Tervehdyksiä isovanhemmille – lasten taidenäyttely Nummelan keskustassa on ilahduttanut ohikulkijoita jo toista kuukautta

Lasten piirustukset ovat tuoneet väriä Nummelan keskustaan jo kahden kuukauden ajan Senioritalon isoissa ikkunoissa. Merja Leander

Mennyt koronakevät on vaikuttanut monin tavoin ihmisten normaaliin elämään. Monet työssäkäyvät vanhemmat joutuivat jäämään kotiin etätöihin ja samaan aikaan lapset olivat kotona etäkoulussa.

Perheet olivat tiiviisti yhdessä, mutta samalla erossa esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvista isovanhemmista.

Tästä Kehys- ja taideliike Artwayn omistaja Merja Leander sai idean, että taiteen avulla lapset voisivat käsitellä tuntemuksiaan poikkeusoloihin liittyen.

– Piirtäminen on lapsille luontaista tekemistä ja piirtämällä lapset hahmottavat maailmaa ja tunnetilojaan, Leander kertoo.

– Ajatuksena oli, että lapset saisivat mahdollisuuden piirtää tervehdykset isovanhemmilleen ja näistä tervehdyksistä tehtäisiin yhteinen taidenäyttely Nummelan keskustaan kaikkien iloksi.

– Ilmoitin Vihtiläiset Facebook-ryhmässä, että yrityksemme lahjoittaa pastellivärisetit ja värikkäät pastellipaperit kaikille innokkaille 1-3 luokkalaisille koululaisille, jotka haluavat osallistua taidenäyttelyn tekemiseen ja piirtää tervehdyksensä isovanhemmille.

Sofia Eriksson, 8 vuotta, piirustuksessa seikkailee kettu, joka lähettää terveisensä Sofian isovanhemmille.

Facebookin kautta osallistujia ilmoittautui hulppeat 75 lasta. Taidetarvikkeiden jako tapahtui Artwayn liikkeen pihalla, jotta pystyttiin ottamaan huomioon turvavälit.

Taidenäyttelyn aihe ei ollut ennalta määritelty, joten lapset saivat tehtäväkseen itse keksiä oman taideteoksensa aiheen ja suunnitella sen.

Yksi innokkaista piirtäjistä, 8-vuotias Jenna Vilkko kertoo, että piirustuksen suunnittelu oli kivaa.

– Halusin piirtää papan mökin, koska pappaa oli jo kova ikävä ja olisin halunnut päästä mökille. Normaalisti olisimme käyneet mökillä jo monta kertaa kevään aikana.

– Oli hienoa ja jännittävää nähdä oma työ Facebookissa ja ikkunassa, koska niin moni näkee sen, Jenna toteaa. Suunnitelmissa on myös antaa piirustus näyttelyn jälkeen papalle ja Jenna toivookin, että pappa laittaisi sen seinälle.

Yanette Kuusjoen, 8 vuotta, mielestä oli kiva nähdä oma taideteos ikkunassa. Isovanhemmat ovat käyneet katsomassa piirustuksia jo monta kertaa.

Kun piirtämisestä ja maalaamisesta tykkäävän 9-vuotiaan Sara Vartiaisen opettaja vinkkasi luokalle taidenäyttelystä, oli Sara jo innokkaana miettimässä mitä piirtäisi. Saralla meni yksi ilta piirtäessä ja sitten työ olikin kerralla valmis.

– Halusin piirtää rantakuvan, koska se oli kesäinen ja sai hyvälle mielelle kun ajatteli, että kesä on kohta täällä, Sara kertoo. Häntä jännitti nähdä oma tekemä piirustus kaikkien nähtävillä.

– Mummi ei ollut uskoa, että se oli minun tekemäni piirustus. Se oli kuulemma niin hieno.

Yanette Kuusjoki, 8 vuotta, puolestaan katsoi netistä ohjeita pastelliliiduilla piirtämiseen ja sai sieltä idean työhönsä.

Daniel Saranko, 9 vuotta, piirsi tervehdyksensä isovanhemmille pinkille paperille ajatuksena mitä mieleen tulee.

Nyt kun piirustus on ollut ikkunassa, sitä ovat käyneet katsomassa Danielin vanhemmat, isovanhemmat ja enokin, jotka kaikki kehuivat, että teos on tosi hieno.

Daniel oli yllättynyt nähdessään piirustuksensa ikkunassa ja hän tunsi itsensä jopa kuuluisaksi!

Ojakkalan päiväkodin esikoulua käyvä Eemi Riihiaho ja tokaluokkalainen Aava sisko innostuivat pastellivärien pehmeydestä ja värikylläisyydestä.

Hankkeen ideoijan Merja Leanderin mielestä lasten piirtämissä tervehdyksissä isovanhemmille näkyy iloisuus ja värien rohkea käyttö.

– Piirustusten inspiraatioksi oli ammennettu aiheita arkisista asioista ja myös peli- ja satumaailmaan liittyvistä olennoista aina roboteista keijukaisiin.

– Piirustuksissa seikkailevat niin ketut, karhut, puput kuin tiikeritkin. Myös yhdessä piirustuksessa on paperin keskellä pieni ruskea nalle, josta tulee mieleen koronakevään trendi laittaa nalle ikkunalle tervehdykseksi.

– Monissa teoksissa näkyy myös kesän odotus erilaisten kukkien, auringon ja sateenkaarien muodossa, Leander kuvailee.

Daniel Saranko, 9 vuotta, oli yllättynyt nähdessään piirustuksensa ikkunassa ja tunsi itsensä jopa kuuluisaksi!

Senioritalon kahdeksan isoa ikkunaa täyttyivät koskettavista ja suloisista lasten tekemistä taideteoksista.

Iloiset ja värikkäät piirustukset toivat iloa niin vanhemmille, isovanhemmille kuin ohikulkijoillekin.

– Kun vanhemmat toivat teoksia, oli koskettavaa kuulla, kuinka antaumuksella lapset olivat teoksiaan ryhtyneet tekemään.

– Yksikin äiti kertoi, että heidän muuten niin vilkas poikansa, joka ei yleensä malttanut keskittyä mihinkään pitkään, teki nyt piirustusta antaumuksella.

– Se, että teokset laitettaisiin esille ihan paraatipaikalle toi osaltaan tekemiseen myös paineita, mutta myös sitä, että lapset halusivat antaa parastaan, Merja Leander kertoo.

Hän yllättyikin iloisesti siitä, kuinka innostuneita lapset ja heidän vanhempansa olivat taidenäyttelyn ideasta ja kertoo, että oli ajatellut projektin vain alakoululaisille, mutta mukaan tuli myös monien innostuneet pikkusisarukset, joita hän ei mitenkään hennonnut jättää ulkopuolelle.

Kun piirustukset palautettiin vappuun mennessä, Leander kävi ripustamassa ne Pisteellä sijaitsevan ViaDia Senioritalon ikkunoihin.

– Kun olin ripustamassa kuvia ikkunoihin, oli mahtavaa seurata, kuinka perheet kävivät katsomassa lastensa kanssa teoksia ja hetken päästä saattoi tulla myös lähellä asuvat isovanhemmatkin katsomaan niitä.

– Oli ihanaa huomata, kuinka teokset tuottivat iloa ja ylpeyttä vanhemmissa ja isovanhemmissa. Projekti oli tuottanut juuri sitä mitä olin ajatellut, Merja Leander toteaa tyytyväisenä.

Leander kertoo kuulleensa perheiltä myös monenlaisia koskettavia tarinoita poikkeusolojen vaikutuksista heidän elämäänsä.

Yhdenkin perheen ainoa isovanhempi hoitaa työkseen vanhuksia, minkä vuoksi häntä ei ollut mahdollista tavata lainkaan kevään aikana.

Myös yksi taidenäyttelyyn osallistuneista piirtäjistä, 8-vuotias Sofia Eriksson, halusi saada piirustuksellaan isovanhemmat hymyilemään, koska hänellä oli heitä jo kova ikävä.

Daniel Saranko puolestaan kertoo, että oli päässyt moikkaamaan 97-vuotiasta isomummoa Hiidenrannan vanhainkodissa tasaisin väliajoin ikkunan takaa.

Muita isovanhempiaan hän on nähnyt ulkona koko koronan ajan, sillä he ovat alle 70-vuotiaita. He ovat tavanneet ulkotiloissa ja välttäneet halailua.

Jenna Vilkko, 8 vuotta, piirustus papan mökistä..

Myös kevään poikkeusolojen aikana jatkuva kotonaolo tuli tutuksi niin koululaisille kuin etätöitä tekeville vanhemmillekin. Kun koulut suljettiin koronan vuoksi, jäivät koululaiset kotiin ja koulua käytiin netin välityksellä.

Monille ala-asteikäisille etäopetus on ollut aivan uudenlainen kokemus. 8-vuotias Jenna Vilkko kertoo, että eristäytyminen tuntui pahimmalta, koska kavereita ei saanut tavata, harrastukset loppuivat eikä missään päässyt käymään.

– Me lapset emme päässeet edes kauppaan, vaan äiti ja isi hoitivat kaupassakäynnit yksin, Jenna kertoo.

Sofia Erikssonin mielestä etäkoulu sujui hyvin, vaikka joskus tuli vähän kiukkua siitä, että oli liian paljon läksyjä tehtäväksi.

Myös syksyllä kolmannelle luokalle menevä Sara Vartiainen koki etäkoulun sujuneen hyvin ja kertoo pitäneensä virtuaalisista oppitunneista.

– Oli kiva nähdä sitä kautta koulukavereita ja opettajaa, eikä vain tehdä yksin koulutehtäviä kotona, Sara toteaa.

Tekemisen puute ja jatkuva kotonaolo oli monien vanhempien mielestä ajoittain raskasta, minkä vuoksi lasten taidenäyttely antoi uutta tekemistä ja intoa niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Sofia Eriksson kertoo, että piirustustehtävä oli mukava ja kiva tehtävä etäkoulun vastapainoksi. Kun isovanhemmat olivat menossa katsomaan taidenäyttelyä Senioritalon ikkunoissa, Sofia antoi isovanhemmilleen WhatsApp-sovelluksen avulla vihjeen, joka johdatteli heidät oikean taideteoksen luokse ja pyysi ottamaan kuvan, kun he löysivät oikean teoksen.

Myös Yanette Kuusjoki kertoo, että oli kiva nähdä oma taideteos ikkunassa ja hänen isovanhempansa kävivät monta kertaa katsomassa piirustuksia.

Taidenäyttely on ollut nyt toista kuukautta Senioritalon ikkunoissa ilahduttamassa pienten taiteilijoiden vanhempia ja isovanhempia sekä muita sukulaisia ja tuttuja.

Samalla ne ovat tuoneet Nummelan keskustaan väriä ja iloa myös muille ohikulkijoille. Lasten vanhempien luvalla osasta piirustuksista painetaan kortteja ja niitä myydään Senioritalo ViaDiassa sekä Kehys- ja taideliike Artwayssa.

Kortit painetaan yhteistyössä Suomen Kehyspainon kanssa Veikkoinkorvessa.

– Uskon, että nämä kortit jäävät historiaan ja muistiin tästä ajasta, joka on ollut raskas, mutta samalla tuonut yhteisöllisyyttä, ihmisläheisyyttä ja arvostusta elämään, terveyteen ja läheisiin.

– Kiitän sydämeni pohjasta kaikkia ihania pieniä taiteilijanalkuja ja heidän vanhempiaan sekä Nummelan ViaDia Senioritalon projektipäällikkö Satu Kultaa ja Suomen Kehyspainon yrittäjää Antero Heinoa yhteistyöstä tässä iloa tuottaneessa projektissa, kiittää Merja Leander.

Kommentoi