Jäteautojen kesäkierros on käynnissä – jätettä ei saa jättää pysähdyspaikoille etukäteen

Metalliromua keräävään Romulus-auton kyytiin kelpaavat esimerkiksi polkupyörät, pellinpalat, kiukaat, metalliputket ja muut metalliesineet. Milla von Konow

Sofia Hänninen

Rosk’n Rollin Otto ja Romulus-keräysautot aloittivat maanantaina 6. heinäkuuta jälleen kesäkierroksensa Länsi-Uudellamaalla. Kieros alkoi Hangosta ja päättyy Vihtiin 22.7.

Otto ja Romulus keräävät kotitalouksien ja kesäasukkaiden metalliromua sekä vaarallista jätettä maksutta.

Kevään kokoontumisrajoitusten takia autot eivät voineet tehdä kierrostaan toukokuussa, mikä Rosk’n Rollin palvelu- ja kehitysjohtaja Marko Printzin mukaan mahdollisesti näkyi kierrätyspisteillä.

Printzin mukaan pisteille tuotiin kevään aikana enemmän metallijätettä, mutta hän arvelee, että Rosk’n Rollin keräyskierroksen sijaan syynä voi olla myös ihmisten kasvanut kotona viettämä aika.

– On mahdollista, että kun ollaan vietetty enemmän aikaa kotona, sieltä ollaan voitu myös raivata turhaa tavaraa pois normaalia enemmän, Printz sanoo.

Vaarallisen jätteen keräysauto Otto vastaanottaa muun muassa loisteputkia, jäteöljyä, akkuja, maaleja, liuottimia, rotanmyrkkyä sekä siivouskemikaaleja.

Vaaralliset jätteet olisi hyvä tuoda paikalle mahdollisuuksien mukaan aina alkuperäispakkauksessaan tai muussa ehjässä ja tiiviisti suljetussa astiassa, jotta oltaisiin perillä siitä, mitä ne sisältävät.

Metalliromua keräävään Romulus-auton kyytiin sen sijaan kelpaavat esimerkiksi polkupyörät, pellinpalat, kiukaat, metalliputket ja muut metalliesineet.

Kiertävät keräykset eivät vastaanota sekajätettä. Printz kertoo, että yleensä kaikki tiedostavat hyvin mitkä jätteet keräysautoille voi tuoda, mutta yksittäisiä tapauksia on, joissa autoille tuodaan sellaista jätettä, joka sinne ei kuulu.

Tärkeämpää olisi kuitenkin muistaa, että mitään jätettä ei saa jättää pysähdyspaikoille etukäteen, vaikka aikataulujen takia keräysautolle ei itse kerkeäisi.

– Jos ongelmajäte vain jätetään johonkin tienposkeen, ei sitä välttämättä edes huomata kerätä sieltä ja se jää paikalle ilman minkäänlaista valvontaa, minkä vuoksi jäte pitäisi aina toimittaa henkilökohtaisesti henkilökunnalle, Printz sanoo.

– Jos omat aikataulut eivät mene yhteen meidän keräysautojen aikataulujen kanssa, aina tiedonhankinnan avulla kyllä löytää paikan, johon jätteet voi viedä, hän jatkaa.

Kotitalouksien vaarallista jätettä voi viedä maksutta myös jäteasemille sekä vaarallisen jätteen vastaanottokaappeihin, joita löytyy määrätyiltä huoltamoilta.

Otto ja Romulus ovat keskiviikkona 22.7. klo 17-17.30 Vihtijärven koulun pihassa ja klo 18-18.30 Vihdin kirkonkylässä linja-autoaseman pihassa.

Kommentoi