Puoli vuosisataa toimineessa Nummelan Pika-Pesulassa riittää kapasiteettia

50 vuotta sitten pesulan perustaminen Nummelaan lähti Arto Jokisuun äidin ideasta. Silloin parikymppinen Jokisuu astui pesulan perustajan saappaisiin, ja sillä tiellä hän on edelleenkin. Nummelan Pika-Pesulan löytää yhä samasta talosta kuin 50 vuotta aikaisemmin. Yrittäjän arkeen mukaan on astunut vaimo Outi Jokisuu, ja pesulan neliömäärä on kasvanut moninkertaisesti vuodesta 1966.

– Tässä oli väliseinä, Arto Jokisuu osoittaa avointa tilaa pesulassa. Nyt pesula on maksimikoossaan, sillä tilaa ei ole enää laajentaa. Jokisuut eivät aio kuitenkaan muuttaa mihinkään, kun kiinteistö on oma ja kotikin sijaitsee sopivasti samassa rakennuksessa. Yrittäjien mielestä asiakkaita pesulassa voisi käydä tämän hetkiseen tilanteeseen nähden enemmänkin.

– Kapasiteettia olisi kyllä, Jokisuu sanoo.

Pientä kasvua asiakasmäärässä yrityksellä on ollut koko historiansa ajan, vaikka ei aivan samassa suhteessa Nummelan kasvun kanssa. Syyksi Jokisuut arvelevat, että Suomessa ei olla totuttu vielä ostamaan niin paljon palveluja ja käyttämään pesulaa samalla tapaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Outi Jokisuun mielestä kotikoneet ovat nykyään hyviä ja monella on kotona kuivausrumpu tai -kaappi.

– Ihmiset käyttävät paljon niin sanotusti kertakäyttövaatteita, jotka eivät ehdi edes pesussa kiertämään ennen kuin ne heitetään UFF:n laatikkoon, hän kertoo yhdeksi syyksi pesulan suosion puutteeseen. Yrittäjien mielestä suomalaiset myös pitävät vaatteitaan helposti liian likaisina.

– Jos vaate haisee, kyllä se on jo likainen, Jokisuu kommentoi. Kuraisen kelin lisäksi julkiset kulkuneuvot ja autojen penkit likaavat vaatteita.

Pesulan pitäjät toivovat, että ihmiset toisivat myös enemmän lakanoita pesuun, jolloin he säästäisivät omaa aikaan, vaivaa ja huoneilmaa. Tällä hetkellä pesulaan tuodaan liinoja joulupöydistä. Varsinainen sesonki on kuitenkin kesällä, kun ihmiset haluavat lomalle jäädessään suorittaa vaatehuollon.

Vuosien saatossa pesukoneet ja aineet ovat kehittyneet luontoystävällisemmiksi. Jokisuiden kemiallisen pesun kone vaihdettiin täysin suljetuksi jo vuonna 2008 vastaamaan EU-direktiivejä. Kemiallisen pesun kanssa kilpailevan emulsiopesun tuleminen markkinoille 10 vuotta sitten on ollut yrittäjille myös iso muutos. Vaatteiden pesuohjeissa emulsiopesun merkki on W.

Osa muutoksista on tapahtunut Nummelan Pika-Pesulassa sattumalta, kuten se, että valkoisten, tummuneiden untuvatakkien pesu onnistuu nykyään lähes sataprosenttisesti. Tähän on syynä Jokisuiden itse kehittelemä esikäsittelyaine.

– Saimme laskettelureissulla hissirasvat takkeihin ja housuihimme. Teimme oman seoksen ja pesimme vaatteet sillä. Huomasimme, että tämähän toimii, he kertovat. Reseptiä on moni kysynyt, mutta ainakaan vielä se ei ole julkinen.

Jokin on kuitenkin pysynyt vuosien varrella muuttumattomana: – Käsityö ei ole hävinnyt yhtään mihinkään, Outi Jokisuu sanoo. Vaatteet esimerkiksi esikäsitellään ja silitetään käsin.

Uusia haasteita pesulalle tuovat nettikaupat, joissa liikkuu kopioita merkkivaatteista. Henkilökunta toivookin, että asiakas kertoisi rehellisesti tuotteen pesuun tuodessa, jos tietää sen olevan piraatti.

– Pesuohjeet eivät välttämättä toimi ja laatu on heikkoa. Pahimmillaan napit ja vetoketjut voivat sulaa, värit lähteä liikkeelle ja kuitu kärsiä, Jokisuut kuvailevat. He ovat kuulleet huhun, että amerikkalaisen merkkituotteen piraattiuntuvatakissa on sisällä silputtua sanomalehteä.

– Se on ihan katastrofi, jos sellaisen laittaa koneeseen.

Jokisuut kertovat, että kilpailijoita ei pesula-alalle helposti tule, sillä pesukoneeseen investointi maksaa noin 40 000 euroa. Yrittäjien suunnitelma on edetä vuosi kerrallaan ja nauttia työnteosta.

– Mukava huomata, että tätä palvelua kylällä tarvitaan.

Nummelan Pika-Pesula

Pesula on perustettu vuonna 1966.

Tiloja on laajennettu neljä kertaa. Viimeisin remontti oli vuonna 2005.

Pesulapalveluiden lisäksi pesulassa vuokrataan tekstiilipesuria, tarjotaan silityspalvelua ja myydään tarvikkeita, kuten vaateripustimia sähköisyyden poistoainetta ja hikisuojia.

Asiakas voi halutessaan käyttää myös korjausompelupalvelua, sillä pesula tekee tiivistä yhteistyötä samassa kiinteistössä sijaitsevan kangaskauppa Silkkitien kanssa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut