Kolme asetta oli puruissa kätkettyinä 102 vuotta – vihtiläisen Kourlan kartanon ullakolla tehtiin hiljattain mykistävä löytö

Pentti Törmä esittelee Kourlan kartanon lähes 200-vuotiaan päärakennuksen ullakolle kätkettynä olleita aseita. Kääreet ovat vuodelta 1918. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Kourlan kartanon päärakennuksen ullakolla Vihdin Olkkalassa oli 102 vuoden ajan purueristeisiin piilotettuna kolme asetta.

Asekätkö paljastui kun Pentti ja Tuija Törmän omistaman PTSM-Group Oy:n hallintaan viime kesänä siirtyneen kartanomiljöön päärakennuksessa aloitettiin rakenteiden entisöintitöitä.

 –Aseet löytyivät helmikuussa kun ullakolta poistettiin vanhoja eristeitä ja tutkittiin rakenteita, Pentti Törmä esittelee.

Kourlan kartanon ja Olkkalan kartanon isännyyteen valmistautunut Eljas af Hällström ammuttiin Kourlassa tammikuun viimeisenä päivänä vuonna 1918.

Kourlassa asuneet af Hällströmit muuttivat pian tämän jälkeen lähelle Olkkalan kartanoon, ja Kourla tuli punaisten hallintaan.

Kourlan kartanon ja vuonna 1825 valmistuneen päärakennuksen historiaan viime aikoina syvällisesti perehtynyt päätoimittaja Pentti Törmä on pyrkinyt selvittämään muun muassa vuoden 1918 tapahtumia.

– Erään tiedon mukaan Eljas af Hällström ammuttiin kartanon portaille ja erään tiedon mukaan tähän keittiöön. Ampujaksi on mainittu renki Taavitsainen, joka af Hällström-suvun tietojen mukaan sai myös itse surmansa myöhemmin sisällissodan aikana.  

Sotasurma-verkkosivustolta löytyy yhdeksän Taavitsainen -nimistä vuonna 1918 kuollutta miestä.

Ullakolta kätköstä löytyneiden kolmen kiväärin osuudesta af Hällströmin ampumiseen ei ole pienintäkään viitettä, mutta aseiden käärö antoi paljon osviittaa ainakin kätkennän ajankohdasta.

Aseet oli ilmeisellä kiireellä kääritty kolmeen sanomalehteen ja ympärille oli kääritty voimapaperi, jonka ympärillä oli senaikaisen tasavirtasähköjärjestelmän kytkennässä käytettyä ohutta metallista lankaa.

Käärön sisältä paljastui itävalta-unkarilainen mustaruutiase Mannlicher vuodelta 1888, japanilainen Arisaka vuodelta 1904 tai 1905 ja "ryssänvinsuksi" aikoinaan kutsuttu amerikkalainen Winchester vuodelta 1916.

Näistä Arisaka on varsin harvinainen. Mallia valmistettiin vain noin 38 000 ja Suomen alueelle niistä tuotiin noin 2 500.

Erityisen mielenkiintoista Pentti Törmän mielestä on se, että aseet oli kääritty 27.2.1918 ilmestyneeseen Työmieheen, 1.3.1918 ilmestyneeseen Työmieheen ja 2.3.1918 ilmestyneeseen Suomen Kansanvaltuuskunnan Tiedonantajaan.

Aseet ovat säilyneet niin metalli- kuin puuosiltaan hämmästyttävän hyvin. Löydöstä on tekeillä erityinen löytöpaikkaselvitys Oulun yliopiston arkeologian laitoksen toimesta.

– Jonkinlainen arvaus on se, että punaiset jättivät kovassa kiireessä aseita tänne piiloon jouduttuaan lähtemään Kourlan kartanosta, Pentti Törmä pohtii.

– Aseita eivät punaiset yleensä jättäneet. Syynä saattoi olla ammushuolto, eli näiden aseiden panoksista saattoi olla puutetta.

Kätkö löytyi kaksikerroksisen noin 600-neliöisen kartanon päärakennuksen ullakolta eristepurujen seasta.

– Noin neljän metrin päässä katto oli aikojen saatossa vuotanut, mutta kätköpaikan purut olivat säilyneet kuivina ja suojanneet aseet mainiosti.

Pian aseiden löytymisen jälkeen Pentti Törmä asioi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella ja haki luvat aseille muistoaseiksi, vaikka mustaruutiaseelle sellaista ei tarvittukaan. Muistoaseilla ei ammuta – ja niihin ei saa ostaa panoksia.

– Kätköstä löytyneet kolme asetta ovat nyt asianmukaisesti tallessa asekaapissa – muitta eivät Kourlan kartanon tiloissa, Pentti Törmä tähdentää.

Kartanon remontoinnista kerromme lisää Vihdin Uutisissa lähiaikoina.

Kommentoi