elokuva? Musiikki ja musiikin tekeminen jäävät melkoisesti sivuosaan elämäkerrallisessa tarinassa, joka keskittyy enemmän avioliittoon ja uran lähestulkoon epätoivoiseen rakentamiseen. Yllättävää on se, ettei musiikin vähäinen osuus haittaa lainkaan. Kari Tapion ja hänen vaimonsa Pia Viheriävaaran suhde näytetään ja kuvataan yllättävän realistisesti, suuremmalti silottelematta. Voidaan siis laulua lainaten todeta, että elokuvan keskiössä on mies ja nainen.

Suuri osuus parisuhdekuvauksen onnistumiselle kuuluu vaimon näyttelevälle Tiina Lymille, joka tekee roolihahmostaan vähintään Jussi-palkinnon arvoisen. Lymi eläytyy hienosti vaimoksi, joka kannustaa, uhrautuu, kärsii ja rakastaa omaa renttuaan. Mitäpä siinä vaikka mies pettää. Pääasia on, ettei pettävä mies ole uskoton.

Artistia itseään näyttelevä Matti Ristinen asettuu monelle vuosikymmenelle asettuvaan rooliin mainiosti. Mitä pitemmälle elokuva etenee, sitä vaikuttavammaksi ja vakuuttavammaksi Ristisen näytteleminen käy. Hänestä löytyy niin taitavan riemuisa juoppo, itsesäälissä rypevä nöyrä katumusharjoittaja kuin rakastava mieskin.

Nuorta artistia ja hänen nuorikkovaimoaan näyttelevät Tatu Sinisalo ja Talvikki Eerola ovat rooleissaan loistavia. He luovat omalla ammattitaidollaan draamaan vahvan pohjavireen ja tunteen, joka kestää läpi elokuvan. Kummassakin nuoressa näyttelijässä on väkivahvaa karismaa, jota toivoo näkevän valkokankaalla jatkossakin.

Elokuvaan varta vasten tehdyt pastissimaiset musiikkivideot lähentelevät todellista campia – toivottavasti tarkoituksellisesti. Varsinkin Matti ”Fredi” Siitonen näyttäytyy kerrassaan spektaakkelimaisena hömppänä eivätkä Kari Tapionkaan näköisvideot ylevää katsottavaa ole. Lisähuumoria elokuvaan tuo mm. Iikka Forssin näyttelemä Ilkka ”Danny” Lipsanen Sitä oikein ihmettelee, miten nilkiksi joku voidaankaan kuvata.

Elokuvan taustalla ovat myös Kari Tapion kolme jälkeläistä. Poikien kunniaksi todettakoon, etteivät he ole lähteneet tekemään isästään, äidistään ja perheestään kertovasta elokuvasta sisäsiistiä ja sliipattua nyyhkytarinaa. Rumat asiat – aina lasten pahoinvointia myöten – näytetään rumina, kuten asiaan kuuluu.

Jussi Virratvuori